Kuriuose maisto produktuose yra vitamino D, kodėl žmonės jaučiasi pavargę, kada reikia kreptis į medikus ir ar įmanoma visas reikiamas medžiagas gauti vien iš mitybos. Visi atsakymai – „DELFI diena“ pokalbyje.

– Pavasarį dažnai žmonės jaučiasi pavargę, o priežasčių gali būti pačių įvairiausių. Kalbant apie mitybą, kaip ji gali būti susijusi su nuovargiu?

– Nuovargis yra daugiamatis reiškinys. Kai susideda keli svarbūs veiksniai, pajaučiame nuovargį. Tai yra pasekmė to, kaip mes gyvename. Nėra paslaptis, kad dažnai žmonės skuba, lekia, valgo nevisavertį maistą, neišsimiega, neatkreipia dėmesio į psichologinę savijautą.

Norėčiau pabrėžti, kad nuovargis yra vienas iš dažniausių simptomų, dėl kurių pacientai kreipiasi į šeimos gydytojus, dietologus ar kitus specialistus. Ir dėl netinkamos mitybos galime jausti nuovargį. Dažniausiai tai vitamino D, geležies, vitamino B12 stoka. Taip pat, kai tam įtakos turi per mažas kalorijų skaičius, nepilnavertis maistas. Nuovargį gali jausti tie, kurie badauja. Net yra tyrimų, rodančių, kad nuovargį gali sukelti netinkamas maitinimosi ciklas, kuris nėra pritaikytas konkretaus žmogaus gyvenimo būdui.

– Ko mums trūksta ir kaip reikia save stiprinti?

– Kiekvienas atvejis yra skirtingas, nes kiekvienas žmogus taip pat yra skirtingas. Žmogui yra būtina stebėti save, o kai tai darome, svarbu pastebėti, kaip mes gyvename. Kai pastebime nuovargį, reikia kreiptis į gydytoją, todėl nėra vienos taisyklės.

– Užsiminėte apie vitamino D trūkumą. Ar su maistu jo gauname užtektinai?

– Ypač žiemą įsisavinti D vitaminą su maistu yra labai sunku. Todėl nuo spalio pabaigos iki kovo pabaigos rekomenduojama vartoti papildus, kurie padeda palaikyti normalią vitamino D pusiausvyrą kraujyje.

– Tai natūraliai jo gauti sunku ir teks keliauti į vaistinę?

– Šiuo metu, kai atsiranda vis daugiau saulės, vitamino D koncentraciją verta išsitirti pas gydytoją, o jis ir pasakys, ar yra tas vitamino D trūkumas.

– Kokiame maiste yra vitamino D?

– Riebioje žuvyje, kiaušiniuose, tam tikruose grybuose, tačiau norint gauti visą dienos normą, mums reiktų suvartoti beprotiškus kiekius maisto.

– Ar yra pavasarį koks nors produktas ar ingredientas, kuris yra tiesiog stebuklingas ir privalus?

– Pavasarį, kaip ir kiekvieno sezono metu, rekomenduojama suvalgyti pakankamą daržovių kiekį, vaisių, kad gautume mikroelementų, svarbu vartoti mėsos produktų, žuvies, kad netrūktų D vitamino.

– Dėl kokių konkrečių simptomų jau reikėtų kreiptis į medikus?

– Jeigu jaučiame, kad pailsėję, tinkamai maitindamiesi ilgiau nei tris savaites, vis tiek jaučiame nuovargį, mieguistumą, fizinio aktyvumo netoleranciją. Tuomet tikrai geriau kreiptis į medikus. Visada geriau kreiptis anksčiau, nei atsiradus rimtai bėdai.

– Nuovargio priežastis gali būti ir anemija. Kaip to išvengti?

– Anemija tikrai yra dažna problema. Dažniausiai susiduriame su geležies stokos anemija, taip pat ir vitamino B12, folio rūgšties ir lėtinių ligų anemija. Kalbant apie geležies stokos anemiją, tai ji yra gana dažna, ja serga apie 12 proc. Lietuvos gyventojų. Pajutę nuovargį, pastebėjus pakitusią veido spalvą, mes galime įtarti, kad taip yra dėl geležies trūkumo. Tai turi didelės įtakos mūsų organizmui, nes geležis dalyvauja hemoglobino gamyboje, kuris atsakingas už deguonies pernešimą.

– Užsiminėte, kad pavasarį būtų gerai pasidaryti vitamino D tam tikrą patikrinimą pas gydytoją. Kokius dar patartumėte tyrimus?

– Net ir pats paprasčiausias bendro kraujo tyrimas gali labai daug parodyti. Taip pat vitamino D tyrimas. Bet vitamino D kiekis svarbu visais metų laikais.

Dalia Vaitkevičiūtė

– Sakoma, kad labai padeda burokėlių sultys. Ar tikrai?

– Įdomu, kiek turėtume išgerti tų burokėlių sulčių, kad papildytumėte vitamino D atsargas. Tai paskiria gydytojas, ar tai tik mitybos korekcija, ar reikia kitokių priemonių.

– Kiek reikia valgyti mėsos?

– Geriausia per dieną suvartoti apie 100-150 gramų liesos mėsos, lygiai toks pat kiekis būtų ir žuvies.

– Ar verta pavasarį lepintis grilio patiekalais?

– Lepinti save visada reikia, tačiau su saiku. Grilinti produktai turi ir pliusų, ir minusų. Jeigu juos gaminame neriebiai, be sveikatai nepalankių padažų, tuomet jie yra puikūs. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad sudegę produktai turi savyje ir blogų medžiagų mūsų organizmui, o tai gali sendinti mūsų ląsteles. Turėtume tais patiekalais nepiktnaudžiauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)