Marių vanduo dar nėra įšilęs. Ties Vente jo temperatūra tesiekia 13,4 °C, o ties Nida – 11,8 °C. Vėsiame ir dar nežydinčiame vandenyje deguonies pakanka žuvims išgyventi. Artimiausiu metu prognozuojami vėsesni ir kiek drėgnesni orai, todėl padėtis turėtų pasikeisti.

Šiuo metu Kuršių mariose veikia 3 vandens matavimo stotys (ties Juodkrante, Nida ir Vente). Jų duomenimis, praėjusį balandį vidutinis vandens lygis Kuršių mariose buvo 19 cm žemesnis už vidutinį daugiametį balandžio mėnesio lygį.

Praėjusią savaitę DELFI rašė, kad taip nusekusių Kuršių marių kaip šiuo metu Nidos gyventojai jau seniai nėra matę. Padėtis marių pakrantėje neramina ne tik vietinius, bet ir specialistus. Baiminamasi, kad situacija šylant orams gali dar labiau pablogėti.

Kaip lzinios.lt sakė Neringos savivaldybės atstovai, kyla baimių, kad taip nusekus marioms, gali pradėti gaišti žuvys.
Kuršių marios

„Dar neteko matyti, kad mūsų marios būtų taip nusekusios, situacija mus labai neramina. Artėja turistinis sezonas, neringiškiai rengiasi priimti poilsiautojus, tad jei pradės gaišti žuvys ir mūsų kurortai paskęs smarvėje, bus labai blogai. Žmonės atvyks, apsigręš ir išvyks“, – portalui lzinios.lt sakė Neringos savivaldybės ekologas Viktoras Kolokšanskis.

Panaši padėtis Kuršių mariose buvo fiksuota ir pernai. Vasaros pradžioje marios buvo nusekusios ir dėl to pakrantėje surasta daug negyvų žuvų, ir galiausiai jos ėmė skleisti labai nemalonų kvapą. Tačiau tokio nusekimo kaip šiemet, pernai tikrai nebuvo fiksuota. Savivaldybė tąkart surinko 8 tonas nugaišusios žuvies.

Tuo tarpu lzinios.lt kalbintas Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus specialistas Juozas Šimkus teigė, kad panašus vandenis lygis buvo pastebėtas tik 1971 metais.

Tais metais marios ties Ventės ragu buvo nusekusios 45 cm, dabar – 34 cm. Ties Nida vandens lygis mariose buvo 32 cm žemesnis už normą, šiais metais – 30 cm.

Specialistas aiškino, kad pagrindinė marių nusekimo priežastis – sausra. „Pripažinsiu, kad toks žemas vandens lygis šiuo metų laiku Kuršių mariose yra anomalija“, – lzinios.lt sakė J. Šimkus.