Gal taip yra dėl to, kad aukštis turi įtakos skonio receptoriams? O gal gerokai pakilus virš žemės apima nerimas, sudirgimas, todėl apskritai esame linkę skųstis?

Tad ar įmanoma išlikti objektyviems vertinant lėktuve tiekiamo maisto skonį? Taip. Ypač tada, jei lėktuvas tampa kelionės tikslu, o ne priemone jį pasiekti.

Kaip tik ši idėja pasirodė patraukli keletui sumanių verslininkų. Taigi, dabar jau galima apsilankyti jų įkurtuose lėktuvuose-restoranuose ir kuo ramiausiai pavakarieniauti nebūgštaujant dėl didelio aukščio (mat restoranai įrengti pagal paskirtį nebenaudojamuose orlaiviuose), bet patiriant bent šiokį tokį kelionės nuotykį.

„El Avion“ Kosta Rikoje

Restoranas ir baras „El Avion“ įrengtas kariniame krovininiame lėktuve „Fairchild C-123 Provider“, stovinčiame vidury Kosta Rikos džiunglių, konkrečiai – Manuelio Antonio nacionaliniame parke.
Tai vienas iš poros JAV orlaivių, kuriam buvo numatytas tam tikras vaidmuo „Iran-Contras“ aferoje (Irangeite). Lygiai toks pat lėktuvas 1986-aisiais buvo numuštas virš Nikaragvos.

Iki pat 2000-ųjų lėktuvas buvo visiškai pamirštas, tačiau vėliau – nusipirktas ir atgabentas į dabartinę savo vietą.

Lėktuvo-restorano koncepcija ir neeilinė orlaivio istorija – pakankamos priežastys per daug nepersistengti galvojant užeigos pavadinimą. Jei kartais nežinote, „El Avion“, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia tiesiog „lėktuvas“.

„La Tante DC10“ Ganoje

Kadaise oro transporto bendrovės „Ghana Airways“ eksploatuotas lėktuvas „McDonnell Douglas DC-10“ dabar – šalies sostinėje Akroje veikiantis restoranas.

Pirmos klasės salonas paverstas laukimo zona, o ekonominės klasės erdvė tapo pagrindine sale, kurioje siūloma išgerti ir pavalgyti.

Sėdynės čia paliktos originalios, tačiau kojoms skirta vieta pakankamai paplatinta, tad jokio diskomforto nepatirsite.

Nors į „Michelin“ žvaigždutes „La Tante DC10“ virtuvė dar toli gražu nepretenduoja, tai tikrai puiki vieta, jei viešint Afrikoje norisi užkąsti netradicinėje aplinkoje.

„Hawai Adda“ Indijoje

Daugelio lėktuvuose įrengtų restoranų savininkai novatorišką koncepciją laiko pagrindiniu sumanymo pranašumu, todėl interjerą (dažniausiai) palieka originalų. O štai Indijos Ludijanos mieste veikiančio restorano „Hawai Adda“ įkūrėjai nusprendė atiduoti duoklę prabangai.
Anksčiau „Air India“ priklausiusiame orlaivyje „Airbus 320“ įrengti patogūs, pertvaromis atskirti ir prašmatniai atrodantys staliukai, o valgiaraštyje dominuoja vegetariški patiekalai.

„Maharaja Express“ (prabangiausias Indijos traukinys) pavyzdžiu įrengtas „Hawai Adda“ – tai primas tokio tipo restoranas Pietų Azijos šalyje.

„Steaks on a Plane“ Jungtinėje Karalystėje


Jei pamėgintumėte įsivaizduoti lėktuve įkurtą maistu išsinešti prekiaujančią užeigą, mintyse veikiausiai iškiltų Boltono mieste veikiantį restoraną „Steaks on a Plane“ primenantys vaizdai.
Žaismingai pavadinta maitinimo įstaiga įrengta orlaivio „Boeing 737“ priekinėje dalyje. Kad tai lėktuvas, suprasti nesunku, nors sparnų ir nėra. Nei restorano vieta, nei aptarnavimas nė iš tolo nedvelkia prabanga, tačiau kad jame esama šiokio tokio žavesio, paneigti neįmanoma.

Užsakymą pateikti galima ir pro vieną iš fiuzeliažo liukų. Pavalgyti, aišku, pavyks ir restorano viduje.

„Runway 1“ Indijoje

Tėvą ir sūnų, kuriems priklauso „Runway 1“, tiek pakerėjo pirmo Indijoje lėktuvo-restorano „Hawai Adda“ įkūrėjų sumanymas, kad kažką panašaus panoro padaryti ir patys.

Šalies Harijanos valstijoje veikiantis restoranas „Runway 1“ duris atvėrė 2017-ųjų pabaigoje. Kitaip nei „Hawai Adda“ atveju, daugiausia dėmesio čia atkreipta į koncepciją.

Norintiesiems pavakarieniauti išduodami įlaipinimo bilietai. Lakūno kabinoje siūloma pažaisti trimačio vaizdo skrydžio imitavimo žaidimą. Anot restorano savininkų, tai vienintelė tokio tipo pramoga visoje Indijoje.

Visgi atsidūrus prie staliuko nesunku pastebėti, kad restorano aplinka daug ištaigingesnė nei „Airbus A320“ ekonominės klasės salono interjeras.

„Airplane Restaurant“ Jungtinėse Valstijose

JAV oro pajėgų simbolika paženklintas Kolorado Springse (miestas Kolorado valstijoje) veikiantis lėktuvas-restoranas įrengtas 1953-iaisiais iš gamyklose išriedėjusiame „Boeing KC-97“. Jame tėra 42 vietos. Į vidų patekę laimingieji gali ne tik pasimėgauti maistu – jūros gėrybėmis arba sumuštiniais, – bet ir sužinoti šį tą iš aviacijos istorijos.

„Airplane Restaurant“ atidarytas 2002-aisiais. Tai vienas iš pirmųjų lėktuve įkurtų restoranų Jungtinėse Valstijose.

Vietą jame geriau rezervuoti iš anksto. Jei į lėktuvą patekti nepavyks, jums bus pasiūlyta vieta vadinamajame terminale. Jame taip pat gausu aviacijos simbolikos.

„McDonald‘s“ Naujojoje Zelandijoje

„McDonald‘s“ Naujojoje Zelandijoje

Viena iš Taupo miesto (Naujojoje Zelandijoje) atrakcijų – restoranas „McDonald‘s“. Tik žmonės į jį veržiasi ne vien dėl maisto.

Restoranas įrengtas orlaivyje „Douglas DC-3“, perdažytame sidabrine bei raudona spalvomis ir besipuikuojančiame „McDonald‘s“ logotipu.

„McDonald‘s“ Naujojoje Zelandijoje

Jau nebeegzistuojančiai bendrovei „South Pacific Airlines“ priklausęs orlaivis buvo eksploatuotas septintajame praeito amžiaus dešimtmetyje, o naujam gyvenimui prikeltas praeito amžiaus pabaigoje. Atitinkamai pakoreguotame salone pakanka vietos maždaug dvidešimčiai lankytojų.

Vargu ar reikia užsiminti apie maistą: „McDonald‘s“ visada yra tik „McDonald‘s“.

„Space Shuttle Cafe“ Jungtinėse Valstijose


„Space Shuttle Cafe“ yra Niujorke veikianti kavinė, tik, kitaip nei gali pasirodyti, sprendžiant iš pavadinimo (išvertus – kavinė kosminio transportavimo sistemoje), į kosmosą su ja nepakilsite. Ji sukonstruota iš orlaivio „Douglas DC3“ dalių, vadinasi, labiau siejasi su lėktuvu nei su erdvėlaiviu.
Ar pavyks papietauti šioje mobiliojo furgono tipo užkandinėje, deja, neaišku, mat „Space Shuttle Cafe“ savininkai nuolatos mainosi. Net ir dabar kavinė parduodama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)