„Afganistano Islamo Respublikos vyriausybė ir Talibano judėjimas turėtų paskelbti ir įgyvendinti skubias ir nuolatines paliaubas, pradedant pirmąja Ramadano (diena)", – sakoma pareiškime, paskelbtame pasibaigus penkių dienų asamblėjai.

Pasninko mėnuo Ramadanas prasidės artimiausiomis dienomis.

Tūkstančiai afganų politikų ir įvairių grupių atstovų šią savaitę posėdžiavo Kabule per vadinamąją Loja Džirgą, siekdami aptarti, kokiomis sąlygomis galėtų būti pasiektas koks nors susitarimas su Talibanu.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani pareiškė esąs „pasiruošęs įgyvendinti sąžiningą ir teisėtą reikalavimą“ paskelbti paliaubas, bet pabrėžė, kad toks sprendimas „negali būti vienašališkas“.

„Jei Talibanas pasirengęs paliauboms, galime aptarti technines detales“, – pažymėjo A. Ghani.

Talibanas, kurio atstovai šiuo metu Katare veda atskiras derybas su JAV taikos pasiuntiniu, kol kas nesureagavo į šiuos raginimus.

Sukilėliai kol kas atsisako net kalbėtis su A. Ghani, kurį laiko amerikiečių statytiniu.

Vis dėlto pernai birželį Talibanas Ramadano pabaigoje trims dienoms nutraukė ugnį, A. Ghani anksčiau tą mėnesį vienašališkai paskelbus aštuonių dienų paliaubas.

Tai buvo pirmosios visoje valstybėje galiojusios paliaubos nuo 2001 metų, kai į Afganistaną įsiveržė JAV vadovaujamos tarptautinės pajėgos. Per tą ugnies nutraukimo laikotarpį Kabule ir kitose šalies dalyse kilo daug precedento neturinčių susitaikymo ir džiaugsmo scenų.

Šią savaitę vykęs Loja Džirgos posėdis buvo nepaprastas afganų iš įvairiausių veiklos sričių susitikimas. Tas suvažiavimas buvo kupinas emocijų: dalyviai liejo ašaras, negailėjo vienas kitam kaltinimų ir mažiausiai kartą susimušė, aptardami Afganistano netolimos praeities siaubą keliančius įvykius.

JAV ir Talibano derybos Dohoje

Per šią savaitę vykusias Talibano atstovų ir JAV pasiuntiniu Zalmay Khalilzadu derybas pagrindinis dėmesys buvo skirtas potencialiam susitarimui, numatančiam užsienio pajėgų išvedimą iš Afganistano mainais į talibų garantijas, kad šalyje nebegalės veikti teroristų grupuotės.

Reikšminga dalis afganų visuomenės nerimauja, kad JAV pasiekus susitarimą su Talibanu šie kovotojai islamistai pamėgins jėga užgrobti valdžią ir niekais pavers visą pažangą moterų teisių, žiniasklaidos laisvės ir teisinių garantijų srityse.

Tokie nuogąstavimai buvo svarstomi ir per Loja Džirgą, kur šimtai dalyvavusių moterų išdėstė „raudonąsias linijas“, kurių, jų nuomone, reikėtų neperžengti per bet kokias derybas su talibais.

„Nenorėtume gyventi šalyje, kur negerbiamos moterų teisės, negarantuojama laisvė į saviraišką ir nerengiami rinkimai“, – per asamblėją kalbėjo vieno komiteto narė Faizullah Jalal.

Z. Khalilzadas savo ruožtu paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškęs talibams, jog „Afganistano žmonės, kurie yra jų broliai ir seserys, nori, kad šis karas baigtųsi. Atėjo laikas sudėti ginklus, nutraukti smurtą ir puoselėti taiką“.

Pati Loja Džirga šalyje vertinama nevienareikšmiškai, o opozicijos politikai vadina ją A. Ghani rinkimų kampanijos dalimi.

Tarp renginį boikotavusių veikėjų buvo faktinis šalies premjeras Abdullah Abdullah ir liūdnai pagarsėjęs buvęs kovotojų vadas Gulbuddinas Hekmatyaras. Abu jie ketina varžytis dėl prezidento posto rugsėjo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

Tuo metu karas tebedrasko Afganistaną, o kasmet žūsta tūkstančiai civilių, karių ir kovotojų.

JAV pajėgos ir toliau apmoko vyriausybės sausumos pajėgas ir rengia antskrydžius prieš Talibano pozicijas, siekdamos priversti kovotojus politiškai spręsti konfliktą.