Rusijos elitas baiminasi, kad atsidurs už ką tik nusileidusios naujos geležinės uždangos: iš vienos pusės jiems grasina Vakarų pritaikytos sankcijos, o iš kitos – Rusijos teismai.

Rusijos sostinėje Maskvoje, kur pagaliau po ilgos ir atšiaurios žiemos nutirpo sniegas, daugumai žmonių kaip reikiant stinga vitamino D, bet tikrai ne visiems.

Tūkstančiai turtingų Rusijos piliečių (tie, kurie visgi neatsidūrė sankcijų taikinyje) saulės voniomis mėgaujasi Jungtinių Valstijų Biskeino įlankos paplūdimiuose. Dauguma jų žiemas leidžia Sani Ails Biče Šiaurės Majamyje, apsistoję prabangiuose kotedžuose ir apartamentuose, kuriuos patys meiliai vadina savo tolimaisiais vasarnamiais. Tik ten, kur bangos laižo smėlio krantą ir visą dieną spigina saulė, nestinga ir įtampos.

Pastaruoju metu pastebima vis daugiau ženklų, jog katino dienos jiems jau baigiasi.

Renginių organizatorė Jelena Berdičevskaja Majamyje organizuoja garsių Rusijos muzikantų koncertus. „Tai pirmas kartas per pastaruosius dešimt metų, kai iš Maskvos į Majamį skraido pustuščiai lėktuvai“, – „The Daily Beast“ apie pokyčius pasakoja moteris.

2014 metais, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmė aktyviai dalyvauti kariniuose veiksmuose Rytų Ukrainoje, Vašingtonas ir Europos Sąjunga šaliai pritaikė sankcijų. Kremlius uždraudė dešimtims tūkstančių turtingų rusų ir saugumo agentūrų darbuotojų vykti į užsienį.

Jungtinės Valstijos sankcijas dar labiau sugriežtino paaiškėjus, jog Maskva kišosi į Jungtinių Valstijų prezidento rinkimus, po kurių Baltuosiuose Rūmuose įsikūrė Donaldas Trumpas.

Donaldas Trumpas

Taigi, nemažai turtingų Majamyje gyvenančių rusų priversti parduoti arba nuomoti savo apartamentus Sani Ails Biče. Konkrečiai kalbama ir apie nekilnojamojo turto objektus „Porsche Design“ dangoraižyje ir dar trijuose statiniuose, kurių pavadinime minima Trumpo pavardė.

Šiek tiek ekstravagantiškų detalių: „Porsche Design“ garsėja specialiais liftais, leidžiančiais savo automobiliu patekti į 60 aukštų virš vandens esantį butą.

„Štai mieste visai neseniai kalbėjo, jog viena rusų šeima buvo priversta parduoti savo apartamentus „Porsche Design“ bokšte – visa šeima verkė krokodilo ašaromis“, – pasakoja J. Berdičevskaja.

Tik ašarų dėl milijonų savo tautiečių, priverstų akis į akį susidurti su siaubinga padėtimi valstybinėse ligoninėse ir neturinčių galimybių savo vaikus ar senus tėvus nuvežti į privačias klinikas, jie nelieja. Ar beverta minėti, jog maždaug 20 proc. Rusijos gyventojų namuose neturi vandentiekio.

Kas kelia didžiausią stresą „Maskvoje prie jūros“ gyvenančiam Rusijos elitui? O gi pati paprasčiausia baimė atsidurti už grotų.

2017 metais „Reuters“ paskelbė išsamų tyrimą apie D. Trumpo nuosavybę Floridoje, daugiausia objektų yra būtent Sani Ails Biče. Žurnalistai išsiaiškino, kad mažiausiai 63 asmenys, turintys Rusijos Federacijos pasą ar savo gyvenamąją vietą registravę būtent Rusijoje, „septyniuose „Trump“ prekės ženklo dangoraižiuose turi įsigiję objektų, kurių vertė siekia mažiausiai 98,4 mln. dolerių“.

Į šį skaičių nepatenka sėkmingai savo nuosavybės teises maskuojantys asmenys arba tie, kurie Majamyje apsigyvena nuomojamame būste, susilaukia ten vaikų, jiems parūpindami Jungtinių Valstijų pilietybę. Kaip ir daugumos brangių ir didelės svarbos nekilnojamojo turto objektų atveju, visada yra įtarimų, jog tokia nuosavybė Majamyje – ne tik itin prabangi vieta poilsiui, bet ir pinigų plovimo schema.

Genadijus Gudkovas

„Nemanau, kad korumpuoti Rusijos biurokratai, varžomi sankcijų, ketina kažkada artimiausiu metu apsilankyti savo prabangiuose namuose Majamyje. Labai tikiuosi, kad jie gaus, ko nusipelnę“, – situaciją komentuoja buvęs KGB pareigūnas, o šiuo metu opozicijai priklausantis politikas Genadijus Gudkovas.

Kovos su korupcija fondas, kuriam vadovauja opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, skelbia, kad pavyzdžiui, Žemutinio Naugardo meras Ivanas Karnilinas į apartamentus Majamyje 2013 metų gruodį ir 2014 metų liepą investavo atitinkamai 824 tūkst. dolerių ir 1,1 mln. dolerių. Skelbiama, kad meras nekilnojamąjį turtą užregistravo žmonos Albinos Karnilinos ir dukros Irinos Ovčinikovos vardu. Netrukus po to, kai A. Navalnas paskelbė šią ataskaitą, meras iš pareigų pasitraukė.

Transparency International“ Maskvos komanda atliko visą seriją tiriamųjų projektų apie „rusų Majamį“ arba, kaip jie vadina patys, „mažąją Maskvą“.

„Korumpuoti Rusijos biurokratai ir toliau Majamį vertina kaip patrauklią vietą investicijoms. Mūsų projektas „Majamis mūsų“ pasakoja apie nekilnojamąjį turtą, priklausantį verslininkams, nusikaltėliams, biurokratams, politikams ir netgi teisėsaugos pareigūnams, tarp kurių buvęs užsienio reikalų ministras generolas Anatolijus Petuchovas, Floridoje investavęs daugiau nei 30 mln. dolerių. Majamyje savo pinigus merkė ir už šalies saugumą atsakingi asmenys“, – „The Daily Beast“ sakė „Transparency International“ skyriaus vadovo pavaduotojas Ilja Šumanovas.

Dėl sankcijų ir kovotojų su korupcija atliktų nepriklausomų tyrimų dalis hipokritų Rusijos valdžios aparato sraigtelių, investavusių ir mokančių mokesčius Jungtinėms Valstijoms, gimtinėje liko be darbo arba buvo priversti parduoti Majamyje turėtą būstą. Daliai iš viso uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas.

Rusijos įstatymų leidėjai Maskvoje smerkia „rusofobiškai nusiteikusį JAV Valstybės departamentą“, tačiau Majamyje ar Niujorke pilnais plaučiais kvėpuoja „laisvės oru“, kaip kad praeitą rudenį pastebėjo parlamentaras Igoris Lebedevas (Igoris Lebedevas – prieštaringai vertinamo Rusijos parlamentaro Vladimiro Žirinovskio sūnus ir didelis Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo gerbėjas).

„Pažįstu kelis saugumo pareigūnus ir kariuomenės generolus, kuriems Majamyje priklauso stambūs nekilnojamojo turto objektai, tačiau jiems draudžiama išvykti už Rusijos ribų. Nemanau, kad šita situacija gali pasikeisti, juo labiau, kai buvo paviešinta Muellerio ataskaita. Juk sankcijos nėra bausmė už „sąmokslą“, jos įvestos už nusikalstamą Rusijos veiklą Europoje, Ukrainoje ir Jungtinėse Valstijose“, – teigia jis.

Majamis

Keliauti galintys Rusijos piliečiai Majamyje praleidžia atšiauriausius žiemos mėnesius, kai už lango tamsu ir niūru. Į gimtinę jie iš esmės sugrįžta tik pasiimti pinigų. Rusijoje verslo reikalai ir nekilnojamojo turto sandoriai dažniausiai sudaromi „Bal Harbor“ prekybos centro restoranuose.

Štai kur „Sotheby’s International Realty“ prabangių nekilnojamojo turto objektų brokerė Lana Bell savo klientams iš Rusijos pasakoja apie nuostabius apartamentus su vaizdu į jūrą. Remiantis jos pasakojimais, 2016 metų lapkričio 8 dieną įvykusi Donaldo Trumpo pergalė rinkimuose kone tą pačią sekundę padidino rusų susidomėjimą gyvenimo Majamyje galimybėmis.

Tais metais D. Trumpui nepavyko pasiekti susitarimo dėl dangoraižio Maskvoje statybų, tačiau Maskvos gyventojams Majamis nuo to tapo tik dar patrauklesnis. Kone iš karto jų skaičius ir prabangios investicijos drastiškai išaugo ir aplenkė pirkėjus iš Kolumbijos, Venesuelos ir Argentinos.

Pradinė apartamentų kaina – 3 mln. dolerių, telefonu „The Daily Beast“ paaiškino nekilnojamojo turto agentė. „Mano klientai iš Rusijos perka butus pačiuose brangiausiuose dangoraižiuose, tarp kurių ir „Trump Towers“, – teigia moteris. Pridūrė, kad visai šalia jų veikia Rusijos virtuvėje besispecializuojančios parduotuvės „Kalinka“ ir „Matrioška“.

L. Bell, šiame itin konkurencingame versle besisukanti daugiau nei dešimtmetį, sako, kad, skirtingai nuo turtingų amerikiečių, kurie nemėgsta viešai demonstruoti savo finansinių galimybių, rusai noriai giriasi savo giliomis kišenėmis: „Rusus galima lengvai atpažinti iš jų „Bentley“ ir „Rolls-Royce“ automobilių. Tik šiais metais pardavimai smuko. Finansiniam rusų elitui tampa vis sudėtingiau iš šalies išvežti savo pinigus, viskas per tuos skaidrumo reikalavimus, būtina tiksliai įvardyti pirkėjo pavardę ir pinigų šaltinį“.

Ar pirkėjai iš Rusijos, ypač tie, kurie neslepia lojalumo prezidentui Vladimirui Putinui, jaučiasi prastai dėl savo slaptų nekilnojamojo turto objektų valstybėje, kurią Kremlius nuolat kaltina rusofobija? Vargu.

„Žiūrėkite, čia Rusijos patriotai labai laimingi, Sani Ails Bičas – vieta, kur gyvena laimingi žmonės. Rusai gimtinėje uždirba pinigų, o savo namuose Majamyje apsistoja tik keliems žiemos mėnesiams. Dalis tų turtingų dėdžių jau septintame gyvenimo dešimtmetyje ar dar vyresni, o su jais nė trisdešimties neturinčios gyvenimo palydovės. Paplūdimys sausakimšas jaunučių besilaukiančių rusaičių, jaunų mamyčių su vaikais. Neretai susimąstau, kiek joms metų – ir kokį gyvenimą jos gyvena“, – samprotauja L. Bell.

Tada kyla dar vienas klausimas dėl tų, kuriuos prezidentas D. Trumpas mėgsta vadinti kūdikiais-garantais – tai Jungtinėse Valstijose gimę mažyliai, kuriems suteikiama JAV pilietybė, tad ir jų tėvams lengviau prašyti tokios malonės.

Natalia Borisova, buvusi Maskvos valstybinės agentūros, atsakingos už regionines investicijas, vadovė, ir vieno iš Rusijos naftos bei dujų giganto „Lukoil“ vienas iš vadovų Vasilijus Zubakinas 2014 metų rugsėjį Majamyje susilaukė sūnaus. Jie laikėsi scenarijaus, kurį renkasi dauguma turtingų rusų: išsinuomojo apartamentus trečiame „Trump“ dangoraižyje, kelis smagius mėnesius praleido prie vandenyno ir savo ką tik gimusiam sūnui užtikrino Jungtinių Valstijų pilietybę.

„Buvome Majamyje, tačiau visi aplinkui kalbėjo tik rusiškai“, – neseniai „The Daily Beast“ duotame interviu kalbėjo N. Borisova, atkreipdama dėmesį į to meto ironiją – „Maskva, reaguodama į sankcijas, uždraudė Vakarų produkciją“.

„Medicininės paslaugos mums kainuoja apie 4 tūkst. dolerių, nuoma – apie 6 tūkst. dolerių per mėnesį. Mūsų paslaugoms buvo nuostabiausias gydytojas, viskas buvo lengva, patogu ir malonu. Mūsų mažylio pase įrašyta gimimo vieta – Holivudas, Florida“, – džiaugiasi moteris.

Aleksejus Navalnas

Visai neseniai verslininkė iš Niujorko Tatiana Voloshin stebėjo triukšmingą kompaniją netoliese jos stalelio „Mira 5Stars“ verandoje – tai restoranas, itin mėgstamas turtingų rusų. O mėgstamas ne šiaip sau, o dėl jo virtuvės šefo Mirko Cldino, seniau dirbusio prie Maskvos esančioje V. Putino užmiesčio rezidencijoje. Kaip prisimena T. Voloshin, tai buvo šeši vyrai ir devynios aukštakulniais avinčios ir lūpas pasiputlinusios moterys. „Dalis vyrų buvo iš Čečėnijos. Tai paaiškėjo, kai vienas iš rusų prasitarė, kad vairuos jų blaivūs bičiuliai čečėnai“, – sako ji. Panašu, kad musulmonai alkoholio nevartojo.

Visi svečiai sulipo į tris „Bentley“ mašinas ir vieną „Maserati“ ir nuvažiavo. T. Voloshin sako pasijutusi nemaloniai. Ji į Majamį atvyko ieškodama buto, tačiau nekilnojamo turto, esančio netoliese paplūdimio, kainos tapo neįkandamos. „Neradau patinkančio ir įperkamo būsto, o viskas per tuos pinigų pertekusius rusus, išlepinusius nekilnojamojo turto rinką“, – piktinasi moteris.

T. Voloshin nekilnojamojo turto agentas Michailas Shiltas sako, kad jo klientai – tiek rusai, tiek čečėnai. „Kai kurie mano klientai čečėnai, prieš persikeldami čia, gyveno Maskvoje. Mano pirkėjai verslininkai ir valdininkai, pusė vienų ir pusė kitų“, – paaiškina T. Voloshinas.

Kai agentas savo klientų iš Rusijos pasiteirauja, kaip jie suderina aistrą investicijoms į nekilnojamąjį turtą Majamyje ir lojalumą Kremliaus politikai, jie įprastai paaiškina, kad prioritetas – asmeninė laimė.