„Mūsų tėvynės kariai, atėjo laikas kovoti. Turime parodyti pasauliui, kad Venesuela turi stiprias, lojalias, kaip niekad vieningas ginkluotąsias pajėgas, pasirengusias priešintis už Vašingtono dolerius parsiduodančių išdavikų mėginimams nuversti valdžią“, – pareiškė N. Maduro, kreipdamasis į kariškius. Šią kalbą transliavo kai kurios Lotynų Amerikos šalių žiniasklaidos priemonės.

„Taip, mes kovojame. Būkite pakilios nuotaikos šioje kovoje, kad nuginkluotumėt bet kurį išdaviką, bet kurį valstybės perversmą ketinantį įvykdyti intrigantą“, – apsuptas kariškių kalbėjo prezidentas per vieną renginį, kuriame taip pat dalyvavo kariuomenės vadovybė.

„Niekas negali bijoti: atėjo laikas ginti mūsų teisę į taiką“, – pabrėžė jis per ceremoniją, į kurią, vyriausybės teigimu, susirinko 4,5 tūkst. karių.

Tokį raginimą N. Maduro išsakė po antradienį surengto grupės kariškių maišto. Jiems vadovavo laikinuoju prezidentu pasiskelbęs opozicijos lyderis Juanas Guaido, palaikomas daugiau nei 50 šalių.

J. Guaido ragino kariuomenę palaikyti jį, o ne N. Maduro.

„Broliai iš Venesuelos ginkluotųjų pajėgų! Prisiekėte ginti Venesuelą, o ne uzurpatorių, besislepiantį, jums matant, kaip žudomi jūsų broliai“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Tačiau kariuomenės vadovybė vėl patvirtino, kad remia N. Maduro vyriausybę, o 25 maištavusiems kariams teko prašytis prieglobsčio Brazilijos ambasadoje. Tuo metu opozicijos politikas Leopoldo Lopezas, išvaduotas iš namų arešto, pasislėpė Ispanijos ambasadoriaus namuose.

Venesuelos sostinėje Karakase per Gegužės 1-osios susirėmimus tarp opozicijos šalininkų ir šalies ginkluotųjų pajėgų buvo nušauta moteris, o dar mažiausiai 46 žmonės – sužeisti.

Trečiadienio susirėmimai vyko J. Guaido bandant sutelkti demonstrantus prieš N. Maduro.

27 metų Jurubith Rausseo, kuriai „per demonstraciją kulka pataikė į galvą“, mirė klinikoje, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė nevyriausybinė organizacija „Observatorio Venezolano de Conflictividad Social“ (OVCS). Organizacija pasmerkė demonstrantės žūtį ir pavadino ją nužudymu.

Įtampa Venesueloje smarkiai išaugo, opozicijos lyderiui ir parlamento pirmininkui J. Guaido sausio 23 dieną pasiskelbus laikinuoju šalies prezidentu. Remdamasis konstitucija jis tvirtina, kad N. Maduro perrinkimas pernai buvo neteisėtas.

Per protestus Venesueloje žuvo keturi žmonės

Per pastaruosius protestus prieš prezidentą Nicolą Madurą Venesueloje, opozicijos duomenimis, žuvo mažiausiai keturi žmonės, informuoja agentūra AP.

Ketvirtadienį nuo sužalojimų mirė 14-metis, pranešė Socialinių konfliktų stebėsenos biuras (OVCS). Į jį trečiadienį sostinėje Karakase pataikė kulka. Taip pat mirė antradienį Viktorijos mieste Aragvos valstijoje per protestą pašautas 16-metis. Jau prieš tai Aragvoje žuvo 24 metų vyras, o Karakase - 27 metų moteris.

Laikinuoju Venesuelos prezidentu pasiskelbęs opozicijos lyderis Juanas Guaido antradienį paragino gyventojus paremti jo operaciją „Laisvė“ ir išvyti iš valdžios N. Madurą. Daugelyje miestų tada į gatves išėjo tūkstančiai žmonių.

Trečiadienį į masines demonstracijas rinkosi ir opozicijos, ir vyriausybės rėmėjai. Abi dienas kilo smurtinių susirėmimų. OVCS pranešė apie daugiau kaip 130 sužeistųjų per abi protesto dienas.