Sh. Abe, kuris užsienio politikos srityje yra laikomas „vanagu“, neseniai sušvelnino savo retoriką Pchenjano atžvilgiu ir paragino surengti susitikimą su Kim Jong Unu, kad būtų išspręstas emocingas ginčas dėl Pchenjano agentų praeityje pagrobtų Japonijos piliečių.

Trečiadienį interviu minėtam laikraščiui Sh. Abe sakė: „Noriu be sąlygų susitikti su pirmininku Kim Jong Unu ir pakalbėti su juo atvirai, be išankstinio nusistatymo.“

„Mūsų šaliai labiau nei svarbu rodyti iniciatyvą sprendžiant šį klausimą, – sakė premjeras. – Negalėsime pramušti abipusio nepasitikėjimo tarp Japonijos ir Šiaurės Korėjos kiauto, jei aš tiesiogiai nesusitiksiu su p. Kimu.“

„Tikiuosi, kad jis yra lyderis, galintis strategiškai ir lanksčiai priimti sprendimą dėl to, kas geriausia jo šaliai“, – pridūrė Sh. Abe.

Japonija buvo tarp griežčiausios pozicijos Šiaurės Korėjos atžvilgiu besilaikančių pasaulio galių ir sulaukdavo iš Pchenjano itin šiurkščių žodžių – kaip ir virš Japonijos teritorijos leidžiamų raketų.

Iki 2017 metų pabaigos Šiaurės Korėja ne kartą išbandė raketas, kurias leisdavo Japonijos link ar net virš jos. Dėl tokių raketų žmonės būdavo perspėjami per garsiakalbius; šie bandymai kurstydavo raginimus užimti griežtą poziciją dėl Pchenjano.

Tačiau dabar Japonija bando išlikti reikšminga sparčiai besirutuliojančiam Šiaurės Korėjos reikalui, Kim Jong Unui plečiant savo diplomatinį ratą.

Praėjusią savaitę Kim Jong Unas susitiko su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, o prieš tai surengė daug susitikimų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir Pietų Korėjos lyderiu Moon Jae-inu.

Sh. Abe minėtam laikraščiui taip pat sakė per penktadienio susitikimą Baltuosiuose rūmuose paprašęs D. Trumpo padėti išspręsti pagrobimų klausimą.

D. Trumpas su Sh. Abe vėl susitiks gegužės pabaigoje, kai lankysis Japonijoje kaip pirmas užsienio valstybės vadovas, susitiksiantis su trečiadienį į sostą įžengusiu naujuoju japonų imperatoriumi Naruhito.

Tokijo nuomone, Šiaurės Korėjos agentai Japonijos piliečių 8-e ir 9-e dešimtmečiais pagrobė tam, kad jie mokytų Pchenjano šnipus japonų kalbos ir papročių.

Šiaurės Korėja daug metų tai neigė, bet 2002-aisiais pripažino, kad pagrobė 13 civilių japonų, ir paleido, jos teigimu, penkis dar gyvus žmones. Tuomet buvo nurodyta, kad kiti aštuoni jau yra mirę.

Tačiau aktyvistai mano, kad su Šiaurės Korėja gali būti susijęs iki 470 japonų dingimas.

Šiaurės Korėjos pareigūnai viešai neužsiminė apie norą susitikti su Sh. Abe.