Sporto arbitražo teismas (CAS) priėmė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atletei nepalankų sprendimą dėl 2018 m. Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) priimto reglamento. Šis asmeniškai palietė olimpinę čempionę.

Mat pagal jį natūraliai aukštą testosterono kiekį organizme turinčioms sportininkėms bus ribojama galimybė kovoti su moterimis.

Remiantis naujomis taisyklėmis tokios sportininkės turės varžytis su vyrais arba vaistų pagalba sumažinti testosterono kiekį organizme ir iki varžybų išlaikyti jį tokį mažiausiai 6 mėnesius. Šis reglamentas bus taikomas bėgimo rungtyse nuo 400 m iki mylios.

Tačiau CAS išreiškė „rimtą susirūpinimą dėl būsimo šių taisyklių taikymo praktikoje“.

28-erių 800 m bėgimo rungties olimpinė čempionė komentuodama šį sprendimą teigė, kad IAAF „visada yra nusitaikiusi prieš ją“.

„Jau dešimtmetį IAAF bando mane sustabdyti, tačiau tai mane tik sustiprino. Šis CAS sprendimas manęs nepalies“, – tvirtino lengvaatletė.

C. Semenya IAAF naują taisyklę riboti galimybę varžytis dėl didesnio testosterono kiekio vadina neteisingu: „Tiesiog noriu bėgti natūraliai, tokia, kokia gimiau“.

IAAF planavo naujo reglamento laikytis nuo 2018 metų lapkričio 1 dienos, tačiau kilusį ginčą buvo leista išspręsti Sporto arbitražo teismui.

Ketinimas skirstyti atletes pagal testosterono kiekį organizme „prieštarauja tarptautinėms žmonių teisėms“ – kovo pabaigoje paskelbė JT Žmogaus teisių valdyba, tokius IAAF planus vadindama „nereikalingais, žeminančiais ir žeidžiančiais“.

Valdyba rekomendavo, kad reikia vengti bet kokių taisyklių ir praktikų, darančių spaudimą moterims imtis nereikalingų, žeidžiančių ir žeminančių medicininių procedūrų, kad galėtų dalyvauti moterų varžybose. Anot jos, taip gali atsirasti precedentas išskirti kitus genetinius privalumus.

C. Semenya anksčiau buvo prašyta atlikti lyties testą, tačiau jokie rezultatai oficialiai nebuvo viešai paskelbti. Testosteronas yra hormonas, didinantis raumeninę masę, jėgą ir hemoglobiną, kuris turi įtakos didesnei ištvermei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)