30 metų ginklų entuziastė, penktadienį nuteista kalėti 18 mėnesių, bendravo su žurnalistais telefonu.

„Nesitikėjau tokios griežtos bausmės“, – pareiškė ji, telefonu kalbėdamasi su reporteriais.

„Tai yra visiškas absurdas. Tai – didžiulė gėda JAV teisingumo sistemai“, – pridūrė ji.

Nuteistosios advokatas Robertas Driscollas (Robertas Driskolas) patvirtino, kad M. Butina dalyvavo toje spaudos konferencijoje.

Ji prisipažino, kad ketino be registracijos veikti šalyje kaip užsienio vyriausybės agentė – tokius pačius kaltinimus JAV anksčiau iškeldavo kitiems įtariamiems Rusijos šnipams.

Prokurorų teigimu, nors M. Butina veikė atvirai ir nedirbo tiesiogiai kuriai nors Rusijos žvalgybos agentūrai, ji siuntė ataskaitas vienam aukšto rango rusų pareigūnui ir taip kėlė grėsmę Jungtinėms Valstijoms.

Antradienį M. Butina vėl paneigė esanti prokremliška politinė aktyvistė ir pareiškė laikanti save teisės nešiotis ginklus gynėja, siekusia pagerinti JAV ir Rusijos santykius.

„Pasisakydavau už geresnius Rusijos ir Jungtinių Valstijų santykius. Myliu savo šalį“, – teigė moteris.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savaitgalį pavadino M. Butinai paskelbtą verdiktą „savavališku“ ir pridūrė nesuprantąs, kodėl nuspręsta ją įkalinti.

M. Butina pareiškė, kad buvo priversta bendradarbiauti su JAV teisėsaugos institucijomis, nes kitaip jai grėstų 5–15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Teismas atsižvelgė, kad M. Butina laukdama nuosprendžio jau išbuvo devynis mėnesius areštinėje, ir atitinkamai sušvelnino jai skirtą bausmę. Pernai liepą suimta Rusijos pilietė bus deportuota, kai atliks bausmę.

M. Butina pasinaudojo savo ryšiais su JAV Nacionaline šaulių asociacija (NRA), kad užmegztų kontaktus su daugybe įtakingų respublikonų.

Jos byla buvo nagrinėjama paaštrėjus Maskvos ir Vašingtono santykiams dėl, kaip teigia amerikiečių žvalgybininkai, rusų šnipų mėginimų įsikišti į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Įtariama, kad Rusijos agentai, įsilauždami į elektroninius tinklus ir manipuliuodami socialiniuose tinkluose skelbiama informacija, padėjo prezidentui Donaldui Trumpui pasiekti pergalę.