Atėjus pavasariui vairuotojai savo automobilius švarina kruopščiau nei įprasta – pradeda erzinti po žiemos užsilikusios druskos, purvas, dulkės ir kitos nuosėdos. Generalinę tvarką vairuotojai dažniausiai patiki profesionalams – tokių paslaugų poreikis išauga daugiau nei dvigubai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Planuojantiems tai atlikti patiems „Švaros brolių“ automobilių švaros centrų tinklo vadovas Algirdas Plečkaitis pataria, kaip išvengti rizikos apgadinti savo turtą.

Pavasarį tvarkomos žiemos pasekmės

Žiemą vairuotojai savo automobilius plauna gana paviršutiniškai. Pavasarį ateina laikas generalinei tvarkai, prireikia kruopštumo: po šaltojo sezono ant transporto priemonės išorės lieka druskų ir purvo, viduje – dulkių, kavos dėmių, trupinių po sėdynėmis ir kitų nešvarumų.

„Nors žiemą palaikyti švarą taip pat svarbu, pavasarį net iš pirmo žvilgsnio švarūs automobiliai taip pat purvini. Dabar kaip tik yra tas metas, kai rekomenduojama kuo kruopščiau išvalyti smulkesnes detales tiek automobilio išorėje, tiek viduje – švarus automobilis tarnauja kur kas ilgiau“, – sakė A. Plečkaitis.

Pasak A. Plečkaičio, žmonės švara ima rūpintis atšilus orams, taip pat keisdami žiemines padangas. Žieminius ratus prieš padedant į šalį taip pat reikėtų atidžiai nuvalyti cheminėmis priemonėmis – taip paruošti kitam sezonui.

Algirdas Plečkaitis

Generalinio tvarkymo metu automobilio išorės paviršiai išplaunami su sausinimu ir vaškavimu. Išvalomos padangos, diskai, pašalinamos kelio apnašos, smalos, druskos, kurios įprastu būdu nenusiplauna. Taip pat atidžiai išvalomos durelių tarpinės, iš abiejų pusių nuvalomi langai.

Kalbant apie transporto priemonės vidų, svarbu atkreipti dėmesį į užsilikusius nešvarumus ant kilimėlių ir apmušalų ar bagažinėje. Automobilio salone dulkių siurbliu su vandeniu turi būti pašalinami nešvarumai, chemiškai išplaunami medžiaginiai kilimėliai, automobilio bagažinė. Svarbu kruopščiai sutvarkyti plastmasinius paviršius, prietaisų skydelį bei sėdynes, duris, grindis, lubas.

Venkite kritinių klaidų

A. Plečkaitis dalijosi, kad norintys automobilį susitvarkyti patys turi būti atsargūs. Pasak jo, visi žino, kaip reikia nuplauti automobilį, tačiau, darant generalinę tvarką ir valant pavienes smulkias detales, pasipila klaidų.

Pagrindinė klaida, kurią galite padaryti, tai naudoti netinkamas priemones. Jeigu perkamos ne automobiliams skirtos valymo priemonės, atsiranda rizika apgadinti transporto priemonę, nudeginti viršutinį lako sluoksnį. Dalis vairuotojų naudoja tam neskirtas priemones, tokias kaip actas, citrinos rūgštis, o tai kelia ne ką mažesnę riziką paviršiams.

„Parduotuvėse parduodamos automobiliams skirtos valymo priemonės yra silpnesnės, mažiau pavojingos. Bet ir valo jos kiek prasčiau, palyginti su profesionalams skirtais produktais, tad rezultatai ne visada gali nudžiuginti. Darote tą patį, ką švaros specialistai, bet valymo priemonės nėra pajėgios pašalinti tam tikrų įsisenėjusių apnašų“, – teigė A. Plečkaitis.

Dėmesį skirti reikia ne tik automobilio išorei, bet ir vidui, kuriame irgi lieka druskų. Jų įprastas siurbimas nepašalins, tad teks atidžiai rinktis chemines priemones. Valymo priemones reikėtų naudoti ir prie pedalų, keleivių vietose, ten, kur savo pėdsakų galėjo palikti vaikai.

„Valant pavienes dėmes salone taip pat elkitės atsargiai. Su chemija dažniausiai negalima valyti vienos konkrečios vietos, teks pasirūpinti visu paviršiumi. Nepamirškite jį ne tik tinkamai išvalyti, bet ir išdžiovinti“, – pridūrė A. Plečkaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)