Tokios aplinkybės aiškėja Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) išnagrinėjus Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6-osios rinktinės Telšių 604 kuopos kapitono Nerijaus Urnikio iškeltą bylą Krašto apsaugos ministerijai (KAM). Į šią bylą trečiuoju asmeniu taip pat buvo įtraukta Lietuvos kariuomenė.

N. Urnikis, kaip ir kito aukšto rango kariškiai, krašto apsaugos ministro įsakymu buvo nubausti dėl orgijų, vykusių daugiau kaip mėnesį Vokietijoje ir Lenkijoje: kapitonui buvo skirta nuobauda – išleidimas į atsargą ir skyrimas atlikti tarnybą rezerve. Su šia nuobauda taip pat nesutiko ir Radviliškio kuopos kapitonas Marius Liaudanskas, irgi teismui skundęs ministro įsakymą.

Tačiau abiejų kapitonų skundai buvo atmesti kaip nepagrįsti – M. Liaudanskas net neginčijo, kad jam tarnybos metu buvo užfiksuotas lengvas girtumas.

Tuo metu N. Urnikio iškeltoje byloje buvo nustatyta, kad prieš vykdamas į karines pratybas Vokietijoje jis pasiėmė alkoholinių gėrimų, kuriais vaišino kitus karininkus ir karius savanorius, vartojo alkoholinius gėrimus kelionės į karinę bazę metu ir viešbutyje, akivaizdžiai buvo neblaivus karių savanorių akivaizdoje, todėl pažemino kario vardą ir karininko įvaizdį.

Tarnybinio patikrinimo metu į pratybas kartu vykęs leitenantas pasakojo, kad N. Urnikis taip pat buvo įsivėlęs į incidentą viename Lenkijos viešbutyje – esą jis buvo „beveik kominis“, toliau girtavo viešbutyje ir net užsipuolė čia dirbantį administratorių, jam šaukdamas anglišką keiksmažodį „f... you“.

Apie nederamą kapitono elgesį Lietuvos kariuomenei pranešė ir karių kelionę organizavusi kelionių agentūra – jai viešbučio administracija nurodė, kad atvykę Lietuvos kariai nemandagiai ir vulgariai elgėsi su viešbučio personalu.

„Kapitonai didžiąją dalį girtavo, kai juos sutikdavome, buvo aiškiai matyti, kad jie yra neblaivūs“, – sakė vienas eilinis karys.

Jam antrino kitas savanoris: „Išlipus iš autobuso buvo galima suprasti, jog kapitonai yra neblaivūs, tai matėsi jiems kalbant su sąjungininkais, jie nesugebėjo nei rišliai bendrauti, nei normaliai stovėti vietoje, svirduliavo.“

Į privalomąją tarnybą pašaukti kariai prisipažino, kad toks elgesys juos šokiravo – vienas jų net užsiminė, kaip kapitonas prie viešbučio administratorės ne tik keikėsi, bet ir apsivėmė. „Tai buvo didžiulė gėda“, – kariai neslėpė, kad viešbutyje per Lietuvos karių išgertuves taip pat buvo apgadintas jam priklausantis turtas.

Išgertuvės tęsėsi ir Vokietijoje, į kurią atvyko 30 karių grupė iš Lietuvos – jie buvo apgyvendinti karinėje bazėje, kurioje vyko tarptautinės pratybos „Allied Spirit VIII“. Nežinia, kaip viskas būtų pasibaigę, jeigu ne incidentas karinėje bazėje – du Lietuvos kariai įsivėlė į grumtynes, per kurias vienas jų buvo sunkiai sužalotas. Už tai, kad sužalojo savo kolegą Tomą Bagdoną karys Irmantas Bagvilas buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, tačiau teisme buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Incidentas Hohenfelso karinėje bazėje įvyko, kai kovinius imtynių veiksmus panaudojęs I. Bagvilas karį savanorį pakėlė į orą ir metė ant grindų, paskui ant jo pats užvirsdamas ir sunkiai sužalodamas galvą. Abu kariai buvo neblaivūs.

Iš karto po šio įvykio į karinę bazę buvo iškviesta policija, ji ne vienam Lietuvos kariuomenės atstovui nustatė girtumą. Apie incidentą buvo informuota Lietuvos kariuomenės vadovybė, dėl įvykio buvo pradėtas tyrimas – jo metu ir paaiškėjo skandalingi ir garbės kariuomenei nedarantys faktai.

Kapitono N. Urnikio bylą išnagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija paskelbė, kad krašto apsaugos ministras priėmė teisėtą įsakymą, nuspręsdamas karininką pašalinti iš tarnybos.

Teismas atkreipė dėmesį, kad į karines pratybas kapitonas vyko komandiruotės metu, su savimi taip pat turėjo ginklą.

„Kiekvienas Lietuvos Respublikos pilietis, pradėjęs tikrąją karo tarnybą, iškilmingoje aplinkoje prisiekia Lietuvos valstybei, be kita ko, būti doras ir garbingas Lietuvos karys, – nurodė teismas. – LVAT savo praktikoje yra nurodęs, jog karys tiek tarnybos, tiek ir ne tarnybos metu savo elgesiu, drausme, kultūra turi stengtis būti pavyzdžiu kitiems asmenims, visada prisiminti, kad pagal jo elgesį sprendžiama apie visą krašto apsaugos sistemą ir karius. Pareiškėjo, turinčio kapitono karinį laipsnį, elgesys (svirduliavimas, nerišli kalba, sklindantis alkoholio kvapas, alkoholinių gėrimų vartojimas ir kt.) buvo pagrįstai pripažintas kario vardo žeminimu, nes tokiu savo elgesiu pareiškėjas akivaizdžiai menkino kario autoritetą kitų karių akivaizdoje. Tai, kad tokį pareiškėjo elgesį matė ir nurodė ne visi kariai, vykę į karines pratybas Vokietijoje, nagrinėjamu atveju teisinės reikšmės neturi.“

Pasak teisėjų, N. Urnikio šiurkštus drausmės pažeidimas pasireiškė ne tik kario vardo žeminimu, bet ir krašto apsaugos sistemos institucijas diskredituojančia veika.

„Byloje nėra ginčo dėl faktinės aplinkybės, jog tuo metu pareiškėjas buvo komandiruotėje ir buvo atpažįstamas kaip Lietuvos kariuomenės karys – nemandagus ir nepagarbus elgesys su viešbučio personalu pagrįstai buvo vertinamas kaip krašto apsaugos sistemos institucijas diskredituojanti pareiškėjo veika“, – vertindamas incidentą Lenkijos viešbutyje pažymėjo teismas.

Sprendime taip pat pabrėžiama, kad N. Urnikis kario vardą žeminančią veiką padarė ir vartodamas alkoholinius gėrimus žemesnių laipsnių Lietuvos karių akivaizdoje.

Kad pėstininkų kuopos vadas, turintis kapitono laipsnį, pažemino kariuomenės vardą, teismui nurodė ir Lietuvos kariuomenės atstovai.

„Pareiškėjo neteisėta veika pasireiškė tuo, kad jis ne tik, kad netinkamai elgėsi (girtavo) pagal turimą karinį laipsnį žemesnio laipsnio karių akivaizdoje, bet ir tokį elgesį tęsė civilinėje apgyvendinimo įstaigoje bei kitos valstybės karinėje bazėje, kur pareiškėjas buvo atpažįstamas kaip Lietuvos ginkluotųjų pajėgų karys, – pažymėjo kariuomenės atstovai. – Karininko netinkamas elgesys tarnybos metu priskirtinas prie veikų ypač neigiamai vertinamų visuomenėje ir tokia veika padaroma esminė žala krašto apsaugos sistemos institucijos vardui: griaunamas pasitikėjimas institucija ir jos nariais, viešai šiurkščiai pažeidžiama nustatyta karo tarnybos tvarka, todėl Lietuvos kariuomenėje tokia veika neturi būti toleruojama.

Šiuo atveju buvo nustatytas pareiškėjo šiurkštus drausmės pažeidimas (kario vardo pažeminimas), kurį jis padarė atlikdamas neteisėtus veiksmus, kai tarnybos metu kartu buvusių karių jis buvo įvertintas kaip girtaujantis (aplinkinių vertinimų jam buvo priskirti visuotinai suprantami neblaivumo požymiai – svirduliavimas, vėmimas, alkoholio kvapas, nerišli kalba, neadekvatus elgesys) ir pavaldinių akivaizdoje nepagarbiai besielgiantis viešumoje (nesilaikydamas visuotinai priimtų elgesio normų). Lietuvos kariuomenės vertinimu, pareiškėjas atliko pavojingą veiką, kuri akivaizdžiai prieštarauja visuomenėje galiojančioms moralės nuostatoms, tarnybos interesams bei visuomenės teisėtiems lūkesčiams, kurių visuomenė tikisi iš karių. Pareiškėjo elgesys buvo priešingas nei reikalauja karininko statusas ir geras kario vardas, todėl tokiais savo veiksmais pareiškėjas pažemino kario vardą.“