Iš pastarųjų debatų, kurie vyko LRT studijoje, A. Juozaitis pasitraukė nė neįpusėjus tiesioginiam eteriui. Studiją palikdamas kandidatas teigė, kad per daug dėmesio skiriama mažiau nei pusei kandidatų, esą kiti lieka šešėlyje. Jis taip pat kaltino LRT esą klaidingos informacijos skleidimu ir žmonos puolimu.

„Čia kordebaletas. Keturiems kordebaletas paruoštas, – tęsė A. Juozaitis, palikdamas savo vietą debatuose. – Prie keturių šokt dar turime keli.“

DELFI studijoje A. Juozaičiui buvo primintas šis demonstratyvus išėjimas iš studijos, kurį kai kurie ekspertai vertina kaip specialų žingsnį, nes esą A. Juozaitis jau nebesitiki patekti į antrąjį rinkimų turą.

„Atvirkščiai. Čia yra tas force majeure, kai tu naudoji galimybę, kai lieka tiek laiko, strateguoji, tai viena, – kalbėjo A. Juozaitis. – Antra, čia moralinis klausimas. Aš olimpiniame judėjime esu visą gyvenimą ir kilnaus sportinio elgesio komitete trylika metų prezidentavau, tai su tuo, kas sudaryta Lietuvos televizijoje, rodant tris kandidatus, du daugiau, dabar trečias papildomai, tai net prie Olimpinių žaidynių slenksčio nebūtų prileistas LRT.“

„Netgi komentatoriai, jie – ne ekspertai, jie paruošti iš karto pateikti tokį rezultatą, kokį pageidauja jau nuspręsti arba jau išrinkti tik dabar dar patvirtinti reikalaujantys kandidatai“, – tvirtino A. Juozaitis.

Jis teigė, kad mato labai geras galimybes patekti į antrąjį rinkimų turą, tačiau neįvardijo, kas galėtų būti jo oponentas antrame ture.

Apie santykį su žiniasklaida debatuose kalbėjo ir G. Nausėda. Jo teigimu, prasidėjus priešrinkiminiam laikotarpiui, jo požiūris pasikeitė.

„Jei pasakyčiau, kad vis dar esu taip pat draugiškai nusiteikęs kai kurių žurnalistų atžvilgiu kaip buvau būdamas ekonomistu, tai būčiau nenuoširdus ir sakyčiau jums per gražiai, bet esu šventai įsitikinęs, kad tokie dalykai kaip simpatija ir antipatija turi nevaidinti absoliučiai jokio vaidmens susitinkant, duodant interviu ar kalbantis su žurnalistais, – teigė G. Nausėda. – Suprantu, kad jie atlieka savo darbą ir ne mano reikalas aiškintis, ar jie atlieka tą darbą su kažkokiomis intensijomis ir šiek tiek praranda objektyvumą atlikdami tą darbą. Tam geriausiai turi atsakymą pats skaitytojas ir žiūrovas.“

Siūlo lito grąžinimo įstatymą

Debatų metu kandidatai kalbėjo ir apie finansus. A. Juozaičio teigimu, reiktų turėti lito grąžinimo įstatymą.

„Reikia lito grąžinimo įstatymo, kaip yra Vokietijos markės grąžinimo įstatymas. Jis gyvas, – teigė A. Juozaitis ir pridūrė, kad bet kuriuo momentu įstatymas gali tapti galiojančiu. – Ir jei Italija ar Graikija dar iškrės kokių pokštų, tai reikės šito.“

Jo teigimu, reikia tokio įstatymo, kuriame būtų numatyta, kokiu atveju būtų grąžinamas litas.

„Jei važiuoji automobiliu ir atsitrenki, tai pagalvė tau trenkia į veidą. O mes neturime tokios pagalvės“, – tęsė A. Juozaitis ir kalbėjo, kad apie poįstatyminius aktus reiktų kalbėti tik priėmus tokį įstatymą.

G. Nausėda nekantriai prašėsi pakomentuoti šią A. Juozaičio mintį. „Kodėl man patinka debatai su vienu kandidatu, o ne devyniais, – nusišypsojo G. Nausėda. – Ponas Juozaitis teisus, galima grąžinti kriaukleles, galima grąžinti akmenėlius, gintarą galima pajūryje naudoti kaip atsiskaitymo priemonę.“

Tai, ką mini A. Juozaitis, G. Nausėdos teigimu, yra „labai nereikšmingos įtakos papildai, naudojami lokaliu mastu“.

G. Nausėdos teigimu, lito grąžinimo įstatymą galima parengti ir priimti per pusdienį, tačiau, anot jo, pinigų sistemos neišeitų grąžinti, nes tokių grynųjų pinigų tiesiog nebėra.

Apie moteris: vienas juokavo, kitas visada kalba tik rimtai

Žiniasklaidoje garsiai nuskambėjo A. Juozaičio frazė apie žmoną. „Žmonai neleidžiu jokių pajamų turėti, ji turi vaikus augint“, – BNS yra teigęs kandidatas, tačiau DELFI debatuose jis teigė, kad tai tebuvo humoras.

„Labai gerai, kad uždavėte šį klausimą. Kai humoro forma pasakai, tai telefonu buvo. Tai juokas, humoras ir satyra, o tai pavertė bomba ir patranka“, – išgirdęs klausimą kalbėjo A. Juozaitis.

A. Juozaičio teigimu, jis palaiko moteris ir politikoje. „Kaip galima vertinti pagal išorinius bruožus. Vyriausybė – proto darbas“, – apie vien iš vyrų sudarytą Vyriausybę kalbėjo A. Juozaitis ir pridūrė, kad joje trūksta moters.

G. Nausėda teigė, kad moterų klausimu niekada nejuokauja ir pridūrė, kad kalbės rimtai. „Esu už tai, kad moterys atliktų prideramą vaidmenį mūsų visuomenėje, – kalbėjo G. Nausėda. – Tai ne atsitiktinumas, kad moterų Vyriausybėje nėra, tai dėsningumas.“

G. Nausėda įvardijo, kad norėtų, jog Vyriausybę sudarytų bent trečdalis moterų.

Debatų pabaigoje kandidatai išgirdo klausimą, kiek balsų tikisi surinkti pirmajame ture. Abu kandidatai neįvardijo tikslaus skaičiaus, tačiau tvirtino, kad abu tiki savo sėkme. G. Nausėda pasitikėjimą savimi išreiškė pasakydamas, kad norėtų, kad net neprireiktų antrojo turo.

Baigę debatus abu kandidatai paspaudė vienas kitam ranką.

Debatus tiesiogiai galite stebėti per DELFI TV ir DELFI TV Youtube kanalą, o klausyti per „Žinių radiją“.

Transliacijos lange klausimus gali užduoti ir žiūrovai. Klausimus vienas kitam debatų metu užduoda ir kandidatai.

Tai ketvirtoji debatų laida. Pirmojoje DELFI debatų laidoje dalyvavo Saulius Skvernelis ir Gitanas Nausėda. Debatus galite pamatyti čia.

Antrąją debatų laidą, kurioje dalyvavo S. Skvernelis ir Ingrida Šimonytė, kviečiame žiūrėti čia.

Trečiojoje laidoje susitiko Mindaugas Puidokas ir Naglis Puteikis. Debatus galite pamatyti čia.