76 proc. apklaustų kroatų įvertino teisėjų nepriklausomumą kaip gana prastą ar labai prastą, todėl Kroatija atsidūrė paskutinėje vietoje tarp 28 Bendrijos šalių. Tik 18 proc. respondentų Kroatijoje atsakė, kad šalies teismai yra gana ar visiškai nepriklausomi.

Padėtis kai kuriose šalyse „kelia itin didelį susirūpinimą“, spaudos konferencijoje, per kurią buvo pristatyti apklausos rezultatai, kalbėjo ES teisingumo ir vartotojų apsaugos komisarė Vera Jourova.

„Mažiausiai septyni iš dešimties piliečių, įvertinusių savo teismų sistemą kaip prastą, motyvavo tai politikų spaudimu ar kišimusi“, – pridūrė V. Jourova.

Šiaurinių ES valstybių gyventojai palankiausiai įvertino teisėjų nepriklausomumo lygį.

Pirmoje šio sąrašo vietoje atsidūrė Danija, kur 87 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad teismai veikia gerai ar labai gerai. Priešingos nuomonės laikosi tik 6 proc. danų, o likę 7 proc. nuomonės šiuo klausimu neturi.

Suomijoje, Austrijoje, Švedijoje ir Airijoje apklausos dalyviai taip pat teigiamai įvertino teisėjų darbą.

Nuo šių šalių nereikšmingai atsiliko ir Didžioji Britanija: čia 70 proc. respondentų išreiškė teigiamą nuomonę, 19 proc. – neigiamą ir 11 proc. neturėjo nuomonės.

Lenkijoje, kurios dešiniojo sparno vyriausybei gresia būti nubaustai Briuselio dėl įtariamų sisteminių grėsmių teisės viršenybės principui, pusė respondentų atsakė, kad teismai veikia gana ar visiškai nepriklausomai.

Remiantis Europos Komisijos kasmet atliekama teismų sistemų reformų analize, tik 39 proc. lenkų įvertino teismų nepriklausomumą kaip aukštą ar labai aukštą, o 11 proc. apklaustųjų nežinojo, ką atsakyti.

Nors Briuselis taip pat išreiškė susirūpinimą dėl teisėjų nepriklausomumo Vengrijoje, 43 proc. vengrų teigiamai įvertino jų veiklą, 33 proc. – neigiamai ir 24 proc. neturėjo nuomonės.

Slovakijoje, kur vieno tyrimus vykdžiusio žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymas neseniai išprovokavo masinius protestus, 60 proc. apklausos dalyvių suabejojo dėl teismų nepriklausomumo. 28 proc. apklaustųjų atsakė teigiamai, o 12 proc. neturėjo nuomonės.

Bulgarijoje 58 proc. žmonių įvertino teismų veiklą neigiamai, 34 proc. – teigiamai, 8 proc. negalėjo atsakyti.

Ispanijoje 55 proc. respondentų neigiamai įvertino teismų veiklą, 37 proc. – teigiamai, 8 proc. neišreiškė jokios nuomonės.

V. Jourova pareiškė žurnalistams, kad ši apklausa yra veikiau gairės, o ne reitingas. Komisarė pridūrė, kad dabar tokioms valstybėms kaip Ispanija teks pačioms išsiaiškinti, kodėl per pastaruosius metus sumažėjo pasitikėjimas teismų sistema.

V. Jourovos biuras informavo, kad apklausa buvo atlikta sausio 9–11 dienomis, o jos metu telefonu buvo apklausti 26 446 žmonės.