Tačiau užmigti ant laurų broliai-šaunuoliai negalėjo, nes jiems buvo patikėta dar viena misija – didingai užbaigti tai, ką 2008 metais pradėjo Jonas Favreau su savo „Geležiniu žmogumi“.

Apie ką mes čia…

Praėjus penkeriems metams po to, kai, spragtelėjęs pirštais, Tanosas sunaikino pusę visatos gyvybės, likę gyvi Keršytojai niekaip negali susitaikyti su savo pralaimėjimu. Ir vieną dieną įvyksta stebuklas – randamas sprendimas, kuris gali padėti jiems iškovoti pergalę ir atstatyti tai, kas buvo kadaise prarasta. Tik ar jų naujas planas nepavirs į dar vieną fiasko? Laikas parodys.

Kūrinio turinys

Po tokio šokiruojančio ir daug diskusijų sukėlusio „Keršytojai: Begalybės karas“ finalo, naujasis ir jau paskutinis mums visiems žinomos „Marvel kino visatos“ akordas tapo pačiu laukiamiausiu 2019 metų kino projektu.

Bilietai į išankstinius seansus JAV, Europoje, Azijoje ir Pietų Amerikoje buvo iššluojami vos per kelias minutes kaip šviežios bandelės, o ir visokiausi finansiniai rekordai, kuriuos pasiekė šis filmas likus kelioms savaitėms iki premjeros, išties stebina. Todėl nenuostabu, jog studija „Walt Disney“ ir jai priklausantis „Marvel“ padalinys tiek daug metų diktuoja madas Holivude.

Akivaizdu, kad tie, kurie ten dirba, puikiai išmano ne tik jiems patikėtą komiksinę medžiagą, bet ir tobulai suvokia visas marketingo gudrybes. Būtent tai ir paverčia jų kuruojamus projektus į pelningas investicijas.

O visos investicijos atsipirko su kaupu, nes be „Keršytojai: Pabaiga“ filmo, 21 iki šiol pasirodęs „Marvel“ studijai priklausantis projektas bendrai atnešė 18,5 milijardų dolerių uždarbio. Paklausite – koks buvo visų filmų biudžetas? Jis nesiekia 4 milijardų.

Bet ne apie pinigus ir kitus ankstesnių filmų pasiekimus aš čia ruošiuosi Jums rašyti. Tai buvo tiesiog toks nedidelis įvadas į šią recenziją, kurios tikslas yra Jus supažindinti su tuo, ko galite tikėtis eidami žiūrėti „Pabaigos“. Ir nusiraminkite, nes „spoilerių“ iš manęs Jūs tikrai nesulauksite. To tikiuosi ir iš Jūsų.

Tiesiog vienas didelis prašymas – gerbkite kitus žmones, kurie dar nematė filmo, ir neatskleiskite jiems visų svarbiausių filmo paslapčių.

O dabar apie patį filmą.

Eidamas žiūrėti „Pabaigos“ bijojau dėl vieno – kad filmas manęs nenuviltų, nes lūkesčiai, kuriuos užkelė tobulas trečiasis „Keršytojų“ filmas, buvo tokie dideli, jog baimė išties egzistavo. Įsivaizduokite: vairuojate kokį kledarą, vėliau Jūs gaunate galimybę metus pasivažinėti prabangiu ir komfortišku automobiliu, o tada vėl atsisėdate į kledarą. Tai čia kažkas panašaus. Ir, pasirodo, nervintis buvo kvaila, nes broliai Russo sugebėjo šią naują „Keršytojų“ dalį pakelti į dar aukštesnį lygį.

Nejuokauju – „Pabaiga“ yra ne tik geras filmas, o pats geriausias „Marvel“ studijos darbas, kurio didybė užgožia net ir prieš metus pasirodžiusį „Begalybės karą“.

Tai kas šiame filme tokio gero? Ogi istorija. Istorija čia yra sudėliota idealiai, kad mes galėtume patirti įvairiausias emocijas peržiūros metu. Vienoje vietoje mes juokiamės, kitoje jaudinamės dėl kokio nors personažo likimo, o dar kitur, emocijoms paėmus viršų, sugebame paleisti ašaras. Juokinga? Žinot, nelabai, nes kai seki visą šią puikiai sudėliotą istoriją ir jau virš dešimtmečio simpatizuoji vieniems ar kitiems herojams, atsisveikinimas su jais nėra toks lengvas.

Patys personažai filme išvystyti labai gerai. Kiekvienas iš jų gauna laiko pasireikšti ekrane, o ir kai kurių iš jų atsiskleidimas irgi tampa labai svarbiu akcentu visai šiai istorijai. Aišku, filme, kaip ir ankstesnėse „Keršytojų“ dalyse, didelius vaidmenis atlieka Styvas Rodžersas, Toras, Briusas Baneris ar Tonis Starkas, tačiau be jų buvo tikrai galima su pasimėgavimu stebėti ir kitų personažų veiksmus.

Labiausiai mane, kaip ir, manau, kitus žiūrovus, pakerės Klintas Bartonas ir jo nauja šukuosena, Roketas ir, aišku, Kerol Denvers, kurios nuotykius buvo galima pamatyti kovo mėnesį pristatytame soliniame projekte „Kapitonė Marvel“.

Jeigu Jums ji nepadarė įspūdžio prieš keletą mėnesių, patikėkite, čia Jūs būsite nustebinti. Aišku, nereikia pamiršti ir Tanoso. Bet čia jau turiu tylėti, nes... Patys pamatysite. Tai tiesiog jau nebe tas priešas, kuris sugebėjo sudrebinti „Begalybės karą“ savo pateikimu.

Kitu ne ką mažiau svarbiu filmo koziriu be puikiai išreikštų personažų, įdomios istorijos ir, aišku, labai geros emocijų dozės, yra veiksmas. Dinamiškai susuktos veiksmo scenos neleis atsikvėpti nei akimirkai, nors filmo trukmė ir yra daugiau nei trys valandos. Tiesiog neapsigaukite žiūrėdami anonsus, kuriuose tiesiog buvo panaudota medžiaga iš pirmojo filmo pusvalandžio.

Manau, kad užtenka čia kalbėti apie patį turinį, nes dar netyčia ką nors leptelsiu. Todėl, apibendrindamas tai, ką teko pamatyti, drąsiai teigiu – „Keršytojai: Pabaiga“ – kino reginys, kurį privalo pamatyti visi gero ir prasmingo pramoginio kino gerbėjai. Tai yra metų, dešimtmečio, o gal net ir amžiaus reginys, kuris artimiausiu metu neturės jokių lygių konkurentų.

Techninė juostos pusė

Filmą žiūrėjau Lietuvoje, paprastoje kino salėje be jokio 3D efekto, todėl deramai įvertinti filmo kokybės negaliu. Būtent dėl to ir tenka važiuoti į kaimyninę šalį, kad IMAX 3D formate galėčiau pasimėgauti šiuo unikaliu reginiu. Tačiau, kaip bebūtų, net ir mūsų šalies kino sąlygos leido patirti didelį malonumą stebint puikius specialiuosius efektus. Taip pat reikia pagirti filmo kūrėjus už puikius herojų kostiumus, gerą grimą, įdomias šukuosenas (lažinuosi, kad Klinto šukuosena taps madingiausia šią vasarą) ir įspūdingo grožio dekoracijas.

Muzika kaip ir ankstesniuose „Marvel kino visatos“ filmuose – epiška ir sukelianti daug emocijų. Tą patį galėčiau pasakyti ir apie kameros darbą, kuris buvo fantastiškas. Operatorius sugebėjo iš įvairiausių rakursų mums pateikti ne tik vystomos istorijos grožį, bet dar padovanoti nerealų veiksmo šou, kuris privertė pamatyti kiekvieną menkiausią detalę. Čia Jums ne drebančios kameros efektas, kai nesuvoki, kas vyksta ir kas su kuo kovoja.

Taip pat pagirčiau labai gerą vaizdo montažą. Į tris valandas sukišti tiek daug reikiamos informacijos ir veiksmo bei pateikti tą taip aiškiai ir įtraukiančiai sugeba tikrai ne kiekvienas. Garso montažas – tobulas. Net šiurptas ėjo per odą, kai ekrane kas nors atsitikdavo, o sustiprintas garsas tą dar labiau pabrėždavo.

Aktorių kolektyvinis darbas

Su šiais aktoriais ir jų personažais mes buvome artimi visą dešimtmetį ir dabar su kai kuriais iš jų tenka atsisveikinti. Manau, patys suprantat, kad kontraktai pasibaigia, o ir kai kurie aktoriai dar prieš daugelį mėnesių sakė, kad tai bus paskutinis jų pasirodymas „Marvel kino visatoje“. Kas jie tokie? Neatskleisiu, nes manau turite internetą ir, jeigu domina, galite pasidomėti.

Visus filme pasirodžius aktorius kaip Robertas Downey‘is jaunesnysis, Chrisas Hemsworthas, Chrisas Evansas, Paulas Ruddas, Scarlett Johansson, Karen Gillan, Joshas Brolinas, Jeremy‘is Renneris, Markas Ruffalo, Bradley‘is Cooperis ir kt. (kitų nevardiju, nes būtų „spoileris“) mes jau matėme anksčiau, todėl kažką kalbėti apie jų vaidybą nėra jokio tikslo. Visi puikiai atliko savo vaidmenis lygiai kaip ir anksčiau pasirodžiusiuose filmuose.

Galima tik jiems paploti, nes jie tapo neatskiriama XXI amžiaus populiarios kultūros dalimi. Tikiuosi, kad ateityje jie suvaidins dar daug ryškių ir įdomių vaidmenų kituose geruose kino projektuose.

Verdiktas

„Keršytojai: Pabaiga“ – emocionaliai skausmingas, priverčiantis jausti nuostabą dėl parašytos istorijos, didingas savo specialiaisiais efektais ir epiškai atrodančiu veiksmu mums visiems žinomos „Marvel kino visatos“ finalas, kuris idealiai užbaigė dešimtmetį trukusį pasakojimą apie galingiausius Žemės gynėjus – „Keršytojus“.

Filmo anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)