Tad, kodėl bites vis aplenkia evoliucija? Pasirodo, ne tokios jos ir paprastos, tos mūsų darbininkės. Štai keletas įdomių faktų kuriais mus itin žavi šios darbštuolės.

Bičių motinėlė gyvena net 4-5 metus, o bitės darbininkės tik 30-40 dienų. „Stebuklingų galių“ motinėlė gavo dar lervutės stadijoje, kai bitės darbininkės jos lervutę maitino bičių pieneliu gerokai ilgiau, nei kitas lervutes. Taigi, bičių pienelis – tikrai stebuklingas!

Viena bitė darbininkė per savo gyvenimą pusantro karto apskrieja žemės rutulį ir pagamina apie 1/12 arbatinio šaukštelio medaus.

Bičių motinėlė per dieną gali padėti iki 2500 kiaušinėlių. Padeda daugiau kiaušinėlių per diena nei pati sveria.

Korys – tobulas sandėlys. Korio akutės sujungtos kartu gali talpinti daugiausia medaus naudojant mažiausiai statybinių medžiagų (vaško).

Bitės gali skristi iki 25km/h greičiu ir suplasnoti 200 kartų per sekundę. Taigi, jos pavytų bet kokį sprinterį!

Mirus bičių motinėlei jos ima ir užsiaugina sau naują. Geriausia vieta niekada nelieka tuščia.

Vieninteliai patinėliai avilyje – tranai. Jie nedirba, neturi geluonies ir vienintelė jų užduotis – poruotis su motinėle. Atėjus rudeniui tranai be jokių skrupulų išmetami iš avilio – dykaduonių nemėgsta niekas.

Bitė darbininkė turi apie 170 kvapams jautrių receptorių. Tuo negali pasigirti nė vienas kvepalų gamintojas!

Kadangi bitės nemoka kalbėti, bendravimui jos išrado neįprastą būdą – šokį! Vizgindama savo pilvelį ir vaikščiodama aštuoniuke ji sesėms nusako kokiu atstumu nuo avilio ir kuria kryptimi reikia ieškoti geriausio nektaro. Trajektoriją ir atstumus ji apskaičiuoja savo sezamo sėklos dydžio smegenimis. Tikras mažasis Einšteinas…

Bičių šeimoje gyvena 20 000 – 60 000 bičių darbininkių ir tik viena motinėlė. Tikra daugiavaikė mama!

Bičių motinėlė pati nusprendžia kiek patinėlių kiaušinių padėti. Tranai išsirita iš neapvaisntų kiaušinėlių ir paveldi tik motinėlės genus, o bitės darbininkės – ir motinėlės, ir tranų genus.

Bitės darbininkės nemiega. Naktimis jos energiją taupo ir ilsisi tiesiog nejudėdamos. Ar tu taip galėtum?

Karalienė nesiporuoja avilyje. Ji išskrenda „pasiskraidyti“, susiporuoja su 5 – 45 skirtingais tranais ir tada sugrįžta. Šio poravimosi jai pakanka visam gyvenimui.

Medus yra vienintelis valgomas produktas turintis savyje visko, ko reikia gyvybės palaikymui.

Kuo medus tamsesnis – tuo jis turtingesnis. Tamsiame meduje daugiausia antioksidantų.

Bitės nuodai – stipresni už kobros! Laimei, ji jų turi labai mažai…

Gelia tik bitės darbininkės ir tik pajutusios realią grėsmę. Kadangi bičių darbininkių geluonis dantytas lyg peilis, jį įsmeigus bitė nebesugeba jo ištraukti atgal. Netekusios geluonies jos miršta. Nors karalienė turi geluonį, beje lygų, todėl gali gelti ne kartą, tačiau juo naudojasi itin retai – tik tam, kad pašalintų kitas motinėles.

Ar žinote, kuo bitė panaši į šunį? Ją galima ištreniruoti surasti užkastas minas!

Bitė darbininkė vienu kartu gali panešti 80% kūno svorio nektaro ar žiedadulkių kiekį. Tai bent sunkumų kilnotoja.

Bitės darbininkės turi du skrandžius – vieną maitinimuisi, o kitą – nektaro kaupimui.

Bitė – geriausiais išmanusis oro kondicionierius. Žiemą kai kurios bitės darbininkės „dirba šildytuvais“. 35°C temperatūrą avilyje jos palaiko vibruodamos savo pilvelius. Vasarą bitės mosuoja sparnais ir vėsina avilį bei užtikrina oro cirkuliaciją.