„Nerimas yra didžiulis“, – pareiškė ambasadorius naujienų agentūrai „The Associated Press“.

„Yra verslininkų, kurie čia vykdo veiklą dvidešimt ar trisdešimt metų, kurie investavo savo finansinius išteklius Kuboje, kad paskatintų prekybą, turizmą ir tarptautinius mainus. Daugelis iš jų man pasakojo, kad jiems neteko išgyventi panašių situacijų“, – pareiškė A. Navarro duodamas interviu antradienį popietę ES ambasadoje.

Praėjusią savaitę D. Trumpo administracija paskelbė leisianti amerikiečiams paduoti į teismą užsienio bendroves, kurios pelnėsi iš amerikiečių komercinio ir pramoninio turto, konfiskuoto po Kubos revoliucijos 1959 metais. Sankcijos taip pat leidžia patraukti į teismą didelį skaičių kubiečių, kurie pabėgo iš salos ir vėliau priėmė JAV pilietybę.

Pirmieji ieškiniai gali būti pateikti nuo gegužės 2 dienos.

A. Navarro pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) teismuose bei Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) aktyviai gins Kuboje veikiančias Europos bendroves.

„Manau, labai aiškiai pasakiau, kad bet kuri šalis gali priimti kokius tik nori teisės aktus ir taikyti šiuos statymus savo šalyje, o mes galime pareikšti, ar mums tai patinka, ar ne. Tačiau jokia šalis negali taikyti savo įstatymų kitiems, – kalbėjo A. Navarro. – Esame pirmoji gynybos grandis Kuboje ir, žinoma, turime ten teisėtų interesų, kuriuos ketiname ginti, kad apsaugotume savo piliečius ir investuotojus.“

ES yra didžiausia Kubos prekybos partnerė, o metinės prekybos su saloje įsikūrusia valstybe apyvarta siekia maždaug 2,6 mlrd. eurų, įskaitant beveik 400 mln. eurų metinį importą iš Kubos į ES.

Pareiškusi siekianti neleisti Kubai teikti pagalbos Venesuelos prezidento Nicolo Maduro socialistinei administracijai, D. Trumpo administracija neseniai įvedė daugybę priemonių Kubos atžvilgiu, mėgindama pakenkti šalies ekonomikai.