„Jei „Nord Stream 2“ nebus taikoma derogacija vien dėl to, kad, skirtingai nei jau veikiantys dujotiekiai, „Nord Stream 2“ nėra visiškai užbaigtas iki Dujų direktyvos pataisų įsigaliojimo, toks sprendimas būtų visiškai nepagrįstas, šališkas ir diskriminuojantis“, – teigiama laiške.

Be kitų Dujų direktyvos pataisų, kurias jau patvirtino ES institucijos, įstatyme yra paliekama galimybė netaikyti naujųjų pataisų jūriniam dujotiekiui, kuris bus užbaigtas iki šių metų vasaros. Taip vadinama derogacija arba išimtis, leidžia ES valstybėms narėms netaikyti naujųjų pataisų jų teritorijose veikiantiems jūriniams dujotiekiams.

„Iš ES pusės nebūtų jokio pagrindo ir net būtų neteisinga parengti Dujų direktyvos pataisas taip, kad jos paveiktų tik „Nord Stream 2“, o kitų jūrinių dujotiekių praktiškai neliestų. „Nord Stream 2 AG“ šį klausimą kelia jau dabar, kad būtų galima sulaukti ES atsakymo apie tai, jog „Nord Stream 2“ taikomos sąlygos bus neprastesnės nei kitiems panašiems dujotiekiams taikomos sąlygos“, – portalo politico.eu išplatintą laišką, datuojamą balandžio 12 d., komentavo „Nord Stream 2 AG“ atstovas.

Visgi nėra aišku, kaip tiksliai įstatymas reglamentuoja dujotiekius, kurie šių metų vasarą tiesiami. ES šiuo laikotarpiu bus tiesiamas tik vienas dujotiekis – „Nord Stream 2“.

„Jei Dujų direktyva įsigalios, o „Nord Stream 2“ nebus pritaikyta derogacija ir nebus imtasi kitų priemonių, kad „Nord Stream 2“ būtų pritaikytos tokios pat sąlygos, kaip ir tiems dujotiekiams, kuriems pritaikyta derogacija, tai būtų ES įsipareigojimų pagal Energetikos chartiją pažeidimas „Nord Stream 2 AG“ kaip investuotojo atžvilgiu. Be to, tokios priemonės diskriminuotų „Nord Stream 2 AG“ kaip investuotoją ir „Nord Stream 2“ kaip investiciją“, – sakoma nutekintame „Nord Stream 2 AG“ laiške Europos Komisijos pirmininkui.

Pasak „Nord Stream 2 AG“ generalinio direktoriaus Matthiaso Warnigo, kurio vardu ir parašytas laiškas EK pirmininkui, jei „Nord Stream 2“ dujotiekiui nebus pritaikyta derogacija, ES galimai pažeistų Energetikos chartijos 10 ir 13 straipsnius.

„Tai gali reikšti Energetikos chartijos 10 ir 13 straipsnių pažeidimą, todėl „Nord Stream 2 AG“ kelia šį klausimą dabar ir siekia sulaukti iš ES patvirtinimo, kad „Nord Stream 2“ bus pritaikyta derogacija“, – sakoma laiške.

„Nord Stream 2 AG“ tikisi Europos Komisijos atsakymo į laišką iki gegužės 13 d.

Pagal Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo principus parengtos pataisos draudžia tiekėjui valdyti perdavimo tinklus – kitaip negu Rusija iki šiol tikėjosi dėl „Nord Stream 2“.

Visgi Kremliaus kontroliuojamai „Gazprom“ teks su dujotiekiu tiesiogiai nesusijusioms bendrovėms perleisti tik nedidelę šio vamzdyno atkarpą – paskutinius 50 kilometrų Vokietijos teritoriniuose vandenyse.

Antra vertus, problemų dėl Europos Sąjungos dujų direktyvos pataisų Rusijos monopolininkė išvengtų tik tuo atveju, jeigu Vokietijos valdžia siektų direktyvos išimčių su Europos Komisijos (EK) palaiminimu.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ valdo „Nord Stream 2“ 50 proc. akcijų. „Gazprom“ partneriai – Vokietijos „Wintershall“ ir „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“ ir Jungtinės Karalystės (JK) bei Nyderlandų „Royal Dutch Shell“ – finansuos 50 proc. projekto ir valdys taip pat pusę dujotiekį administruojančios bendrovės akcijų.