Pusę rungtynių pirmavę kauniečiai po didžiosios pertraukos priminė tą pačią komandą, kuri pirmame serijos mače per du kėlinius sukrapštė tik 21 ir 22 taškus. Šį kartą surinkti 23, tačiau jų taip reikėtai pergalei neužteko.

Vietoje to, kad įstumtų turkus į nepavydėtiną padėtį ir priverstų juos žaisti išlikimo dvikovą žaliai alsuojančioje „Žalgirio“ arenoje, dabar šeimininkai jau turės gelbėtis patys. O net ir išgyvenus ketvirtadienį, lauktų sugrįžimas į pragariškąjį Stambulą, kuris dar tikrai prisimena paskutinę žaliai-baltų vagystę.

Tokia galimybe nesužavėti „Žalgirio“ vyrai sėkmingai pradėjo antradienio mūšį namuose ir antrame kėlinyje buvo priekyje 9 taškais – 32:23. Tuomet aikštėje, trenerio Šarūno Jasikevičiaus sprendimu, pasirodė Antanas Kavaliauskas, kuris, beje, penkete pradėjo ir trečią kėlinį. Per tas kelias minutes, centro praleistas aikštėje, žalgiriečių žaidimas visiškai pakriko, atkarpa buvo pralaimėta net 13 taškų skirtumu (5:18) ir negrįžtamai prarasta rungtynių kontrolė – 37:41.

Nepaisant visų įdėtų tolesnių pastangų ir atliktų keitimų, per likusį susitikimo laiką „Žalgiris“ taip nė karto ir nebepirmavo. Ar tai ir buvo kertinis mūšio, o gal net ir viso karo momentas? Ką žalgiriečiai gali pakeisti šitoje serijoje? Ir kodėl dar ne laikas kapituliuoti?

Pokalbis apie tai – DELFI TV laidoje „Krepšinio zona“ su legendiniu krepšininku Sergejumi Jovaiša ir komentatoriumi Vaidu Čeponiu.

– Pirmasis Š. Jasikevičiaus sakinys po antradienio pralaimėjimo buvo toks: „Na ką, gaila, kad tikrai praleidome gerą šansą“. Sergejau, ar ir jums liko tas jausmas, kad buvo prarasta gera proga išsiveržti į priekį?

– Toks Šarūno komentaras yra visiškai tikslus. Deja, ir viso Eurolygos sezono metu tokių šansų buvo paleistas ne vienas. Ir mane tas labiausiai neramina: rungtynių pabaigose mes paprastai nusileidžiame varžovams jau tokiose situacijose, kur rimta, gera, tvirta komanda turėtų iškovoti pergalę. Todėl iš tikrųjų žaidžiant lygiai ir dar namuose, prie tokio palaikymo...

Taškų mažokai sumesta. Prieš panašaus kalibro komandas nelaimėsi, jei nepelnysi arti 80 taškų, kas pavyko antrose rungtynėse Stambule.

– Vaidai, akivaizdu, kad „Fenerbahče“ Kaune nežaidė savo geriausio krepšinio. Ko pritrūko „Žalgiriui“, kad tuo pasinaudotų?

– Pritrūko kelių dalykų: greitų kontratakų ir lengvesnių, pigesnių taškų, ko beveik nebuvo, geros kovos dėl kamuolių po savuoju krepšiu, taip pat pataikymo, nes tik Nate'as Woltersas buvo rezultatyvus. Dar vienas-kitas tritaškis ir galbūt „Žalgiris“ būtų perlaužęs rungtynes. Ir dar, aišku, mūsų klaidos – „Fenerbahče“ perėmė net 12 kamuolių.

A. Kavaliauskas po traumos visiškai nepagauna ritmo, atrodo, kad yra sutrikęs aikštėje. „Žalgiris“ akcentavo gynybą prieš varžovų žaidimą du prieš du, ypač Kosto Slouko su Janu Vesely, bet paliko daug laisvės ties perimetru. Neatsimenu, kad šį sezoną turkai būtų išmetę net 34 tritaškius. Marko Guduričius mus nužudė, prie jo vėlavo žalgiriečių aukštaūgiai, ypač Brandonas Daviesas, kuris po užtvaros dažnai nesusiorientavo.

– Sergejau, visa turėta „Žalgirio“ persvara ir žaidimo kontrolė pabiro aikštėje pasirodžius A. Kavaliauskui. Ar Š. Jasikevičius nepadarė klaidos, trečią kėlinį pradėjęs būtent su Antanu penktoje pozicijoje?

– Treneris niekada negalvoja, kad į aikštelę leidžiamas žaidėjas padarys kažką blogo. Yra tokia auksinė taisyklė, kurią žino net ir pradedantieji: jeigu tu nepadarai nieko gero, tai nepadaryk bent jau ir nieko blogo. O matėme, kas buvo.

Aš galiu pajuokauti, kad laukėme trejus metus, kol A. Kavaliauskas pagaliau įgis formą „Žalgiryje“, o kai jis pradėjo demonstruoti gerą žaidimą, vėl trauma. Po jos jo epizodiniai blykstelėjimai praktiškai komandos negelbėja. Tokiose sunkiose rungtynėse, kuriose reikalinga kiekvieno žmogaus pagalba ir jo svaresnis indėlis, tokių žaidėjų aikštėje, be abejo, geriau nebūtų. Bet nėra kitos išeities: Šarūnas turi rotuoti sudėtį ir leisti kitiems pailsėti.

– Vaidai, pats Šaras spaudos konferencijoje teisinosi, kad taip norėjo nustebinti varžovų stovyklą, tačiau visi pamename, kad A. Kavaliauskas nežibėjo ir Stambule, kur surinko net minus 8 naudingumo balus. Galbūt tai jau buvo ženklas, kad Antanas šitoje serijoje nėra ginklas?

– Gal reikėjo jį greičiau išimti iš žaidimo, nes „Žalgiris“ tuomet prarado iniciatyvą. Antanas gali žaisti minutę-kitą, kai prireikia keitimo rungtynių metu kam nors atgauti kvapą, o po ilgosios pertraukos Deonas Thompsonas turėjo būti pailsėjęs. Šį kartą ta rizika nepasiteisino.

Tikrai lėtas ir sutrikęs atrodo Antanas. Galbūt po traumos jam dar reikia laiko įsivažiuoti. Bet nesužaidė ne tik jis, o ir tas pats D. Thompsonas, kuris į krepšį metė apskritai tik vieną kartą – reikia daugiau imtis iniciatyvos.

– Sergejau, kokios dar Š. Jasikevičius rizikos šioje serijoje nepasiteisina?

– Paimkime tą patį Artūrą Milaknį. Mano supratimu, snaiperio vardas įpareigoja truputį daugiau nei pataikyti 1 tritaškį iš 6, reiktų bent jau 3 iš 6 ar 4 iš 7. Pasižiūrėkime, kokius snaiperius turi kitos Eurolygos komandos. Prie jų tiesiog reikia prilipti, nes žinai, kad jei jie turės šansą, jis bus išnaudotas. Deja, antradien5 A. Milakniui nesisekė.

Stengėsi žmogus, bet gal ir perdegęs buvo. Jis nesustojo net gerai ant kojų ir neparuošė kūno padėties, metė skubėdamas, nors turėjo dar pusę ar sekundę laiko normaliau prisitaikyti. Žodžiu, tokia nelaiminga istorija. Kova tikrai yra ir „Žalgiris“ nesitraukia nė per pėdą, tik gal trūksta tos kokybės.

– Sergejau, jūsų senas geras pažįstamas Rimas Kurtinaitis prieš šią seriją prognozavo žalgiriečių triumfą 3:2. Ar dabartinėje situacijoje jūs dar tikite Rimo įžvalgomis?

– Matote, prognozuoti Š. Jasikevičiaus „Žalgirio“ žaidimą yra neįmanoma. Diskutuoti apie jį ar svajoti – galima. Tuo labiau, kad kas praėjusiais metais galėjo pagalvoti, kad net į finalo ketvertą įšoksime? Arba kas šiemet galėjo pagalvoti, kad pateksime į atkrintamąsias? Tai kodėl negalima pagalvoti, kad mes dar atsitiesime ir šioje serijoje? Komandos žaidžia taip apylygiai, kad viską lemti gali du-trys sėkmingi epizodai. Tikrai vėl matysime bekompromisę kovą.

– Vaidai, „Žalgiris“ prarado namų aikštės pranašumą. Tavo manymu, tai jau kertinis lūžis ar šioje serijoje dar visko gali būti?

– Nors „Fenerbahče“ vėl yra serijos favoritas, manau, kad gali būti penktos rungtynės. Trečiųjų rungtynių nugalėtoją lėmė kelios smulkmenos, todėl aš tikiu, kad „Žalgiris“ dabar gali iškovoti pergalę, o jeigu žengtų į finalo ketvertą, tai būtų išvis stebuklas.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)