Interviu DELFI specialistas papasakojo, kodėl susergama kepenų ligomis, ką daryti, kad jų išvengtume ir ar susirgus galima pasveikti.

– Kodėl kepenys yra toks svarbus organas?

– Tai organas, kuris sveria pusantro kilogramo ir atlieka labai daug funkcijų. Kepenys yra vadinamos virškinimo laboratorija, nes tiek baltymų apykaitoje, tiek angliavandenių ir riebalų, kepenys vaidina išskirtinį vaidmenį. Viską, ką mes suvalgome ir suvirškiname, viską išfiltruoja kepenys ir yra parenkama, ko žmogaus organizmui reikia, ko nereikia, o tokiu būdu iš organizmo yra pašalinami nuodai. Kepenys turi ir kitų svarbiu funkcijų, pavyzdžiui, kraujo krešėjimo sistemoje yra gaminami pagrindiniai kraujo krešėjimo faktoriai.

Kęstutis Strupas

Detoksikacinė sistema arba funkcija detoksikuoja viską, ką mes suvalgome ir yra dalinai atsakinga už imunitetą, dalinai už kraujodaros sistemą. Nesakau, kad kepenys yra pats svarbiausias organas, nes jeigu nebūtų širdies, kraujas netekėtų ir nieko nebūtų, bet be kepenų niekas negali gyventi.

– Kiek ir kokių susirgimų, susijusių su kepenimis, nustatoma per metus?

– Kepenų susirgimai yra simptominiai ir besimptomiai. Besimptomių susirgimų yra daug, tačiau jie yra nenustatomi. Simptominiai nustatomi tada, kai pradeda skaudėti, kai atsiranda įvairių problemų. Kiek yra tokių susirgimų, negaliu pasakyti.

Esu pilvo chirurgas ir galėčiau pasakyti, kiek yra atliekama operacijų, susijusių su kepenimis, tai skaičius būtų apie 300. Palyginus su kitais susirgimais, tai yra palyginti nemažai. Kepenų susirgimai yra židininiai, tai reiškia, kad yra cista, darinys ar metastazė, dar yra difuziniai pakenkimai. Difuziniai pakenkimai yra hepatitai. Hepatitų prasme susirgimų yra daug ir jų daugėja. Šių susirgimų daugėja visame pasaulyje, Lietuvoje taip pat.

– Kas lemia šiuos susirgimus ir ar įmanoma jų išvengti?

– Alkoholinį kepenų pakitimą lemia alkoholis, bet aš tikiuosi, kad paskutiniai Vyriausybės veiksmai šią problemą padės spręsti ir jau yra pirmieji rezultatai, o už kitus pakenkimus yra atsakingi virusai. Paskutiniu metu vis garsiau kalbama apie steatohepatitą, kuris, trumpai tariant, apibūdinamas kaip riebalinis kepenų uždegimas.

Kęstutis Strupas

Tai yra toks susirgimas, kai kepenys suriebėja. Gyvenimas keičiasi, gyvenimo tempas keičiasi, mes mažiau judame, blogiau valgome ir gyvename stresiniame pasaulyje, o tas kepenims nepatinka. Visos maisto medžiagos, kurių nespėjame suvirškinti, atsiduria kepenyse ir tampa riebalais. Tai yra pasaulinė problema, net galėčiau pasakyti, kad tai yra pandemija.

– Kiek savo praktikoje jūs sutinkate pavėluotų atvejų?

– Tokių atvejų yra nemažai, nes kepenys yra toks organas, kur jeigu viską skauda viduje ir nepasiekia kepenų kapsulės, neskauda, o jeigu neskauda, tai tu ir nepastebi. Labai pasveikinčiau ryžtą profilaktiškai pasitikrinti sveikatą ir kepenis. Tai būtų didžiulė pagalba nustatant ligas. Kepenys yra didelis organas, kol neišauga darinys, gali net ir nepastebėti ir nejausti skausmo.

– Kaip prižiūrėti kepenis, ko reikia atsisakyti?

– Kiaušinių nereikia bijoti, tai pakankamai sveikas maistas, galima valgyti net kasdien. Pagrindiniai principai – visiems žinomi. Maisto valgymas turi būti saikingas, alkoholio taip pat nereikia padauginti. O jeigu kiekvieną dieną persivalgysite, tai organizmas – kaip automobilis, netinkamai besirūpinant, toli nenuvažiuosite.

– Dabar dažnai kalbama apie organizmo apsivalymus. Ar to reikia?

Arnas Mazėtis, Kęstutis Strupas

– Būtinai reikia, tačiau trumpai. Dvi dienos – labai gerai, per savaitę būtų gerai susilaikyti nuo per didelio maisto kiekio. Svarbu paminėti, kad viena diena nieko neišspręs, kepenys pasveiksta tada, kai jūs ilgą laiką gyvenate sveikai ir laikotės subalansuotos mitybos taisyklių, tai yra nuo 3 iki 6 mėnesių. Jeigu mityba yra gera ir tvarkinga, kepenų valyti nereikia. Svarbu ir sportas, judėjimas, per dieną nueikite bent 8-10 kilometrų.

– Kalbant apie kepenų suriebėjimą, ar tai išgydoma?

– Pagrindinis dalykas – laikytis tam tikrų taisyklių, kepenys sugeba regeneruoti.

– Kepenų vėžys. Kokia tai liga?

– Bloga liga. Pasaulyje kepenų vėžys yra penktoje vietoje po visų kitų onkologinių susirgimų. Tai yra labai grėsminga liga. Laiku pastebėjus, liga yra gydoma chirurginiu ir invaziniais būdais, sėkmingiausia – kepenų transplantacija. Deja, turiu pabrėžti apie 50 procentų kepenų vėžio yra aptinkama per vėlai. Tada reikia paruošiamųjų priemonių, kad ligonį būtų galima transplantuoti.

– Kokiame amžiuje dažniausiai pasireiškia kepenų ligos?

– Difuziniai pakenkimai atsiranda tada, kai tuo virusu užsikrečiama. (…) Prostitucija, narkomanija, neatsargūs lytiniai santykiai taip pat yra svarbūs faktoriai, kurie lemia šios ligos užsikrėtimą. Amžius yra įvairus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)