„Sveikinu jus su išrinkimu“, – sakė A. Merkel.

„Ukrainos stabilizavimas ir taikus konflikto sprendimas yra artimas mano širdžiai, kaip ir teismų, decentralizacijos ir kovos su korupcija pagrindinių reformų įgyvendinimas, – sakoma kanclerės pranešime. - Federalinė vyriausybė ateityje toliau aktyviai rems Ukrainos teisę į suverenumą ir teritorinį vientisumą.“

A. Merkel, anksčiau šį mėnesį Berlyne priėmusi kadenciją baigiantį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, pridūrė, kad mielai artimiausiu laiku susitiktų su V. Zelenskiu.

Vokietija ir Prancūzija buvo svarbios tarpininkės per derybas, vestas įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo ir Rusijos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje ir padėjusias sudaryti Minsko taikos susitarimus, nors jų įgyvendinimas yra įstrigęs.

Karas Rytų Ukrainoje nusinešė apie 13 tūkst. žmonių gyvybių ir teberusena iki šiol, nors konflikto šalys reguliariai skelbia paliaubų susitarimus.

Europos Sąjunga taip pat taiko sankcijas Rusijai už 2014 metų kovą įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas gyrė P. Porošenkos „didelį indėlį savo šalyje per pastaruosius penkerius metus“, bet taip pat išreiškė palaikymą V. Zelenskiui.

„Volodymyras Zelenskis per rinkimų kampaniją tapo žinomas dėl (pažadų toliau vykdyti) reformas ir kovoti su korupcija“, - sakoma H. Maaso pranešime.

„Vokietija toliau stovės šalia Ukrainos ir teiks palaikymą šiame kelyje“, – pridūrė diplomatijos vadovas.