58 metų generolas majoras Hosseinas Salami pakeis generolą majorą Mohammadą Ali Jafari , vadovavusį gvardijai nuo 2007 metų rugsėjo.

Šis žingsnis buvo atliktas nepraėjus nei dviem savaitėms nuo Jungtinių Valstijų sprendimo pripažinti Irano revoliucinę gvardiją „užsienio teroristine organizacija“.

„Vertindamas jūsų gebėjimus ir reikšmingą patirtį vykdant įvairias revoliucines pareigas... paaukštinu jus į generolus majorus ir skiriu Revoliucinės gvardijos vyriausiuoju vadu“, – sakoma A. Khamenei pranešime.

H. Salami, devynerius metus ėjęs šių pajėgų vado pavaduotojo pareigas, yra 1980–1988 Irano ir Irako karo veteranas. Prieš tapdamas antruoju pagal rangą Revoliucinės gvardijos vadu jis taip pat vadovavo šio korpuso aviacijai.

Šis pakeitimas buvo atliktas „iškilus pokyčių būtinybei „Sepah“ (Revoliucinės gvardijos) vadovybėje“, paties M. A. Jafari prašymu, pridūrė aukščiausiasis lyderis.

1957 metais gimęs ir architektūrą prieš 1979 metų revoliuciją studijavęs M. A. Jafari į Revoliucinę gvardiją įstojo 1981 metais, o šių pajėgų vadu buvo paskirtas 2007-aisiais.

Ultrakonservatyvios pakraipos naujienų agentūra „Fars“ spalį citavo tuomečio brigados generolo M. Salami raginimą Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu „pasimokyti plaukioti Viduržemio jūroje, nes greitai tau nebus kitos išeities, tik sprukti į jūrą“.

Be to, žiniasklaida yra citavusi M. Salami pareiškimą, kad Izraelis gali būti sunaikintas Irano sąjungininkės Libane – šiitų sukarintos grupuotės „Hizbollah“.

„Jie nėra tokio lygio, kad keltų mums grėsmę. Juos sunaikinti pakaktų „Hezbollah“, – generolą citavo „Fars“.

Tuojau po 1979 metų islamo revoliucijos įkurta Revoliucinė gvardija turi apie 125 tūkst. narių, rodo Tarptautinio strateginių studijų instituco (IISS) duomenys.

Ji yra tiesiogiai pavaldi A. Khamenei ir turi savas sausumos, jūrų ir oro pajėgas.

Lygiagrečiai su reguliariąja kariuomene veikiančios Revoliucinės gvardijos užduotis – „sergėti [islamo] revoliuciją ir jos pasiekimus“, taip pat „įgyvendinti šventuosius idealus ir skleisti Dievo įstatymų valdžią“.