Savo tradiciniame Velykų sekmadienio kreipimesi į tikinčiuosius, kurį pasakė Vatikane, Šv. Petro aikštėje susirinkus maždaug 70 tūkst. žmonių, Pranciškus taip pat išreiškė liūdesį dėl kruvinų sprogdinimų bažnyčiose ir viešbučiuose Šri Lankoje.

Pontifikas pažymėjo, kad Libijoje vėl plykstelėjo smurtas, kovotojų vado Khalifos Haftaro (Chalifos Haftaro) vadinamajai Libijos nacionalinei armijai (LNA) atakavus Tripolį, kur įsikūrusi Jungtinių Tautų remiama šalies vyriausybė.

„Tenutyla ginklai ir tenesilieja kraujas Libijoje, kur pastarosiomis savaitėmis vėl žūsta žmonės, – sakė Pranciškus. – Maldauju kovojančiuosius rinktis dialogą, o ne prievartą, neleisti, kad vėl atsivertų žaizdos, likusios po dešimtmetį trukusių konfliktų ir politinio nestabilumo.“

Kalbėdamas apie Siriją, kur prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) pastaruoju metu nuolat atkovodavo teritorijas, kurias buvo užėmusios sukilėlių grupuotės, popiežius apgailestavo dėl „mylimos sirų tautos, kenčiančios nuo ilgai trunkančio konflikto, kuris ir mums kelia pavojų su juo susitaikyti ir būti abejingiems“, likimo.

„O reikia kaip tik atnaujinti pasiryžimą siekti politinio sprendimo, kuris patenkintų teisėtą laisvės, taikos ir teisingumo troškimą, padėtų spręsti humanitarinę krizę, sudarytų sąlygas saugiai sugrįžti pabėgėliams, gavusiems prieglobstį kaimyninėse šalyse, visų pirma Libane ir Jordanijoje“, – sakė popiežius.

Popiežius pažymėjo, kad Velykos – didžiausia krikščionių šventė – „mus skatina žiūrėti į Artimuosius Rytus, draskomus nesibaigiančio susiskaldymo ir įtampos“.

Paminėdamas Pietų Sudaną, popiežius paragino konkuruojančius lyderius, prezidentą Salvą Kiirą (Salvą Kirą) ir sukilėlių lyderį Rieką Macharą (Riką Mačarą), kurie neseniai buvo susitikę Vatikane, nepaisant nuomonių skirtumų siekti „tautos susitaikymo“.

Šeštadienį S. Kiiras paragino R. Macharą „skubiai“ grįžti namo ir padėti formuoti nacionalinės vienybės vyriausybę.

Kalbėdamas apie Velykų sekmadienio sprogimus Šri Lankoje, per kuriuos žuvo daugiau kaip 200 žmonių, įskaitant kelias dešimtis užsieniečių, Pranciškus sakė: „Su liūdesiu sužinojau naujienas, kurios šiandien, Velykų dieną, pasėjo gedulą ir skausmą.“

„Noriu išreikšti savo meilę ir artimumą šiai krikščionių bendruomenei, užpultai maldos metu, ir visoms žiauraus smurto aukoms“, – sakė jis.