O jei lydekos dar ir palauktų, tai to negali jokiu būdu pasakyti apie karšius Nemuno žemupyje. Paskutinės dienos. Paskutinė galimybės! Apie žiobrius apskritai tyliu. Eina gandai, kad jie jau pajudėjo. Ir kas keisčiausia – vienu metu beveik visur! Turi turėti labai stiprią valią, kad galėtum atsispirti tokiom pagundom.

Bet pradėkime iš pradžių.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Vanduo Nemune pasiekė turbūt rekordines žemumas. Prie žolių ten vietiniai gaudo beveik neršiančias kuojos. Ežeruose, sušilus vandeniui, atkuto lynai. Pasitaiko vienas kitas karšis. Bet, aišku, pagrindinė masė žvejų jau galanda kabliukus ir rytoj su spiningais rankose šturmuos ežerus.

Alytus. Nemunas, bent jau dienos metu tuščias. Jeigu kas ir užkimba, tai anksti ryte.

Marijampolė. Šešupėje neblogai kimba lynai ir šapalai. Jau pasitaiko ir trofėjinių plačiasprandžių. Šapalais kol kas džiaugiasi daugiau plūdininkai, kurie nevengia pajaukinti. Spiningautojai vis dar laukia savo momento. Kuris, kas dieną šylant vandeniui tikriausiai irgi ne už kalnų.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Neryje pasirodė žiobriai, bet dar negausiai. Žvejų labai daug, bet pagauna tik vieną kitą žuvį. Dubysoje vidurį savaitės žiobriai prastai kibo, tačiau į savaitės galą lyg ir vėl pradėjo. Seklesnėse Nemuno įlankose gerai kimba karosai ir lynai. Duobėse per vakarą realu išsėdėti vieną ar du karšius bei keletą žiobrių. Kauno mariose kimba kuojos, plakiai ir pavieniai karosai.

Jonava. Žiobrių nėra. Kita žuvis beveik nekimba. Sako, praeitą savaitgalį Neryje buvo pagauti net 2 šamai, nežinia ko atplaukę į seklumas.

Vilnius. Nieko labai paguodžiančio negirdėti. Šlakiai visai nekimba, todėl dalis šlakiautojų jau tapo upėtakininkais, kita dalis važinėja į Latviją – Salacą, Gaują, Ventą. Ten šįmet sugužėjo iš jūros daug sidabrinių šlakių. Plūdininkai ir dugninės mėgėjai Neryje pagauna vieną kitą karšį ir žiobrį. Upeliuose kimba upėtakiai.

Pripučiamos valtys

Šiaurės ir rytų Lietuva

Su uteniškiais ir molėtiškiais susikalbėti neina. Visos kalbos sukasi tik apie lydekas ir rytojų. Iš Zarasų žinios panašios. Karšiai Antalieptės mariose taip ir nepradėjo padoriai kibti. Tik vienas kitas atsitiktinis pasitaiko. Nedideliuose ežeriukuose, sušilus vandeniui, šiek tiek pradėjo kibalioti karosai. Jau šiandien į šį miestą pradėjo važiuoti nemažai meškeriotojų iš Latvijos. Kadangi pas braliukus lydekų žūklė bus leidžiama tik nuo gegužės 1 d., tai daug kas iš ten pervažiuoja pas mus, kad galėtų pradėti sezoną anksčiau.

Biržai, Pavalys. Nemunėlyje pasirodė žiobriai, bet kimba tik tam tikrose vietose ir tam tikru laiku. Panašios žinios sklinda ir iš Mūšos pusės.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Pasak Emilio Muliuolio, gerai kimba visa žuvys beveik visur. Gal tik lašišos ir šlakiai jūroje kiek aprimo – velkiautojai pagauna mažai. Kuršių marių įlankose puikia kimba karosai, pasitaiko lynų. Upeliuose siautėja upėtakiai. Baltijos jūroje ties Karkle gerai kimba menkės. Jeigu prie savaitę daugiausia kibdavo tik „buožgalvinės“, tai dabar pasirodė ir didesnių. Žinoma, ne norvegiško standarto, bet jau vertų menkės.

Šilutė. Visame Nemuno žemupyje puikiai kimba visa „balta“ žuvis. Daugiausia žvejų turbūt sutraukia Atmata, kur puikiai kimba karšiai.

Šiandien tiek. Ir iš tiesų – ką čia daug ir plepėti, kai rytoj – pirmoji lydekų žūklės diena. Būtent tą dažniausia išgirdau iš savo bičiulių šiandien.