Apie 2 000 aplinkosaugos aktyvistų susirinko verslo rajone Defanse, mėgindami užblokuoti prieigą prieš energetikos milžinių „Total“ ir EDF, taip pat prie banko „Societe Generale“ ir Ekologinio perėjimo ministerijos būstinių.

Protestuotojai, suvienyti šūkio „Užblokuokit teršėjų respubliką“, laikė plakatus, vaizduojančius Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono veidą su užrašu „Macronas, teršėjų prezidentas“.

Kai kurie gulėjo ant žemės, sakydami, kad tokiu būdu vaizduoja „klimato nusikaltimo vietą“.

Demonstracija, inicijuota grupių ANV-COP21, „Greenpeace“ ir " Les Amis de la Terre“ (Žemės draugai), buvo surengta baigiantis vadinamajai „Tarptautinei sukilimo savaitei“, organizuotai aplinkosaugos aktyvistų grupės „Extinction Rebellion“. Pastaroji organizavo daug pilietinio nepaklusnumo akcijų, per kurias pasaulio politikų ir vyriausybių buvo reikalaujama imtis veiksmų klimato pokyčiams stabdyti.

„Greenpeace“ narys Clement'as Senechalis sakė naujienų agentūrai AFP, kad protestas prie „Total“ būstinės yra simboliškas, nes ši bendrovė esanti „klimato pokyčių fabrikas“.

Ši tarptautiniu mastu veikianti Prancūzijos bendrovė patenka tarp 20 pasaulio kompanijų, išmetančių daugiausiai anglies dvideginio.

„Išėjom pasmerkti Macrono politikos ir parodyti, kad Prancūzijoje politika vykdoma čia, o ne ministerijoje“, - miniai sakė „Les Amis de la Terre“ atstovė Cecile Marchand.

Tačiau ekologinio perėjimo ministras Francois de Rugy per tviterį parašė, kad aktyvistai nusitaikė „į klaidingą priešą... mes veikiame!“

„Total“ generalinis direktorius Patrickas Pouyanne'as savo ruožtu gynė bendrovės strategiją ir tvirtino, kad pagrindinis visuomenės poreikis – „gauti daugiau energijos, prieinamos energijos ir kad ši energija būtų švari“.

Per akciją prie „Societe Generale“ dangoraižio buvo išdaužytas vienas langas, o pastatą sauganti policija paleido ašarines dujas, sakė vienas AFP fotografas.

Tuo metu Londone kovos su klimato kaita aktyvistai jau savaitę blokuoja eismą dalyje gatvių, rengdami demonstracijas, per kurias buvo sulaikyta jau daugiau kaip 400 žmonių.

Paryžiuje 2015 metais vyko Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija (COP21), per kurią buvo parengtas istorinis susitarimas dėl veiksmų klimato pokyčiams apriboti. Tačiau aktyvistai abejoja, ar šio susitarimo nuostatos bus įgyvendintos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)