Sunkumų alinama Pietų Amerikos valstybė jau penktus metus iš eilės pirmauja vadinamajame „Bloomberg“ vargo indekse ( „Miser index“), kuris vertina 62 ekonomikų infliacijos bei nedarbo perspektyvas.

Venesuela ir saujelė kitų šalių iš „vargingiausiųjų“ stovyklos grumiasi su milžiniška infliacija bei aukštu nedarbu. Daugelio kitų šalių politikos formuotojai šiais metais susiduria su visiškai skirtingu iššūkiu: keblia vangios infliacijos bei mažesnio nedarbo kombinacija, apsunkinančios ekonominė būklės rodiklius ir traktavimą bei atitinkamas reakcijas.

Tailandas vėl išsikovojo „mažiausio vargo“ ekonomikos titulą, nors unikalus vyriausybės taikomas nedarbo skaičiavimo metodas atkreipia mažesnį dėmesį nei Šveicarijos pakilimas į antrą „mažiausio vargo“ reitingo poziciją ir Singapūro sėkmingos pastangos išsilaikyti trečioje šio reitingo vietoje. JAV per šešias pozicijas pasilinko į tryliktą vietą, kaip „mažiausio vargo“ valstybė, o Jungtinė Karalystė pagerino savo statusą reitinge keturiomis pozicijomis ir pakilo į 16-ą vietą.

„Bloomberg Misery Index“ remiasi labai sena koncepcija, pagal kurią žema infliacija ir nedarbas iliustruoja, kiek patenkinti savo gyvenimu turėtų būti ekonomikos gyventojai. Šių metų rezultatai paremti „Bloomberg“ ekonomistų apklausomis, kai tuo tarpu ankstesnių metų reitingai atspindėjo faktinius duomenis.

Kartais, žinoma, žemi rezultatai gali būti klaidinantys bet kurioje kategorijoje: nuolat žemos kainos gali būti prastos paklausos ženklu, o, pavyzdžiui, pernelyg žemas nedarbas gali varžyti darbuotojus, kurie norėtų pereiti į geresnę darbo vietą.

Venesuelos vyriausybė neskelbia ekonominių duomenų nuo 2016 metų. Analitikų vertinimai smarkiai skiriasi nuo „Bloomberg“ „ Cafe Con Leche Index“ indekso, pagal kurį dabartinsi infliacijos lygis siekia 219 900 proc.

Kainų augimo tendencija, atsispindinti „vargo indekse“, šįmet pakito, lyginant su praėjusiais metais, kai susirūpinimas dėl sparčiai kylančios infliacijos pagerino daugelio šalių rodiklius. „Bloomberg“ apklausti ekonomistai prognozuoja, kad šįmet 62 ekonomikų infliacija bus mažesnė nei 2018 metais; dauguma ekonomistų taip pat prognozuoja, kad ir nedarbas šįmet bus mažesnis.

Svyravimai, lyginant su 2018 metais, keičia centrinių bankų nuostatas visame pasaulyje. Besiformuojančios rinkos, suskubusios griežtinti politiką praėjusiais metais, sustiprėjus JAV doleriui, nuo 2019 metų pradžios išgyvena vadinamųjų „taikių raginimų“ bangą. Tarptautinis valiutos fondas (TVF) yra viena iš institucijų, kuri jau ne kartą mažino pasaulio ekonomikos prognozes šiais metais.

Rusijos nusmukimą į 17-ą poziciją ir 17-osios „didžiausio vargo“ ekonomikos statusą lėmė didesnių kainų ir stagnuojančio nedarbo prognozės. Infliacijos šuolis, fiksuotas šių metų kovą, apsunkino centrinių bankų planus pradėti švelninti pinigų politiką.

Prie Venesuelos, priklausančios labiausiai sunkumų kamuojamų šalių stovyklai, jungiasi Argentina, Pietų Afrika, Turkija, Graikija bei Ukraina – kiekviena iš jų, užimanti tą pačią poziciją kaip ir praėjusiais metais, patiria didelį ekonominį stresą ir demonstruoja nepakankamą pažangą, siekiant pažaboti kainų augimą ir sugrąžinti žmones į darbą.

Kitoje skalės pusėje, Singapūras, kurio centrinio banko pareigūnai išsikovojo geriausią pasaulyje statusą, užima trečią vietą „mažiausio vargo“ ekonomikos reitinge, nors ir smuktelėjo per vieną poziciją.

Vis dėlto kartais „mažesnio vargo“ statusas dar negarantuoja išsivadavimą nuo problemų: nors Japonija šiame reitinge užima penktą vietą, ji susiduria su nemenku mažėjančios paklausos iššūkiu, ir tai apsunkina Azijos milžinės pastangas spartinti kovą su demografiniais bei pasaulinės prekybos sunkumais.