Pirmieji pavojaus signalai – dar 2000 m.

Su panašia situacija Ukraina susidūrė dar 1992 metais. Nuo tada iki 1998 metų beveik 20 tūkstančių žmonių sirgo difterija. Iš jų 700 mirė. Pasak profesorės V. Berezenko, šią epidemiją visi greitai pamiršo.

„Tai nieko nesustabdė. <...> Mes turėjome atskirų atvejų, kai buvo sergama tymais, tačiau tai buvo nedideli skaičiai. Kažkur 2000 metais viskas vėl prasidėjo labai nekaltai. 50 atvejų, 200 atvejų, o kažkur nuo 2017 metų iki šiol pas mus serga tymais serga apie 100 000 gyventojų. Iš jų per tą laiką 35 jau mirė“, – sako profesorė.

Valentina Berezenko

Profesorė V. Berezenko pabrėžė, kad tymai ne difterija ir ne stabligė, sergamumo tempai nemažėja. Vien šiemet, per tris mėnesius, susirgo jau 40 tūkstančių žmonių, iš kurių 14 mirė.

Imasi drastiškų priemonių

Viena pagrindinių epidemijos priežasčių – dešimtmetį Ukrainoje vos 50 proc. gyventojų siekiančios skiepų apimtys. Dabar šalis imasi griežtų priemonių – kuriami skiepijimo židiniai, platinama informacija apie įvairias gydymo metodikas. Pasak konferencijoje dalyvavusios Ukrainos Nacionalinės medicinos mokslų akademijos vyr. mokslo darbuotojos Marinos Dybos, išleistas ir įsakas mokymosi įstaigoms. Šios negali priimti mokytis neskiepytų vaikų.

Marina Dyba

„Šiandien norint vaiką išleisti į darželį ar kitą mokymosi įstaigą, privaloma turėti skiepų kortelę, kuri liudytų, kad vaikas yra paskiepytas visais pagal jo amžių privalomais skiepais, – sako M. Dyba. – Priešingu atveju vaikas gali mokytis nuotoliniu būdu tiek darželyje, tiek mokykloje. Tai plačiai paplitę, alternatyva yra. Jeigu mama nenori skiepyti vaiko, prašom – galite mokytis nuotoliniu būdu.“

Pritaria griežtoms priemonėms

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos pediatrų draugijos pirmininkas, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Vaikų ligoninės gydytojas doc. dr. Vaidotas Urbonas sako, kad baiminasi Ukrainos pavyzdžio, nors šiuo metu situacija ir nėra tragiška.

Vaidotas Urbonas

„Beveik 500 susirgusių tymais nuo gruodžio mėnesio. Ačiū Dievui, dar nėra nei vieno mirusio. Visgi mūsų skyriuje, Santaros klinikose nuo sausio mėnesio gulėjo jau 25 vaikai. Kai iki tol dešimtmetį neturėjome nei vieno atvejo. Ne tragedija, bet mes bijome, kaip ir Ukrainos atveju, kad tas sniego kamuolys riedėdamas nuo kalno tik didės ir didės“, – sako gydytojas doc. dr. V. Urbonas.

Vaikų ligoninės gydytojas sako pritariantis griežtoms priemonėms, kurių ėmėsi Ukraina.

„Manau, kad tos griežtos priemonės turėtų būti įgyvendintos. Norime apsaugoti vaikus. Štai sunkiame, kepenų ligų skyriuje susirgo ir tymais. Kas baisiausia, jis galėjo užkrėsti ir kitus tame skyriuje gulinčius vaikus. Tokiais atvejais tragedija tikrai bus ir mirčių padaugės. Būtinos griežtos priemonės, kurias pritaikė Ukraina. Jie maloniai dalinasi ta patirtimi. Patirtimi, kurią, neduok Dieve, reikėtų ir mums išgyventi“, – tikina doc. dr. V. Urbonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)