Daugiau kaip 42 tūkst. medžių, 40 milijonų litrų vandens ir daugiau kaip 6000 megavatų elektros energijos – mažų mažiausiai tiek per metus gamtos ir energijos išteklių išsaugo viena gamykla, pasirinkusi gaminti kiaušinių dėklus iš perdirbto, o ne naujai gaminamo popieriaus. Jau penkerius metus kiaušinių dėklus iš plaušienos gaminančios įmonės „Vinapack“ vadovas M. Jukna pateikė įdomių faktų apie aplinkai draugišką gamybos procesą ir papasakojo, kaip prie jo galime prisidėti mes visi.

Popieriniame kiaušinių dėkle – geresnės sąlygos produktui

„Pasirinkimas gaminti kiaušinių dėklus būtent iš plaušienos buvo nulemtas rinkos – ji pastarąjį dešimtmetį migruoja į aplinkai draugiškesnes medžiagas, plastikas po truputėlį traukiasi nuo pjedestalo.

Be to, kiaušinis yra „gyvas“ produktas, kuris plastikinėje pakuotėje negali kvėpuoti, pelija, atsiranda kitų problemų. Pakuotėje iš popieriaus plaušienos kiaušinis „jaučiasi“ puikiai, nelieka jokių pašalinių veiksnių, kurie gali kiaušinio turinį sugadinti. Tai – ir aplinkai, ir pačiam produktui naudingesnė pakuotė“, – tikina M. Jukna ir pažymi, kad dėklai gaminami tik iš perdirbto popieriaus, nenaudojant naujų resursų iš miško.

Žaliavos – iš rūšiavimo konteinerių ir spaustuvių

Pasak specialisto, kiaušinių dėklams gaminti naudojamos tik jau panaudotos medžiagos ar atliekos iš gamybos proceso. „Pavyzdžiui, jei kas nors gamina kartono pakuotę, lieka atraižos, mes tas atraižas nusiperkame ir naudojame savo gamyboje. Lygiai taip pat perkame popieriaus likučius iš spaustuvių. Taip įsigyjame apie pusę žaliavos, reikalingos plaušienos gamybai.

Kiaušinių dėklas

Kita pusė atkeliauja iš gyventojų rūšiavimo konteinerių – superkame išrūšiuotą makulatūrą iš surinkėjų, taip perdirbame jau kartą savo funkciją atlikusią pakuotę. O mūsų pagamintą pakuotę vėl galima perdirbti – jei gyventojai kiaušinių dėklus išrūšiuoja į popieriaus konteinerį, tos pakuotės vėl atsiduria gamybos cikle, ir gali būti perdirbamos ir trečią, ir ketvirtą kartą“, – pasakoja specialistas.

Anot M. Juknos, popieriaus plaušiena itin paranki medžiaga ir dėl to, kad jei gaminant pasitaiko broko, pvz., išliejama kreiva pakuotė, ją vėl galima grąžinti į plaušintuvą, kur gaminama plaušiena, ir iš jos lieti naują gaminį.

Gamybai – tik popieriaus likučiai ir vanduo

Specialisto teigimu, gamybos procesas nėra labai paprastas, bet jo esmė nesudėtinga: popieriaus atliekos sumaišomos su vandeniu, gauta masė liejama į formas ir keliauja į džiovyklą, kur suformuojamas galutinis produktas – trisdešimties vienetų kiaušinių padėklai arba dešimties vienetų kiaušinių dėžutės.

Visas procesas nuo plaušienos užmaišymo iki pagamintos dėžutės užima tik kiek daugiau nei valandą, o tai leidžia gaminti labai didelį kiekį produkcijos – iki 5 mln. vienetų dėklų per mėnesį.

Pasak M. Juknos, gaminant produkciją iš plaušienos, saugomi ir miško, ir vandens resursai. Gamybos metu vandens ciklas yra uždaras, t.y., gamyboje naudotas vanduo išvalomas ir naudojamas iš naujo, atsargas vis papildant nauju vandeniu, nes dalis jo išgaruoja proceso metu. Išvalius vandenį, lieka popieriaus plaušeliai, kurie taip pat vėl naudojami gamyboje.

Anot M. Juknos, plaušienos gamybai tinka paties įvairiausio popieriaus likučiai. „Mums tinka bet kokios žaliavos, geriausiai – kur yra daugiau medienos plaušo: laikraštis ar spaustuvinė makulatūra, kuo mažiau kreidinis popierius, t.y., kuo rudesnis, ir, žinoma, puikiai tinka kartonas. Iš esmės plaušienos gamybai galime naudoti bet kokį popierių, jį maišydami įvairiomis proporcijomis“, – teigia įmonės vadovas ir priduria, kad gyventojai gali prisidėti prie draugiškos aplinkai gamybos mesdami popieriaus ir kartono atliekas į specialiai joms skirtus konteinerius.

Kiaušinių dėklas

Žemėje visiškai suyra per mažiau nei mėnesį

Pasak įmonės vadovo, visos kiaušinių dėklų gamyboje naudojamos medžiagos yra draugiškos aplinkai, tad ir pakuotės yra visiškai suyrančios. Kadangi plaušas yra skaidesnis nei, pvz., spaustuvės popierius, jo suirimo laikas yra trumpesnis – gamta jį įsisavina lengviau.

„Kiaušinių dėklui suirti daugiausiai gali prireikti pusės metų, jei jį tiesiog paliktume žemės paviršiuje. Bet jei koks sodininkas sumanytų kiaušinių dėklus panaudoti augalų sodinimui, jis drąsiai galėtų nedidelius augalus sodinti į žemę kartu su visu dėkliuku iš plaušienos, ir kiaušinio pakuotė tikrai suirs – žemėje, kur ji yra užkasta ir drėkinama, jos neliks greičiau nei per mėnesį“, – tikina M. Jukna ir priduria, kad gamyba iš popieriaus plaušienos – itin perspektyvi: ši medžiaga jau dabar lengvai keičia plastikines pakuotes, kurių ateityje, tikimasi, liks gerokai mažiau.

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro duomenimis, kasmet Vilniaus mieste surenkama apie tris tūkstančius tonų popieriaus atliekų. Tinkamai išrūšiuotos atliekos gali būti ne kartą perdirbamos ir tapti žaliava naujiems gaminiams.

Užsakymo nr.: PT_80960207