Kas paskatino šiuos pokyčius ir ką Eglė pataria kitiems, siekiantiems svajonių?

Raktas į sėkmę – specializacija

Prieš devynerius metus Eglė baigė verslo studijas Londono Metropoliteno universitete. Dar tada ją aplankė pirmosios mintys apie pokyčius: „Labai gerai pamenu tą jausmą, kai ėjau iš paskutinio egzamino – baigiau bakalaurą, tačiau suvokiau, kad nesu konkrečios srities specialistė. Jau tuomet svarsčiau apie inžineriją, bet nurašiau save. Maniau, kad nepajėgsiu nuo nulio mokytis tokio sudėtingo dalyko.“

Taip kuriam laikui iš Eglės gyvenimo inžinerija pasitraukė. 2010-taisiais ji su vyru grįžo į Klaipėdą, čia kūrė verslą, pradėjo prekiauti autentiškais keramikos dirbiniais, skirtais kolekcionierių rinkai. Tai buvo nišinis mažas šeimos verslas, tačiau per šešerius metus pavyko pasiekti vieno iš lyderių poziciją. Moteris sako, kad būtent šios patirties dėka dar kartą suprato, kaip svarbu turėti konkrečią specializaciją.

HELLA Lithuania Darbinė sesija

Ji prisimena, kad praėjusiais metais pajautė versle pasiekusi savo augimo ribas, tuomet Eglė nusprendė, kad laikas keistis, nebijoti vėl mokytis. Tiesa, iš pradžių buvo ir dvejonių, ar ne per vėlu viską pradėti iš naujo.

„Sėdėjau ir galvojau – o ką galiu daryti toliau? Peržiūrėjau aukštųjų mokyklų Lietuvoje siūlomas programas. Buvau vidinėse savęs paieškose, tikėjau, kad ties kažkuria vieta tikrai turi sukirbėti širdis. Ir taip, nors ir nedrąsiai, bet turėjau pripažinti, kad vienintelė sritis, kuri mane patraukė, buvo mechanikos inžinerija. Ta pati, apie kurią svarsčiau dar prieš dešimt metų Londone“, – apie pokyčių pradžią pasakoja Eglė.

HELLA Lithuania Plant Tour

Pasak jos, tą akimirką tarsi „nušvito akyse“, Eglė iškart iškėlė sau du iššūkius: parduoti verslą ir imtis visų priemonių, kad taptų inžiniere. Kol kas viskas vyksta pagal planą – nuo rugsėjo ji studijuoja mechanikos inžineriją, o kiek vėliau pradėjo dalyvauti mentorystės ir konsultacijų programoje, vasarą laukia praktika. Moteris teigia, jog nė karto nesigailėjo savo sprendimo – inžinerija yra ta sritis, kurioje jaučiasi geriausiai.

Su stereotipais kovoja savo pavyzdžiu

Karjeros pokyčiams Eglė pradėjo ruoštis iš anksto – dar vasarą įsigijo vadovėlių ir savarankiškai pradėjo į juos gilintis. „Iš pradžių kilo šioks toks jaudulys. Jau buvo praėję daug laiko nuo mano pirmųjų mokslų, o jų metu nebuvau susidūrusi nei su fizika, nei su aukštąja matematika. Tiesa, supratau, kad man labiausiai padeda turimas aiškus tikslas. Mokytis, kai tvirtai žinai, kad tai yra sritis, kurioje nori likti – visiškai kitas jausmas“, – sako ji.

Praėjus keliems mėnesiams nuo studijų pradžios Eglė netikėtai atrado ir programą „Women Go Tech“. Nieko nelaukusi užpildė anketą ir pateko tarp 135 moterų, norinčių atrasti save technologijų srityje. Jai buvo paskirtas mentorius – juo tapo „Arginta Engineering“ direktorius Tomas Jaskelevičius, kuris padeda drąsiai žengti pokyčių link – ne tik dalijasi patirtimi, bet ir padeda kovoti su stereotipais.

Tomas Jaskelevičius. Arginta Engineering Director

„Dirbantiems inžinerijos srityje tenka susidurti su aplinkinių nuomone, kad tai yra „tepaluotas“ vyriškas darbas. Tačiau tai – klaidingai suformuotas įvazdis. Šiandien didžioji dalis inžinierių darbo yra automatizuota ir yra atliekama dirbant kompiuteriu, ši sritis labai perspektyvi, ja vis dažniau domisi ir merginos – Eglė yra vienas gerųjų pavyzdžių“, – pabrėžia T. Jaskelevičius.

Tiesa, studijuojant Eglei teko išgirsti repliką, kodėl ji pasirinko mechanikos inžineriją, o ne, pavyzdžiui, kosmetologiją: „Šis atvejis mane nemaloniai nustebino – juk šiais laikais visi turėtų būti laisvi rinktis, ką nori veikti gyvenime. Tačiau stereotipai manęs nestabdo, o dar labiau motyvuoja siekti tikslo – juk nuomonė apie žmogų turėtų susiformuoti ne pagal amžių ar lytį, o atsižvelgiant į įgūdžius ir kompetencijas.“

Eglė pasirinko įvairiapusiškai gilintis į technologijų sritį – per kuo trumpesnį laiką ji siekia įgyti reikiamų teorinių ir praktinių žinių, taip įrodydama, kad visos senamadiškos nuostatos nebeturi prasmės.

Ateities tikslas – vadovės pareigos

Pasak Eglės, programa „Women Go Tech“ svariai prisideda prie jos siekių įgyvendinimo: „Mentoriaus Tomo Jaskelevičiaus patirtis ir patarimai leido išsigryninti tikslus, parengti tinkamą gyvenimo aprašymą. Jam padedant gavau ir kvietimą atlikti vasaros praktiką „Vakarų laivų gamykloje“. Kaip sako mano mentorius, išmokus projektuoti laivą, paklus ir kiti įrengimai. Nekantrauju sužinoti, kaip man seksis dirbti tokio didelio kalibro įmonėje.“

Ji neslepia ambicijų ateityje ir pati tapti didelės kompanijos vadove. Dalyvaudama programoje Eglė pastebėjo, jog gamybos pramonė Lietuvoje turi labai daug potencialo, tačiau įmonėms trūksta inžinierių, projektuotojų, konstruktorių: „Noriu padrąsinti merginas, kurios mato save inžinerijos srityje, bet nedrįsta imtis pokyčių – savo pavyzdžiu matau, kad mažiau nei per metus galima pasiekti reikšmingą proveržį, o po kelerių metų įgytos žinios, tikiuosi, atvers didžiules karjeros perspektyvas.“

Tiek ugdytinė, tiek ir jos mentorius vieningai teigia, kad persikvalifikavimas į naują sritį yra nelengvas, tačiau įveikiamas iššūkis. „Viena iš didžiausių „Women Go Tech“ naudų – tai motyvacijos pliūpsnis. Tarp bendraminčių pajunti, kad niekada nevėlu įsigilinti į save bei imtis naujos srities, kad ir nuo nulio“, – nebijoti pokyčių linki Eglė.

Šiuo metu vyksta trečiasis „Women Go Tech“ sezonas. Bendras programos organizatorių ir dalyvių tikslas – iki 5-ojo sezono 2021 m. iš viso Lietuvoje sukurti net 500 sėkmės istorijų. Programą „Women Go Tech“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)