41-ų metų komikas blizgėjo etiudais, estrados ar muzikiniais numeriais, kai tuo metu jo konkurentai rinkimų kampanijos metu žadėjo dalykus, kuriais ukrainiečiai jau seniai nustojo tikėti. Be pažado išvalyti nuo korupcijos šalį, vieną labiausiai korumpuotų valstybių Europoje, faktiškai Volodymyro Zelenskio kampanijoje nefigūravo jokios praktinės politikos priemonės.

Artėjant šį savaitgalį vyksiančiam Ukrainos prezidento rinkimų antrajam turui, lieka neaišku, kaip Volodymyras Zelenskis, jei taptų prezidentu, valdytų šalį, kurią drasko geopolitinė įtampa tarp rytinės bei vakarinės dalies ir kurios ateitis pasaulio tvarkai yra ypač svarbi.

Morgan Stanley“ pavadino jį „neaiškia mįsle“ finansų rinkoms. Rizikos konsultacinė įmonė „Eurasia Group“ prisipažino nelabai įsivaizduojanti, kaip jis bendradarbiautų su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ar kaip vykdytų politines bei ekonomines reformas. Tačiau daugeliui ukrainiečių, pavargusių nuo įsigalėjusios kleptokratijos ir sunkumų, tai nesvarbu, jiems V. Zelenskis yra naujas simbolis permainų draskomame regione.

„Atsivėrė langas naujo tipo kandidatui, nepriklausančiam dabartinei politinei sistemai, ir V. Zelenskis šia galimybe tobulai pasinaudojo, – sakė Thomas Eymond-Laritazas, valstybinės strategijos įmonės „Mercury“ vykdomasis direktorius, dirbęs patarėju dviejose ankstesnėse Ukrainos vyriausybėse. – Kai kiti kandidatai rengė debatus, diskutuodami įvairiais klausimais, V. Zelenskio programa išliko itin miglota, o jo kampanija daugiausia buvo sutelkta ties jo asmenybe, kaip nauju ir nesusitepusiu lyderiu.

Ukraina tebekovoja su Rusijos remiamomis jėgomis ir yra priklausoma nuo milijardų dolerių vertės paramos paketų, kuriuos Ukrainai skyrė Jungtinės Valstijos bei Europa. Po dviejų revoliucijų dauguma ukrainiečių teigia, kad jų šalis žengia neteisingu keliu. V. Zelenskis pavadino savo politinės patirties trūkumą „dideliu riebiu pliusu“.

Priešingai nei Italijos komikas, populistas Beppe Grillo V. Zelenskis elgiasi labiau kaip teatralas nei kaip politikas, – jis užtvindė savo pažadais televiziją, socialinę žiniasklaidą ir tiesiogines įvairias laidas. Politikos naujokas, kuris pirmajame Ukrainos prezidento rinkimų ture prieš P. Porošenką laimėjo didele balsų persvara, balandžio 21 dieną vėl susirems su dabartiniu prezidentu.
„Aš nenoriu balsuoti už senus gerai žinomus veidus“, – sakė 22-jų metų padavėjas Artiomas Kozlenka, kuris šių metų kovą lankėsi V. Zelenskio laidoje Brovarų mieste ir kuris balsuoja pirmą kartą gyvenime. – Aš noriu permainų. Šis balsavimas man – tai balsavimas „prieš viską“. Paskutinė viltis“.

Iš tiesų – V. Zelenskis pabrėžtinai tikino, kad bus nutrauktas karas Rytuose, kad Ukrainos proeuropietiška trajektorija bus išlaikyta ir kad visomis išgalėmis bus stengiamasi susigrąžinti Krymo pusiasalį, aneksuotą Rusijos 2014 metais. Be to V. Zelenskis žadėjo nesiimti jokių priemonių, kurios torpeduotų bendradarbiavimą su TVF. Jis aiškina, jog referendumai išspręs pagrindinius klausimus, ir žada atsistatydinti po vienos kadencijos bei grįžti į pramogų verslą.
Vis dėlto nelengva įsisąmoninti tai, kas iš tiesų vyksta. Sprendžiant iš pokalbių su patarėjais, padedančiais V. Zelenskiui, kyla abejonių, esą jis tiesiog neatidengia savo kortų, – veikiau panašu, jog jis dar nenusprendė, ką konkrečiai veiktų, jei laimėtų. Sparčiai besiplečiantis jo vidinis ratas kelia dar daugiau klausimų.

V. Zelenskis subūrė aplink save reformistus, kurie buvo išstumti iš dabartinės administracijos dėl savo karšto noro matyti permainas. Tai tokios figūros kaip buvęs ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius ir buvęs finansų ministras Oleksandras Danyliukas.

Vis dėlto taip pat pasigirsta prielaidų, esą buvę pareigūnai, dirbę Kremliaus remiamo prezidento Viktoro Janukovyčiaus – protestuotojų išstumto 2014 metais, – komandoje, siekia paveikti V. Zelenskio darbotvarkę. V. Zelenskis neigia tai.

Jis taip pat ne kartą neigė politinius saitus su ištremtu milijardieriumi Igoriu Kolomoiskiu, aktyviu jo rėmėju, kurio televizijos kanalas rodo V. Zelenskio laidas.

„Norėčiau valdžioje matyti žmones, kurių gera reputacija, kurie arba dirbo valstybinėse institucijose, arba yra tikri aktyvistai, tie, kurie sugebėtų kovoti su korumpuota sistema“, – sakė O. Danyliukas pridurdamas, kad kitaip jis nebendradarbiaus. „Silpna komanda pakenktų tam impulsui, kurį įgavo V. Zelenskis. Be to, tokie pokyčiai gali pritraukti abejotinos reputacijos oportunistus. Tokius būtina nustumti nuo valdžios“.

Tuo tarpu P. Porošenka naudojasi savo priešininko patirties trūkumu ir pajuokia jį kaip I. Kolomoiskio marionetę. Jis taip pat svaido į jį kandžias strėles, įsivaizduodamas jį bendraujant su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, bei abejoja savo konkurento patriotizmu. Nors V. Zelenskis mokosi ukrainiečių kalbos, jo, kaip ir daugumos gyventojų, pirmoji kalba yra rusų.

Didelė dalis V. Zelenskio aplinkos atėjo iš jo televizijos programų kūrimo įmonės „95 Kvartal“. Jis ją įkūrė su savo vaikystės draugais, įgijęs teisės išsilavinimą vietos universitete ir visą savo laiką bei dėmesį skyręs komedijos žanrui.

Dabar ši komanda padeda jam rengti rinkimų kampaniją, įžengdami į miglotą Ukrainos politikų pasaulį, kuriam priklauso ir buvę rinkimų strategai, tokie kaip prezidento Donaldo Trumpo buvęs kampanijos vadovas Paulas Manafortas, dabar nuteistas. Oficialios V. Zelenskio deklaracijos rodo, kad 2017 metų pajamos viršijo 7 mln. grivinų (260 000 JAV dolerių); taip pat nurodomas nemažas turtas, įskaitant keletą butų Kijeve, prabangius laikrodžius , „Land Rover“ ir „Mercedes“ automobilius.

Ivanas Bakanovas, teisininkas, gyvenęs tame pačiame namų kvartale kaip ir V. Zelenskis paauglystėje, kartu su dabartiniu kandidatu į prezidentus užaugęs pramoniniame Kryvyj Roho centre, vadovauja rinkimų kampanijai. Jis savo vaikystės draugą apibūdina kaip lyderį iš prigimties, patyrusį derybininką, kuris padeda iškilti bet kuriam, kurį jis laiko talentingu.

„Jis žino, kaip suvienyti žmones, – kalbėjo I. Bakanovas. – Jis pasitiki žmonėmis, ir tai jo stiprybė ir kartu silpnybė“.

Jeigu jis laimės, kadencijoje bus daug komedijos elementų ir sėkmingų bandymų paveikti auditoriją. V. Zelenskio populiariojoje programoje „Tautos tarnas“, vienoje iš nedaugelio Ukrainos laidų, kurios pasiekė „Netflix“, jis vaidina mokytoją, netikėtai išrenkamą Ukrainos prezidentu. Aktorių itin išpopuliarino monologas, kuriame jis išreiškė nusivylimą, kad dabartiniai politikai nesugeba kovoti su šalyje klestinčia korupcija.

Naujos serijos – strategiškai – buvo parodytos pirmojo rinkimų turo, vykusio kovo 31 d., savaitę.

Dieną prieš rinkimus, vadinamąją „tylos dieną“ dar kartą buvo parodytos kelios jo laidos, viena po kitos. Be to, jis pasinaudojo savo populiarumu, oficialiai patvirtindamas savo kandidatavimą į prezidentus, likus kelioms minutėms iki metinio P. Porošenkos naujametinio kreipimosi į tautą.

O įsigalėjus korupcijos endemijai, praėjus trims dešimtmečiams nuo komunizmo byrėjimo pradžios, dauguma ukrainiečių apsidžiaugtų, jei turėtų lyderį, kuris būtų pakankamai įtakingas, kad galėtų pasiekti realios pažangos.

Čia verta pacituoti V. Zelenskio pašmaikštavimus, nuskambėjusius praėjusių metų pabaigoje: „Ar įmanoma būti prezidentu ir nevogti? Retorinis klausimas. Niekas to dar nėra bandęs“.