M. Jurgilo viešai publikuotame kvietime rašoma, kad jis pats yra gerai įsigilinęs į VILIBOR temą.

„Viešumoje nerimsta aistros ir ginčai dėl VILIBOR palūkanų indekso ir galimo manipuliavimo. Tačiau ko trūksta – tai rimtos ekonominės diskusijos. Man – tai artima tema dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, esu apsigynęs disertaciją „Tarpbankinė pinigų rinka valiutų valdybos modelyje“, kurioje analizavau tiek Lietuvos, tiek Bulgarijos (irgi valiutų valdybos šalies) tarpbankinės rinkos palūkanų normų ypatumus. Antra, dirbant Anglijos centriniame banke teko analizuoti LIBOR rinkos palūkanų normas ir galimus neatitikimus“, – rašo M. Jurgilas.

Diskusiją su S. Jakeliūnu jis siūlo surengti antradienį.

„Esu įsitikinęs, kad tik konstruktyvi diskusija gali prisidėti prie tiesos paieškos ir visuomenės informavimo šiuo labai jautriu visiems klausimu. Tad kviečiu viešai diskusijai, kurios metu galėsime išsiaiškinti, kokias paskatas bankai turi krizės metu sukelti palūkanas ir ar tam turime faktinių įrodymų. Kadangi tema karšta, kviečiu ilgai nelaukiant, jau po Velykų, antradienį, tokiai diskusijai Lietuvos banke. Jei ši vieta ar diena dėl kažkurių priežasčių netiktų, būsiu pasirengęs prisitaikyti“, – rašo M. Jurgilas.

S. Jakeliūnas į šį kvietimą sureagavo socialiniame tinkle „Facebook“. Jis teigia, kad M. Jurgilas kvietimą diskutuoti dėl VILIBOR e. paštu jam atsiuntė trečiadienį, o viešai paskelbė ketvirtadienį.

„Atrodo, žaidimai ir viešinimai tęsiasi, todėl skelbiu ir aš savo atsakymą jam: įdomus kvietimas, turint omenyje sunkiai suvokiamus epitetus („marodieriavimas“, „santykiai su lavonais“, „naudingi idiotai“, „kurmiai“, „žalieji žmogeliukai“ ir kt. – S. Jakeliūnas), kuriais jūsų kolegos leido ir toliau leidžia sau apibūdinti tai, kas daroma Seime. Manau, kad centrinio banko pareigūnams tai nėra leistina. Ar taip nediskredituojama ši svarbi institucija ir jos nepriklausomas statusas? Įdomu, kaip reaguotų britų parlamentas ir spauda, jei ką nors panašaus sau leistų p. M. Carney (Anglijos centrinio banko, kuriame yra dirbęs M. Jurgilas, vadovas. – S. Jakeliūnas)? Gal norite viešai padiskutuoti apie tai, prieš kalbantis apie konkrečias temas ir problemas?“, – rašo S. Jakeliūnas.

Jis teigia, kad pasiūlymą diskutuoti Lietuvos banke vertina arba kaip visiško „moralinio aklumo“ požymį, arba kaip bandymą „trolinti“.

„Taip jau sutapo, kad tuo metu, kai atsiuntėte laišką, buvo publikuotas tekstas apie VILIBOR (publikacija vakar po pietų, portale 15min.lt, nuoroda – ankstesniame FB įraše. – S. Jakeliūnas). Tad jei manote esant prasminga, gal galėtumėte viešai atsakyti į tekste išdėstytus argumentus?“, – diskusiją tęsti susirašinėjant siūlo S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad krizės tyrimą atliekančio BFK pirmininkas S. Jakeliūnas anksčiau surengė spaudos konferenciją, kurioje sakė, kad Lietuvos bankas (LB) netinkamai bendradarbiavo su tyrimą atliekančia laikinąja komisija, be to, LB vadovas Vitas Vasiliauskas menkinamai atsiliepė apie atliekamą tyrimą centrinio banko darbuotojams, vadindamas jį S. Jakeliūno aukščiau išvardintais epitetais.

Be to, S. Jakeliūno teigimu, LB, prižiūrėdamas finansų sektorių, per krizę esą neužtikrino, kad skolinęsi žmonės nepermokėtų dėl galimų manipuliacijų VILIBOR indeksu, keičiant paskolų sutartis iš litų į eurus. Taip pat, jo teigimu, LB nuslėpė, kad buvo atlikęs analizę ir parengęs pažymą dėl minėto laikotarpio VILIBOR.

Tuo metu LB teigė, kad ši pažyma tebuvo vidaus diskusijoms skirtas darbinis dokumentas, o jame atspindima nuomonė nebūtinai yra oficiali Lietuvos banko nuomonė.

LB yra paraginęs S. Jakeliūną kuo skubiau pateikti atsakingoms institucijoms informaciją dėl galimo Lietuvos bankų manipuliavimo VILIBOR kotiruotėmis, apie kurį jis pasisakė viešai. S. Jakeliūnas tokius Lietuvos banko veiksmus sakė vertinantis kaip kišimąsi į Seimo darbą.

Seimo nariai yra pritarę, kad tyrimo dėl krizės priežasčių išvadų pateikimas turėtų būti nukeltas iki spalio 31 dienos.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pirmadienį pranešė, kad Vyriausybė nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl laikinosios komisijos surinktos informacijos apie 2008-2009 metų krizę. Prokuratūra Eltai teigia kreipimosi dar negavusi.

Tuo metu BFK nariai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas, gindami viešąjį interesą, kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl S. Jakeliūno galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir galimai neteisėto bandymo paveikti LB priimamus sprendimus. Prokuratūra Eltai patvirtino gavusi šį kreipimąsi.

S. Jakeliūnas taip pat yra sakęs neatmetantis galimybės pačiam kreiptis į prokuratūrą dėl LB veiksmų atliekant parlamentinį krizės tyrimą.