Didžioji dalis šios sumos išleista įsigyjant senos statybos butus, kurių kainos augo tiek Vilniuje, tiek ir kituose didmiesčiuose, rodo naujausia Registrų centro specialistų išanalizuota nekilnojamojo turto (NT) sandorių statistika.

Beveik pusę visos būsto rinkos apyvartos sudarančiame Vilniuje butų kainų augimas siekė beveik 5 procentus. Naujos statybos butai pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pernai sausio-kovo mėnesiais, pabrango 4,6 proc., o palyginti su prieš tai buvusiu ketvirčiu (pernai spalio-gruodžio mėnesiais) - 1,7 proc. ir kainavo vidutiniškai po 1 655,7 euro už kv. metrą, senos statybos butai brango atitinkamai 4,8 proc. ir 6,4 proc. ir kainavo vidutiniškai po 1 450,1 euro už kv. metrą.

Tuo metu už naujos statybos namus Vilniuje šių metų pradžioje vidutiniškai mokėta po 920,2 euro už kv. metrą, arba 10,1 proc. mažiau nei pernai metų pirmąjį ketvirtį ir 1,5 proc. mažiau nei pernai metų ketvirtąjį ketvirtį, o už senos statybos namus - vidutiniškai po 1 048 eurus už kv. metrą (atitinkamai 20,8 proc. daugiau ir 5,1 proc. mažiau).

Toks kainų pokyčio skirtumas, pasak Registrų centro, gali byloti apie tai, kad pirkėjai pradėjo palankiau vertinti senesnius, tačiau visiškai įrengtus namus. Tai iš dalies patvirtina ir beveik dešimtadaliu šiemet sumažėjęs parduotų naujos statybos namų skaičius bei daugiau kaip dešimtadaliu išaugę senos statybos namų pardavimai.

Kituose šalies didmiesčiuose (išskyrus Vilnių) kainų augimu išsiskyrė naujų butų segmentas. Čia pirkėjai už vieną kvadratinį metrą naujos statybos bute šiemet mokėjo vidutiniškai po 1 240,5 euro - 22,9 proc. daugiau nei pernai metų pirmąjį ketvirtį ir 2,9 proc. daugiau nei pernai metų ketvirtąjį ketvirtį.

Didžiausią įtaką naujos statybos butų kainų augimui turėjo Kaunas, kur kainos augo ketvirtadaliu iki 1 220 eurų už kv. metrą. Panašūs rezultatai fiksuoti ir Klaipėdoje, kur naujos statybos butų kainos per metus padidėjo 17,2 proc. iki 1 336 eurų už kv. metrą.

Senos statybos butų kainos kituose didmiesčiuose augo lėčiau - per metus kainos padidėjo 3,5 proc. ir siekė apie 848 eurus už kv. metrą, o palyginti su pernai metų ketvirtuoju ketvirčiu senos statybos butų kainos augo 0,8 procento.

Vidutinės gyvenamųjų namų kainos kituose didmiesčiuose (išskyrus Vilnių) taip pat augo. Naujos statybos namai per metus - pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai - pabrango daugiau kaip penktadaliu iki 810 eurų už kv. metrą (palyginti su pernai metų ketvirtuoju ketvirčiu, augimas siekė 3,3 proc.), senos statybos namai - 12,3 proc. iki 625,6 euro už kv. metrą (per ketvirtį - 0,1 proc.).

Mažesniuose miesteliuose ir kaimo vietovėse naujos statybos butai šiemet kainavo vidutiniškai po 918,1 euro už kv. metrą (18,6 proc. daugiau nei pernai metų pirmąjį ketvirtį ir 10 proc. daugiau nei pernai metų ketvirtąjį ketvirtį), o senos statybos butai - 458,6 euro už kv. metrą (atitinkamai 15,8 proc. daugiau ir 8,3 proc. daugiau). Tuo metu naujos statybos gyvenamieji namai čia kainavo vidutiniškai po 656,3 euro už kv. metrą (5,6 proc. daugiau nei pernai metų pirmąjį ketvirtį, bet 3 proc. mažiau nei pernai metų ketvirtąjį ketvirtį), o senos statybos namai - 303,4 euro už kv. metrą (atitinkamai 1,1 proc. daugiau ir 0,7 proc. mažiau).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją