Trečiadienį buvo pristatyta akcija „Nebūk trombas!“, kurios idėja – laisvas eismo judėjimas Santariškių gatve, kurioje iki šiol kilusios eismo problemos kėlė išties daug rūpesčių.

Siekiant sumažinti chaosą, šioje gatvėje buvo nubrėžtos autobusų juostos, o dėl to buvo numatyta ir nauja tvarka – gatvės pakraščiuose automobilių palikti nebegalima. Tokie pakeitimai, anot Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės Odetos Vitkūnienės, atlaisvins kelius bei sudarys sąlygas pacientams sklandžiai pasiekti gydymo įstaigą ne tik savo, bet ir viešuoju transportu.

Negana to, iki šiol gatvėje paliktiems automobiliams buvo pastatyta ir daugiaaukštė stovėjimo aikštelė, kurioje tilps iki 1500 automobilių. Kaip ir šalia Santaros klinikose esančiose aikštelėse, taip ir naujojoje daugiaaukštėje stovėjimo aikštelėje numatyti valandiniai įkainiai: nuo 7 val. iki 20 val. numatytas 0,60 euro už valandą, o nuo 7 val. iki 20 val. mokestis sumažėja iki 0,20 euro už valandą.

Tiesa, daugiaaukštė stovėjimo aikštelė nėra prie pat gydymo įstaigos ir pacientai jau pastebėjo, kad ten palikti automobilį ir eiti pėsčiomis yra gana toli. Visgi tiek Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė, tiek stovėjimo aikštelę administruojančios įmonės atstovas ragino prisiminti, jog ir pats Vilnius nėra toks mažas, todėl tinkamai susiplanavus laiką, kelionė nuo stovėjimo aikštelės neprailgs, mat kai kurie vairuotojai daug daugiau laiko sugaišta sukiodamiesi šalia Santaros klinikų ir nerasdami laisvos stovėjimo vietos.

Negali laiku suteikti pagalbos

VUL Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, didžiausia su automobilių stovėjimu susijusi problema buvo tai, jog patekti į gydymo įstaigą, tiek savarankiškai atvykusiems pacientams, tiek atvežtiems greitosios medicinos pagalbos automobiliu, buvo itin sunku. Gatvės ir stovėjimo aikštelės buvo taip užstatomos automobiliais, kad A. Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, net ligoninės darbuotojai negalėdavo išvažiuoti iš gydymo įstaigos teritorijos.

„Greitosios medicinos pagalbos tarnybos negalėjo pasiekti ligoninės, nes įvažiavimai buvo užstatomi automobiliais. Tiesiog prie įvažiavimo į ligoninę susidarydavo spūstys ir nors per visą miestą greitoji važiuodavo su sirenomis, prie pat ligoninės, deja, bet tekdavo gaišti sveikatai brangų laiką“, – sakė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Atstovė aiškino, kad tokių automobilių statymo naujovių labiausiai reikėjo dėl pačių pacientų, o tie, kurie vis dar priešinasi naujovėms akcijos metu gaus draugiškus įspėjimus dėl draudimo automobilius palikti šalikelėje. Visgi vėliau tokios tvarkos nepaisantiems vairuotojams numatytos ir baudos.

Kur nuo šiol pacientai galės statyti automobilius nurodys ne tik bendrovės „Santaros parkavimo paslaugos“ įdiegti informaciniai stendai, bet ir įvairūs informaciniai pranešimai ligoninės viduje. Atstovai teigė, jog itin sunku pakeisti vairuotojų įpročius, tačiau jie tikisi, kad pakankamas informacijos kiekis padės vairuotojams įprasti automobilį palikti naujoje daugiaaukštėje stovėjimo aikštelėje.

Tiesa, Santaros klinikų atstovė užsiminė ir apie aplikaciją išmaniuosiuose telefonuose. A. Bilotienė-Motiejūnienė dalijosi, kad yra minčių įdiegti naują programėlę mobiliesiems telefonams, kurioje vairuotojai dar prieš kelionę į gydymo įstaigą galėtų patikrinti, kur yra laisvų stovėjimo vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)