Ministrų kabinetas pritarė sinchronizavimo įstatymo ir susijusių teisės aktų pakeitimo projektams. Jie bus teikiami Seimui svarstyti skubos tvarka.

„Dėl sinchronizacijos projekto nuo politinių diskusijų perėjome prie realaus šio projekto įgyvendinimo. Galiojanti (...) įstatymo 2012 metų redakcija nėra pakankama, kad šis projektas būtų sklandžiai įgyvendintas. (...) Reikalinga šį įstatymą priimti dar šioje Seimo sesijoje, tai siūlytume, kad būtų teikimas Seime svarstyti skubos tvarka“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad įstatymo projektas yra ypač svarbus šalies energetinei nepriklausomybei ir nacionaliniam saugumui.

Ministras Ž. Vaičiūnas įvardijo penkis svarbiausius siūlomus pakeitimus.

„Pirma, šiam sinchronizacijos projektui suteikti ypatingos valstybinės svarbos projekto statusą, tai užtikrintų spartesnį ir efektyvesnį šio projekto įgyvendinimą, taip pat žemės paėmimo visuomenės poreikiams ir projektavimo procedūrų atlikimo procesą“, – sakė ministras.

Antra, siūloma nustatyti elektros energetikos sistemos desinchronizavimo nuo IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo) ir sinchronizavimosi su žemyninės Europos tinklais būtinąsias sąlygas. Trečia, nustatyti elektros energetikos sistemų sinchronizavimo projekto įgyvendinimo finansavimo sąlygas. Ketvirta, siūloma įtvirtinti efektyvų galimų ginčų nagrinėjimo procesą.

„Penkta, nustatyti išankstinio pranešimo apie planuojamą elektros energijos gamybos įrenginio eksploatavimo nutraukimo mechanizmą tam, kad būtų užtikrintas sistemos saugumas ir stabilumas. Tai tokie pagrindiniai siūlymai“, – teigė Ž. Vaičiūnas.

Ministras yra teigęs, kad pasiekus regioninį susitarimą dėl sinchronizavimo, dabar privalu ir nacionaliniu lygiu „aiškiai teisiškai įtvirtinti šiam projektui realizuoti būtinus žingsnius“.

Lietuva, Latvija, Estija planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.