Klausimas: Ar tiesa, kad dieną reikia pradėti nuo karšto vandens su citrina? Kuo grįsta ši teorija?

Atsako dietologas, dr. Mike Rouseellas: Kaip ir didžioji dauguma sveikatos ir grožio patarimų, šilto vandens su išspaustomis citrinos sultimis gėrimo kiekvieną rytą magiškose savybėse esama šiek tiek tiesos, tačiau šio ritualo reikšmė gerokai pervertinama. Tad pažvelkime iš arčiau į tris pagrindinius deklaruojamus karšto vandens su citrina privalumus ir pažiūrėkime, ar yra jiems įrodymų.

Citrina gerina virškinimą

Tiesą sakant, kai kuriais atvejais šis vaisius skrandžio problemas tik dar labiau paaštrina: citrinose esanti rūgštis gali sustiprinti skrandžio skausmus ir spazmus. Tad iš kur kilusi ta mintis, kad geriant citrinų sultis pagerėja virškinimas? Prieš beveik tris dešimtmečius buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad citrinų rūgštis gali pagerinti aliuminio hidroksido (tai daugumoje antacidų esanti veiklioji medžiaga) absorbciją. Internete galima rasti informacijos, kad labai rūgšti citrinų rūgšties prigimtis palaiko optimalią rūgštinę skrandžio terpę, tačiau tai visiškas spėliojimas, ir, kaip jau buvo minėta, kai kuriems žmonėms tai gali netgi duoti priešingą efektą.

Citrinos sultys gerina mineralų pasisavinimą

Citrinų sultyse esantis vitaminas C, kaip jau įrodyta, skatina mineralų pasisavinimą, tačiau norint gauti šį poveikį, visiškai nereikia šiltų citrinų sulčių. Vitaminas C yra vienas dažniausiai pasitaikančių vitaminų vaisiuose ir daržovėse. Dažnai galvojama, kad citrusiniai vaisiai yra pagrindinis ar net vienintelis vitamino C šaltinis, tačiau net ne geltoni ir oranžiniai vaisiai bei daržovės, tokie kaip paprikos, lapinis kopūstas, braškės, brokoliai ir špinatai turi labai daug vitamino C. Jeigu per pusryčius suvalgote vaisių ar daržovę, galite tikėtis geresnio mineralų pasisavinimo.

Citrina valo toksinus

Bene dažniausiai citrina ir citrinų sultys reklamuojamos kaip toksinų valymo iš organizmo priemonė. Vis dėlto, į bet kokį maistą ar papildą kaip organizmo detoksikavimo priemonę reiktų žiūrėti skeptiškai. Tai toks bendras terminas, kad praktiškai yra nieko vertas. Žmogaus organizmas toks sudėtingas, kad neaišku, iš kur šalinami toksinai ir kur jie keliauja.

Kalbant apie citriną, šiame vaisiuje yra antioksidantas, vadinamas d-limonenu, kuris taip pat aptinkamas apelsinuose, o didžiausia jo koncentracija yra apelsinų ar citrinų žievelėse. Įrodyta, kad d-limonenas aktyvuoja kepenų fermentus, o tai yra detoksikavimo proceso pirmojo ir antrojo etapų dalis. Šių procesų metu kepenyse esantys junginiai, kurie ląstelėms yra toksiški, paverčiami į nežalingus ar mažiau žalingus variantus. Šie „toksinai“ gali įvairuoti nuo kofeino iki ibuprofeno.

Ar citrinų sultyse yra pakankamai d-limoneno, kuris būtinas šiam procesui paskatinti? Greičiausiai ne. Litre citrinų sulčių (pagamintų be žievelių) vidutiniškai yra 100 miligramų d-limoneno. Mokslininkai mano, kad reikia minimaliai 500 miligramų d-limoneno dozės. Tai yra nuostabus junginys, kuris taip pat gali padėti palengvinti gatsroezofaginio refliukso ligą, tačiau tam reikia vartoti papildus.

Kaip matote, citrina, kaip citrusinis vaisus, turi nemažai charakteristikų ir junginių, kurie prisideda prie geros sveikatos, tačiau į stiklinę šilto vandens išspaustos citrinos sultys didelio poveikio jūsų sveikatai greičiausiai neturės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)