„Turime sudaryti galimybę Europos įmonėms konkuruoti sąžiningai ir teisingai. Turime ir toliau ginti mūsų verslo teisę į lygias žaidimo taisykles“, – pranešime teigė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom.

ES muitai dėl JAV skirtų subsidijų aeronautikos milžinui „Boeing“ yra atsakymas į panašius Jungtinių Valstijų grasinimus įvesti muitus prekėms už 11 mlrd. dolerių dėl ES subsidijų pagrindiniam „Boeing“ konkurentui „Airbus“.

„Boeing“ ir „Airbus“ nesutarimai dėl neteisėtų valstybių subsidijų tęsiasi jau 14 metų, tačiau C. Malmstrom pabrėžė norinti, kad ginčas būtų išspręstas taikiai.

„Nors mums reikės imtis priemonių, jei nebus kito kelio, aš tikiu, kad dialogas yra tai, kas turėtų nugalėti šiame ginče tarp tokių svarbių partnerių, kaip ES ir JAV“, – sakė C. Malmstrom.

Pirmadienį ES valstybės narės leido pradėti prekybos derybas su Jungtinėmis Valstijomis. ES atstovai teigė, kad prekybos susitarimas turėtų būti pasiektas iki dabartinės Europos Komisijos (EK) kadencijos pabaigos spalį.

Anksčiau balandį Donaldo Trumpo administracija pagrasino įvesti muitus prekių iš ES importui dėl neva neteisėtų subsidijų „Airbus“. Tarp prekių, kurioms būtų taikomi muitai – sraigtasparniai, orlaivių dalys ir Gaudos sūris.

„Prekybos srityje ES daugelį metų naudojosi JAV. Tai greitai baigsis!“ – balandžio 9 d. tviteryje rašė D. Trumpas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)