B. Browderis jau pateikė panašius skundus dėl „Swedbank“ Švedijos ir Estijos teisėsaugai. Investuotojo teigimu, pasinaudojant Švedijos banko sąskaitomis 2006-2012 m. buvo išplauta 176 mln. dolerių.

Pasak B. Browderio, didžioji dalis šių lėšų – 117 mln. dolerių – buvo išplauta per Estijos „Swedbank“, o trečiadienį „Reuters“ išplatintas pranešimas rodo, kad B. Browderis Latvijos „Swedbank“ kaltina išplovus 42 mln. dolerių. B. Browderis savo skunde ragina Latvijos teisėsaugos institucijas ištirti šiuos kaltinimus „Swedbank“ kartu su kitu ikiteisminiu tyrimu dėl kur kas didesnio masto pinigų plovimo, kurį atskleidė švedų nacionalinis transliuotojas SVT.

„Swedbank“ atstovai tikino, kad bankas bendradarbiauja su visomis teisėsaugos institucijomis, tačiau esą negali pakomentuoti B. Browderio kaltinimų.

„Bendradarbiaujame su institucijomis visose mūsų rinkose ir sprendžiame iškilusius klausimus. Visgi negalime pakomentuoti specifinių atvejų, apie kuriuos kalba B. Browderis“, – „Reuters“ sakė „Swedbank“ atstovai.

Anksčiau B. Browderis dėl galimo pinigų plovimo „Nordea“ ir „Danske“ bankuose teikė skundus Švedijos, Suomijos, Estijos ir kitų šalių teisėsaugai. Estijos pareigūnai jau nusprendė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl B. Browderio skundo dėl pinigų plovimo „Danske“ banke. Savo ruožtu Švedija nepradėjo tyrimo, argumentuodama, kad aptariami pažeidimai buvo padaryti seniai, todėl jiems jau taikomas senaties terminas.

Galimo pinigų plovimo „Swedbank“ tyrimą Švedijos teisėsauga, kartu su kolegomis iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, turėtų užbaigti iki šių metų pabaigos. „Swedbank“ akcininkų informavimo pažeidimus taip pat tiria Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba.

Kovo pabaigoje Birgitte Bonnesen buvo atleista iš Švedijos finansų grupės „Swedbank“ prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigų. Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį pranešimo žiniasklaidoje dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas paskelbimą bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)