„Teismas nutarė patęsti Romano Mokriako, Jevheno Semidockio, Andrijaus Opryskos ir Serhijaus Cybizovo areštą po tris mėnesius, tai yra, iki 2019 metų liepos 24 dienos“, – paskelbė Maskvos Lefertovo teismo teisėjas Sergejus Riabcevas.

Teismas trečiadienį nagrinėja prašymus pratęsti visų 24 sulaikytų ukrainiečių jūreivių areštą, bet per kiekvieną posėdį nagrinėjama tik po keturis tokius prašymus. Posėdžiai vyksta už uždarų durų, siekiant apsaugoti ikiteisminio tyrimo medžiagos konfidencialumą.

Rusijos pajėgos prie Kerčės sąsiaurio lapkričio 25-ąją apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Tai buvo pirmas atviras karinis incidentas tarp Kijevo ir Maskvos nuo 2014 metų, kai Rusija atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o Maskvos remiami Rytų Ukrainos separatistai įsitraukė į ginkluotą konfliktą su provakarietiška Kijevo vyriausybe.

Rusija jūreivius kaltina neteisėtu sienos kirtimu ir ketina juos teisti. Už neteisėtą Rusijos sienos kritimą įgulų nariams gresia įkalinimas iki šešerių metų, sako advokatai.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtina, kad Rusijoje kalinami jūrininkai yra karo belaisviai ir turi būti nedelsiant paleisti.

Kremliaus kritikai perspėjo, kad Rusija rengia parodomąjį jų teismo procesą.

Ilgai rusenantis Rusijos ir Ukrainos konfliktas prasidėjo 2014 metais Rusijai aneksavus Krymo pusiasalį ir pradėjus teikti paramą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje. Per karą Ukrainoje jau žuvo daugiau nei 10 tūkst. žmonių.