„Iš iškastinio kuro gaminama energija daro poveikį aplinkai ir matome tendencijas, kad vis daugiau energijos stengiamasi išgauti iš atsinaujinančių šaltinių. Žaliosios energetikos vystymas yra ir vienas iš „Lietuvos energijos“ strateginių tikslų. Bet kol šie procesai vyksta, <...> turime išmokti ir įprasti naudotis energijos ištekliais taupiau ir efektyviau“, – pranešime cituojamas „Lietuvos energijos“ grupės Darnaus vystymosi komunikacijos vadovas Valentas Neviera.

Pasak jo, kai tiek daug diskutuojama apie taršą ir jos įtaką klimato kaitai pasaulinėse organizacijose, šalių vyriausybėse globalinės problemos ima atrodyti itin sunkiai įveikiamos. Nors iš tiesų, V. Nevieros teigimu, kiekvieno mūsų kasdieninėje veikloje rasime daug būdų ir galimybių prisidėti prie aplinkos tausojimo.

„Jei nebesinaudojate buitiniu prietaisu – iškart išjunkite jį iš elektros tinklo“, – sakė Darnaus vystymosi komunikacijos vadovas.

Pasak jo, budėjimo režimu veikiantys įrenginiai (net ir į elektros tinklą įjungtas mobiliojo telefono kroviklis) nuolat naudoja elektros energiją. Todėl, nors prietaisu žmogus ir nesinaudoja, jam vis tiek tenka mokėti už elektros energiją.

Tuo metu gaminant valgį puodą rekomenduojama uždengti dangčiu. Pasak V. Nevieros, vanduo greičiau užverda uždengtame inde, todėl žmogus ne tik pagamins greičiau, bet ir sutaupys elektros energijos ar dujų.

Kaip rašoma pranešime spaudai, jei žmogus naudojasi orkaite, kepimo procesą rekomenduojama stebėti per stiklą. Kiekvienas durelių atidarymas sumažina temperatūrą orkaitėje ir verčia prietaisą naudoti daugiau energijos, kad temperatūrą atstatytų.

Taip pat rekomenduojama atšildyti šaldiklį, jei jame susidarė 5 milimetrų ledo sluoksnis. Kaip teigė V. Neviera, kuo daugiau šaldiklyje ledo, tuo daugiau sunaudojama elektros energijos.

Naudojant elektrinę viryklę, rekomenduojama įsigyti reikiamo skersmens plokščiadugnius puodus: kuo bus didesnis kaitvietės ir puodo lietimosi paviršius, tuo žmogus daugiau sutaupys šilumos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)