Spaudoje penktadienį buvo galima perskaityti pergalingą straipsnį, kad Lietuvoje mūsų ir „VĖL trys milijonai“. Antraštė įtaigoja, kad gyventojų skaičius buvo kritęs žemiau šios ribos, bet štai lietuviai pagaliau grįžta į Lietuvą!

Panagrinėkime šį teiginį detaliau. Registrų centro duomenimis, 2019 m. balandžio 1 dieną savo gyvenamąją vietą Lietuvoje buvo deklaravę 3,026 mln. gyventojų. Tiesa, daugiau nei 3 mln. Vis dėlto pernai, 2018 m. sausio 1 d., to paties Lietuvos Registrų centro duomenimis, Lietuvoje savo gyvenamąją vietą buvo deklaravę 3,078 mln. gyventojų arba 52,2 tūkst. gyventojų daugiau negu dabar.

Kyla klausimas, kodėl yra teigiama, kad mūsų ir VĖL trys milijonai, tarytum deklaruojant laimėjimą, jei gyventojų skaičius, Registrų centro duomenimis, visada buvo virš 3 mln.?

Paprasčiausiai tyčia lyginami obuoliai ir apelsinai, t. y. Lietuvos statistikos departamento ir Registrų centro duomenys, siekiant sukurti iliuziją, kad situacija Lietuvoje gerėja ir lietuviai grįžta. O išties gyventojų skaičius ir toliau mažėja. Diskutuojant apie Lietuvos gyventojų skaičių, paprastai yra žiūrima į mėnesinius Lietuvos statistikos departamento duomenis, kuriuose yra nurodomas nuolatinių šalies gyventojų skaičius.

Statistikos departamento duomenimis, 2019 m. balandžio 1 d. Lietuvoje gyveno 2,790 mln. gyventojų arba 235,7 tūkst. mažiau nei Registrų centro duomenimis. Taip yra todėl, kad Registrų centras bendrą šalies gyventojų skaičių apskaičiuoja susumavęs visų kiekvienoje savivaldybėje gyvenamąją vietą deklaravusių asmenų skaičių (t. y. į apskaitą įtraukiami ir žmonės gyvenantys užsienyje, bet oficialiai neišsiregistravę iš Lietuvos). Tuo metu Statistikos departamentas pagal savo metodologiją skaičiuoja nuolatinius šalies gyventojus.

Vis dėlto reikia pažymėti, kad Statistikos departamento duomenimis, gyventojų skaičius, lyginant su praėjusių metų sausio 1 d., taip pat sumažėjo 18,6 tūkst. Taigi, Lietuvos gyventojų skaičius visų institucijų duomenimis ir toliau mažėja – o spaudoje mes skaitome straipsnius, kad mūsų ir „vėl trys milijonai“. Tarytum viskas yra gerai.

Registrų centras skaičiuoja vienaip, Statistikos departamentas kitaip. Priklauso ir nuo žmonių, kas kur kiek teisingai deklaravo. O tuos „nesusipratėlius“ Vyriausybė prisiima sau, tarsi tai būtų jos nuopelnas būtų, pagal sau palankesnį skaičiavimą.

Dabartinė Vyriausybė vietoj to, kad mėgintų spręsti rimtą ir skaudamą migracijos klausimą, atrodo, ieško, kaip sumanipuliuoti duomenimis, kad jie parodytų „pergalę“. Tai niekuo nesiskiria nuo tų žmonių, kurie „atsukinėja“ automobilio spidometro parodymus.

Kaip mes galime išspręsti Lietuvos problemas, jeigu pergalė spaudoje deklaruojama dar net nesuradus sprendimo būdų? Ir, užuot ieškojus sprendimų, ieško pergalės „ant popieriaus“.

Nereikia meluoti, nereikia apgaulingai skaičiuoti, tereikia sukurti sąlygas, kuriomis tie žmonės grįžtų iš tikrųjų, o ne statistiškai. „Lemiamas šuolis“ tam ir yra.