Energetikos ministerija kovą skelbė, kad pakeitimais siūloma sinchronizavimo ir su juo susijusiems infrastruktūros projektams suteikti ypatingos valstybinės svarbos statusą. Juose numatomos pagrindinės sinchronizavimo proceso organizavimo bei finansavimo sąlygos.

Pasak ministerijos, tai leis sparčiau vykdyti teritorijų planavimo ir poveikio aplinkai vertinimo procedūras, nustatyti servitutus.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas yra teigęs, kad pasiekus regioninį susitarimą dėl sinchronizavimo, dabar privalu ir nacionaliniu lygiu „aiškiai teisiškai įtvirtinti šiam projektui realizuoti būtinus žingsnius“.

Lietuva, Latvija, Estija planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)