Darbus tęsia tik kai kurie komitetai, o šią savaitę nevyks nė vienas posėdis. Tiesa, kitą savaitę, ketvirtadienį, numatytas posėdis, tačiau jis bus priderintas prie šventės.

Valdyba taip pat pritarė ir kai kurių Seimo narių asmeninėms išvykoms pastaruoju metu. Šią savaitę su valdybos leidimu asmeniniams reikalams laiką gali leisti Eugenijus Gentvilas, Ričardas Juška ir Remigijus Žemaitaitis.

„Aš Švedijoje, – trečiadienį DELFI teigė liberalas Eugenijus Gentvilas ir pabrėžė, kad jis tik pateikė siūlymą laisvą savaitę priderinti prie Velykų, tačiau galutinį sprendimą priėmė valdyba. – Seimo statutas numato tris savaites posėdžių ir vieną savaitę ne posėdžių. Todėl pasiūliau vieną savaitę priderinti prie Velykų.“

Seimo narys tvirtino, kad valdyba jo siūlymą priėmė teigiamai, tačiau dar kiek pakoregavo. „Tada valdyba pakeitė sprendimą ir pridėjo dar vieną savaitę“, – DELFI teigė E. Gentvilas.

Tiesa, nors, E. Gentvilo teigimu, valdyba nusprendė Seimo nariams leisti pailsėti šią ir kitą savaitę, ketvirtadienį, po Velykų, Seimo nariams vis dėlto teks peržengti darbo vietos slenkstį. „Kitą savaitę ketvirtadienį, numatytas Seimo posėdis Lenkijos-Lietuvos santykių sutarties 25-mečio proga. Ir trumpas plenarinis“, – teigė liberalas.

E. Gentvilas pabrėžė, kad Seimas posėdžiavo balandžio 9 ir 11 dienomis, o dabar numatytas dar vienas posėdis balandžio 25-ąją.

„Problema, kad nėra projektų“, – tvirtino liberalas, paaiškindamas, kodėl posėdžiai vyksta taip retai.

„Jie neturi, ką svarstyti, – apie valdančiuosius kalbėjo E. Gentvilas. – Mes, liberalai, kaip opozicinė frakcija, esame registravę 24 projektus. Jie paruošti pristatymui. Bet mums, kaip opozicinei frakcijai, leidžiama pristatinėti tik opozicinės frakcijos darbo laiku. Tai yra, mums tokia proga bus tik gegužės 9 diena. O kitą laikotarpį turi užpildyti valdančiųjų projektai. O jų nėra. Todėl ir pasidaro atostogas.“

O kodėl posėdis kitą ketvirtadienį vis dėlto bus rengiamas, jei valdyba nusprendė, kad dvi savaites – prieš ir po Velykų – posėdžiai nebus rengiami? „Todėl, kad pamatė, kad bus Lietuvos-Lenkijos sutarties pasirašymo 25-metis ir nusprendė, kad reikia paminėti. Bus toks šventinis. Pusę dienos – minėjimas“, – kalbėjo Seimo narys.

Liberalas vardijo, kad Seimas neposėdžiavo pirmą balandžio savaitę, dabar, per dvi savaites, vyks tik vienas posėdis, o dar kitas numatytas gegužės 7-ąją. „Tai valdančiųjų sprendimas. Valdyba sprendžia“, – teigė E. Gentvilas ir dar kartą pakartojo, kad jis tik siūlė priderinti vieną laisvą savaitę prie Velykų.

Širinskienė: stabtelėjimas yra geras kokybei

Seimo koridoriuje sutiktas socialdemokratas Algirdas Sysas LNK teigė, kad darbų ir be posėdžių netrūksta. „Dirbu ir šiandien, tų darbų yra be galo daug“, – pirmadienį Seimo koridoriuje kalbėjo A. Sysas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Rima Baškienė sako, kad vienas atostogų argumentų, kad vasaros atostogos bus trumpesnės – sesija bus pratęsta mažiausiai mėnesiui dėl Prezidento rinkimų. „Yra liūdniau ir blogiau, kai nori priiminėti įstatymus ir jų gausa yra didžiulė, kaip praėjusią savaitę. Ketvirtadienį turėjome priimti įstatymus ir salėje nebebuvo 71 Seimo nario. Galima mėtyti akmenis ir į kairę, ir į dešinę. Ir į opozicijos pusę taip pat, nes jie pastebėjo, kad posėdžių mažiau. Iš tikrųjų gal pirmiausia reikia juose būti“, – kalbėjo R. Baškienė.

Anot valdančiųjų, svarbu įstatymų kokybė, o ne kiekybė. „Seimas visą laiką yra plakamas ir opozicijos, ir auditorių, ir valstybės kontrolės, kad mes išleidžiame per daug teisės aktų, o jų kokybė yra maža. Tai šiuo atveju tas stabtelėjimas yra geras kokybei, diskutuoti komitetuose“, – kalbėjo LVŽS narė Agnė Širinskienė.

Rima Baškienė, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis

Nors valdančiųjų ir opozicijos nuomonės posėdžių salėje dažnai išsiskiria, dėl atostogų – sutapo. Kaip skelbia LNK žinios, sprendimas dėl atostogų seniūnų sueigoje priimtas bendru sutarimu.

Pagal statutą priklausančią savaitės pertrauką prie Velykų priderinti pasiūlė liberalų lyderis E. Gentvilas. „Aš į Švediją pas dukrą važiuosiu“, – teigė E. Gentvilas.

Po pritarimo E. Gentvilui pasigirdo siūlymas neposėdžiauti dar savaitę. Niekas, kaip praneša LNK, neprieštaravo.

„O kodėl išeina iš esmės visas balandis laisvas, aš negaliu pasakyti. Tiksliau – galiu pasakyti. Dar kartą sakau – nėra projektų, – teigė E. Gentvilas, o į klausimą, už ką tuomet Seimo nariams bus mokamas atlyginimas, atsakė, kad už kitus darbus. – Aš gaunu už darbą su rinkėjais. Štai ką tik Gargžduose buvau.“

Eugenijus Gentvilas

„Aš, tiesą sakant, tujas sodinsiu“, – pavasarinių atostogų planus juokais įvardijo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Kęstutis Masiulis ir pridūrė, kad tokioms atostogoms nepritaria. „Vienas užsimanė vieną savaitę, kitas valdybos narys užsimanė antrą savaitę. Tada kompromisas, kad nebūtų pykčio – atostogaujame tris savaites. Na kam to reikia?“ – piktinosi K. Masiulis.

Prieš dvejus metus bandė įsiteisinti dvigubai ilgesnes atostogas nei įprasta

Nėra numatyta, kiek turi trukti Seimo narių atostogos, nors dar prieš dvejus metus Seime buvo svarstomas siūlymas įteisinti 40 darbo dienų atostogas. Tokį siūlymą Seime buvo pateikę trys „valstiečiai“.

Socialdemokratai tam nepritarė aiškindami, kad Seimo nariai nori be pagrindo įsiteisinti dvigubai ilgesnes atostogas nei dauguma dirbančiųjų. Įprastai Lietuvoje dirbantys asmenys atostogauja 20 darbo dienų.

Tokį siūlymą – 40 darbo dienų trukmės atostogas – prieš dvejus metus teikė Viktoras Pranckientis, Rima Baškienė ir Agnė Širinskienė.

Julius Sabatauskas, Viktoras Pranckietis

Seimo pirmininkas V. Pranckietis tuomet žurnalistams Seime sakė, kad ilgesnės atostogos Seimo nariams reikalingos dėl įtempto darbo. „Kai perskaičiau įstatymus, kurie reguliuoja kitų žmonių veiklą ir atostogas, pamaniau, kad maksimalaus čia nereikia, bet pagal tai, kokia yra įtampa Seimo nariams, jie turi teisę į šiek tiek trumpesnes atostogas, nei mokytojai“, – prieš dvejus metus teigė parlamento vadovas.

Vis dėlto šiam siūlymui nebuvo pritarta.