Pasak Vilniaus universiteto profesoriaus ekonomisto R. Lazutkos, strategijos projekte trūksta konkrečių detalių, vizijos, kokį viešąjį sektorių norima matyti. Jo teigimu, viena svarbiausių strategijos dalių yra padėties analizė, tačiau jos taip pat nėra.

„Nėra aiškių tikslų ir žingsnių, kuriais tikslų bus siekiama. Jie turėtų būti pamatuojami, etapiniai, turi būti monitoringas. Nepaisant to, kad viešojo sektoriaus atlyginimai yra didinami, strategija yra reikalinga“, – sakė profesorius, dalyvavęs konservatorių frakcijos posėdyje.

Jis taip pat sukritikavo ekonomisto Nerijaus Mačiulio požiūrį į viešąjį sektorių, kuomet teigiama, kad jis yra per didelis. Pasak R. Lazutkos, nereikia skaičiuoti – didelis ar mažas. Pirmiausia viešąjį sektorių reikia analizuoti pagal visuomenės poreikį gauti įvairias socialines paslaugas – švietimą, gydymą ir kitas.

Viešojo sektoriaus vizijos pasigedo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė, dirbusi suformuotoje grupėje. Ji tikina, kad darbo grupės potencialas buvo didelis, tačiau nerealizuotas.

„Per šiuos tris mėnesius buvo galima padaryti labai daug, tačiau tikslų nebuvo pasiekta, dėl to labai gaila. Pasirodo, kad tikslas nėra padaryti gerą dokumentą su realiais skaičiais, kurie galėtų spręsti problemas, bet buvo ateita su projektu, jis buvo pristatytas ir pasakyta, kad visi turime judėti ta linkme. Susidarė įspūdis, kad jis vos ne primestas“, – sakė I. Ruginienė.

Ją esą nustebino ne tik tai, tačiau ir Vyriausybės nekomunikavimas. I. Ruginienės teigimu, paskaičiavimų, kiek papildomo finansavimo bus skirta, reikėjo laukti net tris mėnesius. O ir pasakyta suma – nelabai ką sprendžianti. Pasak jos, įvardinti 120 milijonų būtų buvęs tinkamas sprendimas visiems mažiausius atlyginimus gaunantiems žmonėms, tačiau galiausiai jie buvo padalyti visiems.

„Po ilgų diskusijų išaiškėjo, kad pinigai bus padalyti visiems, po vieną eurą visoms grandims. Mūsų tikslas yra kilstelti žemiausias grandis“, – teigė ji.

Pasak I. Ruginienės, darbo grupės veikla jau yra baigta, šiuo metu pasiūlymas keliauja į Vyriausybę, o iš ten – į Seimą, kur vėl bus diskutuojama viešojo sektoriaus atlyginimų klausimais.

ELTA primena, kad darbo grupe buvo siekiama išspręsti etatinio apmokėjimo sistemą ir didesnių algų klausimą, kuris ypač paaštrėjo praėjusiais metais švietimo darbuotojams sukėlus streiką. Jos tikslas buvo aptarti viešojo sektoriaus finansavimo viziją iki 2025-ųjų. Grupėje dirbo septyni ministrai, profsąjungų ir daugelio politinių partijų atstovai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją