Seimo vicepirmininkė socialdarbietė Irena Šiaulienė sako, kad šiuo metu valstybės skiriama parama nepasiturintiems yra nepakankama, todėl būtina ją laipsniškai didinti.

„Atskirtis mūsų šalyje išlieka didelė. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2017 metais žemiau skurdo rizikos ribos gyveno apie 650 tūkstančių asmenų, beveik 23 procentai visų šalies gyventojų. Ir stebima, kad, nepaisant tų visų priemonių, didinant ir pašalpas, paramą, pensijas, vis tiktai atskirtis nemažėja. Savaime suprantama, kad atskirtis yra statistinis dydis, ir į tą grupę asmenų, beveik 23 procentus, į šią rizikos grupę daugiausia patenka bedarbiai, mažas pajamas gaunantys gyventojai su vaikais, pagyvenę žmonės – tai yra gyventojų grupės, kurios tiesiog be socialinės apsaugos, paramos išgyventi sunkiai gali“, – sakė Seimo vicepirmininkė socialdarbietė I. Šiaulienė.

Pasak I. Šiaulienės, paskaičiuota, kad skurdo rizika šiuo metu yra 307 eurai per mėnesį vienam gyvenančiam asmeniui ir 644 eurai šeimai, jeigu ją sudaro du suaugę ir du vaikai iki 14 metų amžiaus.

Pernai socialinės apsaugos išmokų dydžiai susieti su ekonominiais rodikliais, ir valstybės remiamos pajamos pirmą kartą padidintos iki 122 eurų bei sudaro 50 proc. kiekvienais metais apskaičiuojamu MVPD, kuris šiuo metu yra 245 eurai. Įstatymo projekto iniciatoriai įsitikinę, kad VRP privalo būti didinamos.

„Nors VRP atitinkamai didėja priklausomai nuo didėjančios metinės infliacijos, maisto ir ne maisto prekių bei paslaugų kainų, tačiau tokia valstybės teikiama parama nesuteikia jos gavėjams bent kiek oresnio gyvenimo galimybės. Žmonės atsiduria tarsi užburtame rate, parama labiausiai skurstantiems niekada neužtikrins minimalių poreikių. Norėdami išeiti iš šio užburto rato, privalome didinti valstybės remiamų pajamų dydį ir siūlome tai daryti laipsniškai, kasmet, kol pasieksime 100 proc. kasmet apskaičiuojamo MVPD“, – sako Seimo pirmininko pavaduotoja I. Šiaulienė.

Siūloma, kad įstatymas pradėtų galioti 2020 m., o iki 2024 m. VRP pasiektų MVPD.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad VRP turi būti derinamas su valstybės biudžeto galimybėmis konkrečiu laikotarpiu, todėl ir siūloma didinti paramą laipsniškai, parengiant ilgalaikę valstybės paramos didinimo programą.

„Nuo Vyriausybės reakcijos į šį pasiūlymą priklausys ir tai, kaip šis projektas skinsis kelią Seime. Bet tikiu, jog būdami valdančioje daugumoje galime įgyvendinti žmonėms duotus pažadus, mažinti skurdą. Juolab, kai Europos institucijos vis pabrėžia būtinybę Lietuvai mažinti socialinę atskirtį“, – sako Seimo narė R. Šalaševičiūtė.

Minėtas įstatymo pataisas įregistravo keturi Seimo socialdemokratų darbo frakcijos nariai: Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Andrius Palionis ir Algirdas Butkevičius.