„Apžiūrėjome gyvenamą vietą Telšiuose, ji netinkama auginti kūdikį. Ten kambariukas nuosavame name, šalia gyvena neturintys socialinių įgūdžių žmonės, jie girtauja. Nėra vaikui kraitelio, vos keli drabužėliai, mama aiškiai nebuvo pasiruošusi kūdikio atėjimui“, – DELFI sakė Telšių apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovas Andrejus Pavlovskis.

Pašnekovas neslepia, kad visi specialistai pakraupę dėl įvykio ir tuo pačiu gaili nekalto kūdikio, kurio gyvenimas, vos prasidėjęs, jau suluošintas.

4.09 promilės alkoholio – tiek rasta vos gimusios mergytės kraujyje. Į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvežtai gimdyvei nustatytas 2-jų promilių girtumas. Moters pasakojimai, anot Vaiko teisių apsaugos specialistų, painūs – vienu metu ji sakė gėrusi su mama, kitu – jau su sugyventiniu. Ji painiojosi ir pasakodama, ar žinojo, kad yra nėščia, ar ne.

Vyras, su kuriuo moteris kartu nuomojosi kambarį Telšiuose, anot A. Pavlovskio, nesirūpina nei moters, nei vaiko būkle. Jis nė neketina aplankyti mergytę pagimdžiusios moters, be to, net neaišku, ar jis yra kūdikio tėvas.

„Sugyventinis žino situaciją, kad moteris pagimdė, bet jis nesiruošia važiuoti aplankyti moters, jam yra svarbesnių reikalų. Net neaišku, ar jis tėvas, ar ne“, – dalijosi žiniomis Telšiuose apie moterį duomenis rinkęs Vaiko teisių skyriaus vadovas.

Be to, paaiškėjo, kad Telšiuose moteris buvo vos apie porą dienų. Čia ji atvyko iš Raseinių. Beje, Telšių rajone gyvena ir gimdyvės motina. A. Pavlovskio žiniomis, abi moterys registruotos Anykščiuose, tačiau ten moters jau apie porą metų niekas nematė.

Klaipėdos vaikų teisių skyriui vadovaujanti Rasa Bekėžienė sako, kad sunku atsekti, kur moteris buvo ir ką veikė visą nėštumą, nes jos pasakojimai kone kaskart skiriasi. Ji sunkiai orientuojasi laike, sunkiai suvokia situaciją. Net pasakodama, ar žinojo, kad laukiasi, ar ne, painiojasi.

„Sunku, kai moters tokia būklė, sunku išsiaiškinti kada, kur ir ką ji veikė. Telšių specialistams sakė, kad prieš atvykdama į Telšius, ji dirbo kažkur Raseinių rajone pas ūkininką, tačiau tiksliau nieko negalėjo pasakyti. Renkame duomenis, tačiau situacija išties sudėtinga“, – teigė R. Bekėžienė.

Mažyle besirūpinantys medikai jos išgyvenimą vadina stebuklu, tačiau prognozės liūdnos. Mergytei gresia negalia, smegenys yra mažesnės, nei turi būti, tad mergytei prognozuojama sutrikusi tiek protinė, tiek fizinė raida. Tokiu atveju, jai bus būtina nuolatinė medikų priežiūra, o tokių sąlygų motina užtikrinti negali.

Pirmagimis, taip pat mergaitė, su moterimi neauga. Ji gyvena globos namuose Anykščiuose.