„Kalbant apie Ignalinos atominės elektrinės uždarymą ir šios kompanijos („Rosatom“. - ELTA) ar jos antrinių kompanijų dalyvavimą uždarymo projektuose, (...) pagrindiniai projektai, kuriuose dalyvavo „Rosatom“ arba antrinės kompanijos, dabar yra pabaigti 99 proc. Realiai dabar likę paties „Roasatom ar antrinių kompanijų garantiniai įsipareigojimai Lietuvai, bet dabartiniu metu santykio praktiškai nėra“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė ministras.

Jo teigimu, kalbant apie Europos šalis, „Rosatom“ yra naujasis „Gasprom“, tik kita forma.

„Jeigu mes matome „Gasprom“ įtakas, ir matome, kaip sudėtinga yra suvaldyti šios kompanijos dalyvavimą Europos įvairiuose projektuose, tai toks pats iššūkis yra ir su „Rosatom“ kompanija“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Pasak jo, dėl šios priežasties natūralu, kad gana sudėtinga yra pasiekti ES šalių solidarumą dėl paramos Lietuvai.

ELTA primena, kad Europos žaliųjų užsakymu parengta studija „ES priklausomybės nuo „Rosatom“ šešėlis“ įspėja apie priklausomybę nuo Rusijos ir atskleidžia, kaip Rusijos valstybės valdoma „Rosatom“ grupė išlaiko politinį spaudimą visoms Vidurio ir Rytų Europos valstybėms - Vengrijai, Bulgarijai, Čekijai, Slovakijai, taip pat Suomijai bei Lietuvai, rašyta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pranešime.

Vienintelė išimtis, pasak studijos, yra Lenkija, kuri toliau remiasi atomine energetika, tačiau nenori tapti priklausoma nuo Rusijos.

„Priklausomybė nuo Rusijos valstybės valdomos „Rosatom“ yra pastebima per artimus tiesioginius ryšius, korupciją ir politinę įtaką, ką studijos autorius Janas Haverkampas atskleidžia, aprašydamas Suomijoje statomos atominės elektrinės „Hanikivi“ pavyzdį“, - teigta LVŽS pranešime, kuriame pristatyta studija.

Europos Parlamento žaliųjų ir EFA frakcijos lyderis bei pagrindinis Europos žaliųjų partijos kandidatas artėjančiuose rinkimuose Basas Eickhoutas, Budapešte pristatydamas studiją, sakė: „Ilgos Rusijos įtakos rankos siekia Europos energetikos rinkos gilumą. Rusijos vyriausybė stengiasi sustiprinti savo dalyvavimą Europos energetikos rinkoje naudodama ilgalaikius santykius ir pindama valstybės valdomos „Rosatom“ grupės ekonominius interesus bei politinę darbotvarkę.

Energetiniai ryšiai su „Rosatom“ reiškia, kad šios valstybės toliau bus priklausomos nuo Rusijos savo energetikos poreikiais. Siekiant atominių elektrinių saugumo Vidurio ir Rytų Europoje, Suomijoje, Baltijos ir kaimyninėse valstybėse, mums reikia nepriklausomų ir skaidrių priežiūros institucijų. Europos energetikos sąjunga privalo išsilaisvinti nuo Rusijos politinės įtakos ir atominės energetikos“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)