JAV Kongreso demokratai vakar paskelbė šaukimą į teismą keliems užsienio bankams, tarp kurių yra ir Vokietijos „Deutsche Bank“, vykdydami plataus masto tyrimą dėl užsienio šalių bandymų paveikti JAV politikus bei didindami D. Trumpo ryšių su Rusija istorijos eskalavimą. Teigiama, kad reikalavimo teisiškai bendradarbiauti paskelbimas „Deutsche Bankui“ yra „draugiškas“ formalumas, siekiant oficialiai pakviesti kompaniją bendradarbiauti atliekamame tyrime bei pateikti reikiamus dokumentus. Taip pat nedetalizuota, kurie dar bankai buvo įtraukti į šį tyrimą. Naujienos buvo paskelbtos šiandien naktį, todėl „Deutsche Bank“ akcininkai pranešimo dar neįvertino, o banko atstovai teigė, kad įsitraukė į produktyvų dialogą su JAV atstovų rūmų Finansų Komitetu bei situacijos, kaip ir Kongreso atstovai nedramatizavo.

D. Trumpo aplinkos atstovai teisinį bankui skirtą įpareigojimą bendradarbiauti vadina „baisiu precedentu“, o didžiųjų JAV bankų atstovai pranešimų dar nepakomentavo. Šiuo metu Europoje „Deutsche Bank“ yra ir Europos naujienų epicentre, kadangi vykdo dvejones dėl atsipirkimo keliantį kito Vokietijos banko „Commerzbank“ įsigijimo procesą, kuris šaltinių teigimu, gali sumažinti banko pajamas apie 1,5 mlrd. Eur arba penktadaliu įsigyjamo banko visų metų pajamų vertės, bei pareikalauti apie 2,7 mlrd. Eur kaštų mažinimo politikos įgyvendinimo, kuri sudarytų apie 40 proc. visų „Commerzbank“ kaštų bazės, bei pareikalauti apie 30 tūkst. darbo vietų.

JAV finansų sektorius vakar neteko -0,63 proc. savo vertės išblėsus euforijai po penktadienį pasirodžiusių puikių „JPMorgan“ rezultatų. „Citigroup“ (-0,06 proc.) vakar paskelbė, kad nepaisant nežymiai kritusių pajamų, banko grynasis pelnas užfiksavo lūkesčius pranokusį augimą, „Goldman Sachs“ krito -3,82 proc. po to kai lūkesčių neatitikę vertybinių popierių padalinio pardavimų rezultatai aštuntadaliu sumažino banko pajamas lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, o pelno augimas, nepaisant to, kad pranoko lūkesčius, už praėjusių metų rezultatą buvo mažesnis šeštadaliu. Šiandien per pietus bus laukiama „Bank of America“ ketvirčio rezultatų, o prieš pat JAV sesijos atidarymą ketvirčio naujienas turėtų paskelbti „BlackRock Inc“.

Blėstant rinkų aktyvumui prieš Velykų savaitgalį, Azijos indeksai antradienio rytą pradeda augdami: 08:21 val. Kinijos CSI 300 fiksavo +1,35 proc. augimą, Japonijos NIKKEI 225 stiebėsi +0,24 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,18 proc.

Valiutų rinkos

Centristinių pažiūrų Bostono FED prezidentas E. Rosengeris šiandien naktį pareiškė, kad Ekonomikos recesijos netolimos ateities modeliuose neįžvelgia, o JAV ekonomikos augimas, nors ir lėtesnis, tačiau bus pakankamas, kad būtų galima paskatinti dar šiek tiek didesnį darbo rinkos aktyvumą. Nepaisant to, E. Rosengeris perspėjo matantis, kad infliacija šalyje turėtų palįsti žemiau 2 proc. FED tikslinio lygio, ko šalies Federalinis Rezervas neturėtų to leisti ekonomikos augimo laikais.

Centristinių pažiūrų Čikagos FED vadovas Ch. Evans vakar taip pat pareiškė matantis infliacijos kritimą, kuris turėtų paskatinti svarstymus ar FED taikoma monetarinė politika nėra pernelyg varžanti, bei prognozavo, kad 2020 m. FED gali imtis mažinti bazines palūkanų normas. EUR/USD kursas antrą prekybos sesiją ženklių pokyčių nefiksuoja ir antradienio rytą laikėsi ties 1,1305 riba.

Ramybė tvyro ir EUR/GBP pozicijoje, kur kursas šiandien ryte laikėsi ties 0,86347 lygiu (+0,06 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota 1,635 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,1 proc., Rygos +5,6 proc., o Talino +0,03 proc. Aktyviausiai prekiauta „Grindeks“ akcijomis, kurios sesijos metu brango daugiau nei 40 proc. iki 11 Eur kainos. Dar savaitgalį pranešta apie didžiųjų bendrovės akcininkų planus išpirkti bendrovės akcijas. Vienos akcijos kaina bus nemažesnė už 2017 m. bendrovės grynojo turto bei akcijų kiekio santykį, o išpirkimas turėtų būti vykdomas iki 2019 m. rugpjūčio pabaigos.

„LHV Group“ šiandien ryte paskelbė pirmojo ketvirčio rezultatus: banko konsoliduotasis grynasis pelnas aptariamu laikotarpiu sudarė kiek daugiau nei 5 mln. Eur bei augo 17 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai tuo tarpu pajamos augo 4 proc.