Dėl susirėmimų savo namus turėjo palikti daugiau kaip 18 tūkst. žmonių, rodo naujausi Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (UNOCHA) skaičiai.

Kovos kilo Kh. Haftaro pajėgoms pabandžius perimti Tripolio kontrolę iš sostinėje įsikūrusiai ir tarptautinės bendrijos remiamai Nacionalinės santarvės vyriausybei lojalių pajėgų.

Augantis aukų skaičius paskatino PSO dislokuoti chirurgų komandas, kurios padeda Tripolio rajone esančioms ligoninėms dorotis su traumų atvejų padaugėjimu, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė ši JT agentūra.

Abiem konflikto šalims nepaisant tarptautinių raginimų sustabdyti kovas, per susirėmimus pietiniuose sostinės pakraščiuose buvo pataikyta į mažiausiai aštuonis greitosios pagalbos automobilius.

PSO paragino „visas šalis elgtis santūriai ir vengti atsitiktinės žalos ligoninėms, greitosios pagalbos automobiliams ir sveikatos apsaugos darbuotojams“.

Be sausumos mūšių, provyriausybinės pajėgos ir Kh. Haftaro vadinamoji Libijos nacionalinė armija (LNA) kasdien vykdo antskrydžius; priešininkai kaltina vieni kitus dėl to, kad taikomasi į civilius.

Žūstant žmonėms sveikatos apsaugos įstaigoms „būtina pagalba“, nurodo JT pabėgėlių agentūra (UNHCR).

„Padėtis šalyje toliau prastėja, aukų skaičius smarkiai auga“, – tvirteryje paskelbė UNHCR.

Daugybė ginkluotų grupuočių dėl naftos turtingos Libijos kontrolės varžosi nuo 2011 metų, kai NATO remti sukilėliai nuvertė diktatorių Muamarą Kadhafi.

M. Kadhafi paskirtas buvęs kariuomenės vadas Kh. Haftaras tapo svarbiu veikėju, o jo vadovaujama LNA remia šalies rytinę dalį valdančią administraciją, besivaržančią su JT palaikoma vyriausybe Tripolyje.

Šiuo metu Libijoje yra dvi vyriausybės – tarptautiniu mastu pripažinta Nacionalinės santarvės vyriausybė, kuriai vadovauja Fayezas al Sarrajas, ir Kh. Haftaro remiamas laikinasis Abdullah Abdurrahmano al Thani ministrų kabinetas, veikiantis šalies rytuose kartu su išrinktu parlamentu.