Šviežias oras – labai svarbus žmogaus kasdienybėje

Ilgą laiką praleidžiant patalpoje, kurioje nėra tinkamai ir kokybiškai vėdinama, deguonies koncentracija ore mažėja, lieka tik žmogaus iškvepiamas anglies dioksidas. Neaprūpintas šviežiu oru kūnas gali sukelti tokius simptomus kaip galvos svaigimas ar skausmas, nuovargis ir išsekimas, prislėgta ir niūri nuotaika. O ką jau kalbėti apie patalpą, kurioje nepakankamas vėdinimas sukelia drėgmės ir pelėsių atsiradimą.

Esant šioms sąlygoms, dėl neigiamų pasekmių žmogaus sveikatai, jo kvėpavimo takams, ilgalaikis drėgmės ir pelėsių poveikis sukelia alerginių reakcijų ir silpnina imuninės sistemos atsparumą. Jeigu jūsų namuose yra tinkama vėdinimo sistema, Jums nereikės nerimauti dėl pelėsių ir drėgmės formavimosi ir sumažinti nesveikos patalpos klimato rizikos. Vėdinimo ir šildymo sistemų specialistai pataria kaip išsaugoti šviežią ir gaivų orą.

Energetiškai efektyvus pastatas – nebeįmanomas be vėdinimo sistemos

UAB „Šildymo ABC“, užsiimančia šildymo ir vėdinimo sistemomis, vadovas Robertas Norušas pateikia keletą įžvalgų: „Jei gyvenate name ar bute, kuriame yra prastas oro cirkuliavimas, tikėtina, kad galite pajausti blogos savijautos, mieguistumo pojūtį dienos metu, naktį sunkiai užmigti, o dar kvapai nuo gamybos virtuvėje... Visa tai sukelia „sunkaus“ oro efektą.“

Sudėtingesnė situacija, kai dirbate dangoraižyje ir nėra galimybės atidaryti lango ar gyvenate judrioje aplinkoje, tikimybė kvėpuoti nešvariu oru gana didelė. Beje, statant energetiškai efektyvius pastatus jau nebeįmanoma pasiekti aukštos energinės klasės be vėdinimo sistemos. Svarbu paminėti, kad šildymo sistemos kaip ir vėdinimo sistemos ar oro kondicionierių įrenginiai teikia komforto naudą ne tik patalpos šeimininkui, bet ir prisideda prie šilumos energijos kaštų mažinimo. Tai nutinka, kai žiemą nenorime prarasti šilumos, o vasarą atidarius langus patenka per karštas oras.

Rekuperacija – šiuolaikinė išeitis

Šiuolaikiniai naujai statomi būstai dažniausiai sprendžia šią problemą įrengdami rekuperacinę sistemą. „Rekuperacinė vėdinimo sistema – tai sistema, kuri kontroliuoja oro srautą Jūsų patalpoje, kai iš patalpos išleidžiamo panaudoto oro šilumą sušildo vidun įleidžiamą šviežią orą. To pasekoje, patalpos yra aprūpinamos gaiviu ir šiltu oru bei rekuperacinės vėdinimo sistemos pagalba nėra prarandama patalpų šiluma. Rekuperatoriuose esantys filtrai išvalo patenkantį orą nuo bakterijų, smalkių, vabzdžių, dulkių ar kitų teršalų. Kas nenorėtų sutaupyti šilumos sąskaita ir mėgautis gera savijauta?“ – pasakoja pašnekovas. Taigi rekuperacija padeda išlaikyti patalpose komfortabilias sąlygas apvalius metus tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metu.

R. Norušas pataria, statant naują būstą ar renovuojant senesnįjį, būtinai atkreipti dėmesį į tinkamą rekuperatoriaus ar oro kondicionieriaus ir jo sistemos pasirinkimą, o sukauptos žinios ir įgūdžiai leis teisingai sumontuoti ir išvengti netinkamo vėdinimo, mėgautis pakankamu, švariu ir kokybišku oro srautu jūsų patalpose bei taupyti šilumos energiją visus metus. Būsto vėdinimas rekuperacine sistema leidžia išsaugoti iki 85 proc. šilumos energijos.

Dabar technologijų pažanga leidžia žmonėms valdyti įrangos sistemą išmaniuoju telefonu ar liečiamu ekranu pasirenkant savaitinę programą. Ypač aktualu, kai nėra poreikio intensyviai oro srauto cirkuliacijai, pavyzdžiui, esate darbe, atostogaujate ir pan., todėl pakanka palaikyti pastovų oro slėgį. Taip pat, aktualu, kai prisijungia papildomų žmonių skaičius patalpoje nei įprastai, pavyzdžiui, atvykę svečiai. Tokiu atveju padidinamas galios vėdinimas. Visa tai valdoma labai paprastai, o svarbiausia tai efektyvu ir ekonomiška.

Žinoma, nereikia pamiršti, jog įdiegtai sistemai reikia atlikti techninę priežiūrą – stebėti šilumokaičio, ventiliatorių veikimą, keisti filtrus. Tik tokiu atveju bus gaunamas maksimalus vėdinimo sistemos poveikis. Galite įsivaizduoti, kad lauke apstu vabzdžių, dulkių, kitų kietųjų dalelių, o tiekiamas oras į patalpas juda per filtrą. Ore esantys teršalai prilimpa prie filtruojančios medžiagos ir kaupiasi jame, o išvalytas oras keliauja į patalpas. Taip mes kvėpuojame tuo, kas patenka į patalpas ir ištraukia panaudotą orą laukan per kitas angas.

„Norėčiau paminėti, kad yra galimybė pasirinkti filtrus, sulaikančius smulkiąsias daleles. Šie filtrai labai aktualūs alergiškiems žmonėms, bet siūlome ir priklausomai nuo kokioje aplinkoje yra esami arba planuojami statyti namai, komercinės patalpos ar kiti pastatai. Oro tarša didesnė miesto ir jo rajono ribose. Tai gal vertėtų pasirinkti šį filtrą?“ – svarsto įmonės vadovas.

Nauda ne tik žmogaus sveikatai, bet ir statinio ilgaamžiškumui

Pašnekovo teigimu, kokybiškas vėdinimas – oro cirkuliacija yra naudinga ne tik gyventojams, bet ir pastatui, kuriame jie gyvena. Gera vėdinimo sistema suteikia ne tik pakankamai aukštą energetinę naudą, bet ir užtikrina pastato techninį aptarnavimą pagal poreikį, atliktų darbų garantiją. Namai, kurie yra ventiliuojami, yra neuždari, tačiau išlaiko šilumines savybes, neleidžia kauptis drėgmei ir pelėsiui, taip yra užtikrinama medžiagų, kuriomis yra apšiltintas namas – ilgaamžiškumą.

„Pasikartosiu, ventiliuojamas pastatas suteikia pastatui pridėtinę vertę, o jame esantys gyventojai mėgaujasi komfortu. Džiugina tai, kad vis daugiau žmonių tampa sąmojingesni ir pasuka atsinaujinančių energijos šaltinių ir jos priežiūros pasirinkimo keliu“ – teigia pašnekovas.

Taigi, kad ir kaip atrodo paprasta patalpas pravėdinti tiesiog natūraliu būdu atidarius langus, bet nepamirškime apie įleidžiamą dulkėtą ir nepašildytą orą, kuris ne visada yra kokybiškas bei išleidžiamą vėjais taip mūsų visų branginamą šilumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją