„Jeigu to (kreipimosi į prokuratūrą. - ELTA) pagrindas, ką Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas (Vitas Vasiliauskas. - ELTA) pasakoja apie kalbas, tai gal pats banko pirmininkas verčiau tegul kreipiasi, nes jis yra liudytojas. Kažką komentuosiu apie tas kalbas, kai jos bus objektyviai paviešintos - įrašais ar dar kažkokiais būdais. Tas kreipimasis yra, matyt, taktinis. (...) Vyriausybė, kiek žinau, ketina informuoti visuomenę apie savo sprendimą kreiptis dėl viešojo intereso gynimo“, - Eltai sakė S. Jakeliūnas.

Pasak jo, kreipimasis į prokuratūrą pagrįstas tik V. Vasiliausko kalbų pagrindu, kurios, anot BFK pirmininko, yra tik kalbos ir interpretacijos.

„Aš interpretacijų neteiksiu, nes čia yra tuščias laiko švaistymas“, - pridūrė S. Jakeliūnas.

Kaip ELTA jau rašė, TS-LKD nariai Seime Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas, gindami viešąjį interesą, penktadienį paskelbė, kad rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą dėl Seimo BFK pirmininko S. Jakeliūno galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto bandymo paveikti LB priimamus sprendimus.

„Matydami galimai neteisėtą veiką, nukreiptą prieš pagrindinę Lietuvos finansų instituciją - Lietuvos banką - rengiame kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą. Prašome pradėti ikiteisminį tyrimą ir ištirti, ar pono S. Jakeliūno veiksmais nedaroma žala viešajam interesui pagal Baudžiamojo kodekso 228 ir 288 straipsnius - piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir neleistiną kišimąsi į valstybės tarnautojo veiklą, pažeidžiant Lietuvos banko nepriklausomumą“, - TS-LKD pranešime cituojamas M. Majauskas.

A. Kubilius kelia klausimą, kas slypi po S. Jakeliūno siekiu sukelti abejones šalies centrine finansų institucija.

„Jei tai būtų tik kerštas už S. Jakeliūno nepriėmimą į darbą, tai būtų mažiausia grėsmė valstybės saugumui ir jos institucijų stabilumui, tačiau mes matome ir kur kas rimtesnių galimų interesų. Gali būti, kad toks neteisėtas elgesys yra nulemtas artėjančių Prezidento rinkimų, kuriuose dalyvauja ministras pirmininkas (Saulius Skvernelis. - ELTA). Tokių pavojingų rinkimų kampanijų jau yra buvę. Bet gali būti ir bankrutavusio banko „Snoras“ akcininkų bandymo daryti poveikį Lietuvoje, pasitelkiant Seimo narį S. Jakeliūną ir keršijant banko vadovui Vitui Vasiliauskui už „Snoro“ banko bankrotą. O tai jau būtų žymiai rimtesnė problema“, - teigia A. Kubilius.

LB valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas po Vyriausybės pasitarimo praeitą trečiadienį teigė, kad krizės tyrimą atliekantis BFK pirmininkas S. Jakeliūnas bandė pakliūti dirbti į LB, kitaip žadėdamas parašyti knygą bei dalyvauti „Snoro“ byloje.

„Aš puikiai prisimenu (...) mūsų pokalbį (su S. Jakeliūnu. - ELTA) 2013 m. rudenį, kuriame mes kalbėjome apie finansinių paslaugų priežiūrą. Taip pat jis užsiminė, kad turi kompetencijos ir galėtų prisijungti prie LB kolektyvo. Jei ne, tai jis turi pasiūlymą su „Snoru“ susijusiais asmenimis, parašytų knygą ir kažkaip dalyvautų teisminiuose procesuose, susijusiuose su „Snoru“, kaip ekspertizę turintis asmuo. Mano atsakymas buvo paprastas: pone Stasy, pamirškime šį pokalbį, jūs vaikštote ties Baudžiamojo kodekso riba ir turėtumėte suprasti, ką „Snoro“ byla reiškia Lietuvos bankui, ir toks elgesys yra neetiškas“, - po posėdžio žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

Pasak LB valdybos pirmininko, po pokalbio jis paprašė, kad S. Jakeliūnas jį ištrintų iš adresatų sąrašo, o tai, pasak V. Vasiliausko, parodo, kodėl tarpusavio santykiai tarp jų yra atšalę.

LB valdybos pirmininkas trečiadienį taip pat teigė galvojantis apie susirašinėjimo su krizės tyrimą atliekančiu BFK pirmininku paviešinimą.

S. Jakeliūnas sakė, kad susirašinėjimuose jokios informacijos, dėl kurios nerimautų, nėra.

„Ne, nėra (dėl ko nerimauti. - ELTA). Rašiau jiems (...), apie „Revolutą“ taip pat, bet, kad būtų kažko pikantiško, nėra. Interpretuoti galima įvairiai“, - Eltai teigė S. Jakeliūnas.