Ši sudėtinga operacija, surengta ketveriais metais atsiliekant nuo tvarkaraščio, yra pirmas kartas, kai bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) ištraukė kuro iš smarkiai užteršto pastato, kuriame yra sugedęs reaktorius.

Dėl aukšto spinduliuotės lygio specialistai naudojo nuotoliniu būdu valdomą įrangą, kad būtų galima išgabenti kurą iš pastato viduje esančios saugyklos.

TEPCO vertinimu, 566 branduolinio kuro strypų pašalinimas užtruks maždaug dvejus metus.

Pasak kompanijos atstovės Yukos Matsubaros, inžinieriams prireikė laiko statiniui nuo griuvėsių, atsiradusių per žemės drebėjimą, išvalyti, taip pat įveikti įvairius kitus techninius iššūkius.

„Turėjome veikti atsargiai (kad pašalintume griuvėsius), ir mums reikėjo imtis tam tikrų priemonių, nes ore sklandė dulkės, dėl kurių buvo padidėję spinduliuotės rodmenys“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

TEPCO inžinieriai kol kas nemėgins pašalinti išsilydžiusio branduolinio kuro, esančio nuo stichijos nukentėjusiame reaktoriuje. Tokie planai laikomi sudėtingiausiu didžiulės valymo operacijos etapu, veikiausiai prasidėsiančiu ne anksčiau kaip 2021 metais.

2011 metais Japoniją nusiaubus galingam žemės drebėjimui ir jo sukeltam cunamiui Fukušimos jėgainės 1-ajame, 2-ajame ir 3-ajame branduoliniuose reaktoriuose išsilydė aktyvioji masė. Tai buvo didžiausia branduolinė krizė po 1986-ųjų Černobylio atominės elektrinės avarijos.

4-asis, 5-asis ir 6-asis reaktoriai katastrofos metu buvo išjungti dėl vykdytų tikrinimo darbų, todėl jų aktyvioji masė neišsilydė, nors 4-asis reaktorius buvo apgadintas per sprogimą, driokstelėjusį kelios dienos po cunamio.

2014 metų gruodį TEPCO baigė pašalinti visus 1 535 branduolinio kuro strypus, buvusius 4-ojo reaktoriaus saugykloje.

Per keturis dešimtmečius visą Fukušimos elektrinę planuojanti išardyti operatorė ketina iki 2023 metų atlikti tokią pačią operaciją pastatuose, kur yra 1-asis ir 2-asis reaktoriai.